Lionel Messi MMi parima mängija auhinnaga pärast kaotusega lõppenud MM-finaali.Foto: Martin Meissner
Jalgpalli MM 2014 blogi
14. juuli 2014, 07:01

Ott Järvela | Messi MMi parimaks mängijaks nimetamine oli täielik absurd (100)

Eile õhtul Maracana staadionil vinge finaalmatšiga lõppenud MM-finaalturniiri üks oluline ebaõnnestumine oli parima mängija nimetamine – Argentiina meeskonna kapten Lionel Messi ei väärinud seda autasu ühestki otsast. Teda pärjates solvati Messi talenti, mis suuteline palju enamaks ja mis ei vaja humanitaarabi.

See, et MMi parima mängija auhinna võitja paneb kulmu kergitama, pole midagi uut. 1998 MMi parimaks nimetati Brasiilia ründaja Ronaldo, kes finaalis Prantsusmaa vastu totaalselt kõrbes (vandenõuteooria kohaselt oli Ronaldo haige, aga arvati algkoosseisu Brasiilia koondise suursponsori Nike'i kategoorilisel nõudmisel).

2002 MMi parimaks nimetati Saksamaa väravavaht Oliver Kahn, kes aga finaalkohtumises jämedalt eksis ja Brasiiliale nad 1:0 juhtima viinud värava kinkis (lööjaks Ronaldo). 2006 MMi parimaks valiti finaalmatšis vastase peaga löömise eest punase kaardi teeninud Zinedine Zidane.

Ka 2010 MMi parim mängija ei kuulunud võitjameeskonna ridadesse – Kuldse Palli auhinna viis endaga koju neljanda koha võitnud Uruguai koondise kapten Diego Forlan.

Kui kõigi nende nelja valiku puhul võis süüdistada meetodit – MMi kohapeal kajastanud ajakirjanikele anti ette kandidaatide nimekiri, kelle seast tuli oma soosik välja valida enne finaali (kuna auhind taheti kohe pärast viimast kohtumist üle anda, ei saanud valimisega oodata finaalkohtumise järgse ajani), siis nüüd mitte.

FIFA kodulehekülg teatab, et parima mängija auhinna omaniku üle otsustab tehniline komitee (technical study group), kel on lõpliku otsusega aega oodata finaalmängu lõpuni. See kõik muudab Messi eelistamise veelgi totramaks – ta ei mänginud finaalis hästi ja ei ulatus MMil oma (väga kõrge) tavapärase standardini vaid pisteliselt.

"Miks mitte Mascherano?" küsis Argentiina ajaleht Ole! Väga õige tähelepanek – Messi polnud sel MMil isegi mitte Argentiina koondise parim mängija! Javier Mascherano tunnustamises peitunuks oma loogika (oma ampluaa etalon lõppenud MMil), aga Messile auhinna omistamises puudus see täiesti.

Kui siinkirjutaja idee – anda MMi parima mängija auhinda Nimetule Sakslasele tunnustamaks maailmameistrite meeskondlikku tugevust – on arusaadavalt provokatiivne ja teostamatu, siis lakooniline tõest on keerulisem mööda vaadata. Näiteks Thomas Mülleri esitused MMil olid kindlasti paremad kui Messi omad. Samuti Manuel Neueri ja James Rodriguezi.

Messi on vaieldamatu suurmeister. Mõnede hinnangul (kõigi aegade) suurim meister. Sellised tšempionid ei vaja humanitaarabi või kaastunde korras neile omistatud auhindu. Küll aga paistab, et midagi sellist vajab keegi teine...

Esitan kaks fakti. Esiteks on jalgpalli MMi ja selle korraldaja FIFA suurtoetaja ning parimale mängijale omistatava Kuldse Palli auhinna nimisponsor on sporditarvete firma Adidas. Teiseks on Messi suurim personaalne sponsor, kes maksab argentiinlasele aastas väidetavalt üle 10 miljoni dollari... kah Adidas! Seosed võib igaüks ise luua või loomata jätta.

Kuidas olukorda parandada ja suurendada šanssi, et auhind läheb jalgpallurile, kes seda väärib? Poleks ju probleem, kui MMi parimat mängijat autasustataks päev pärast finaali toimuval vastuvõtul. See võimaldaks võtta arvesse tervet turniiri ja tõrjuda otsustusprotsessist korruptiivse FIFA räpased sõrad. Kas otsustajateks oleksid 32 finaalturniiril osalenud meeskonna peatreenerid või MMi kajastanud ajakirjanikud (või mingi muu FIFAst sõltumatu seltskond), on juba pelgalt tehniline küsimus.

Eilne absurd andis Kuldse Palli auhinna usaldusväärsuse pihta väga valusa hoobi. Kahju.