TUBLI: Janari Jõesaar kogus täiskasvanute koondise debüütmängus 10 punkti.Foto: ALDO LUUD
Korvpall
14. juuli 2014, 22:55

Kas nooruke Jõesaar on tõesti Eesti korvpalli B-koondise liider? (1)

Eesti meeste korvpallikoondis alustas suviseid treeningmänge selge 45:70 kaotusega Lätile. Tulemus oli oodatav, sest lõunanaabrite kogenud tegijate vastu müttas Pärnu spordihoones meie B-koondis. Eesti tippklubides karastunud Tanel Kurbase ja Kristjan Kitsingu asemel näitas parimat esitust hoopis 20aastane koondise debütant Janari Jõesaar.

Just tema mängu sekkumine esimese poolaja keskel pakkus eestlaste jaoks ainsa helge momendi, kui kohtumise alguses tekkinud tosinapunktiline vahe kinni nõeluti. Uuest hooajast USAs Texase Pan-American ülikoolis pallima hakkav Jõesaar alustas kolmesega ja teenis rohkelt vabaviskeid, kogudes lühikese ajaga 10 punkti.

"Esimesel poolajal sain lihtsamalt palli ja mõned hetked õnnestus ilusti ära lahendada. Eks hiljem tegid vastased muudatusi ja mind võeti täiesti kinni," sõnas 198sentimeetrine Jõesaar, kes pärast enam skoori ei kasvatanudki.

Oodatult rabe mäng

Teiste seast tõusis esile ka 21aastane mängujuht Rait-Riivo Laane, kellele see oli samuti esimene esitus täiskasvanute koondises. Samas juba veidi kogenumate Kurbase, Kitsingu ja Rain Raadiku kasutegur oli madal.

"Eks vähe vanematelt ootad ikka rohkem. Aga enne mängu oli selge, et vastased on igal ruutsentimeetril harjunud tõsisemalt ja füüsilisemalt mängima. Kui käsi külge pandi, olime nõrgad," sõnas peatreener Tiit Sokk.

"Rünnak jäi lahjaks, aga see seltskond pole varem koos mänginud, kokkumäng võtab aega. Anname neile mõned mängud, küll tulevad ka paremad esitused. Kaitses Lätil 70 punkti visata lasta pole paha. Kõige tähtsam, et leiduks mehi, kes oma isegi siis ära teeks, kui hea päev pole," lisas ta.

Pole harjutud vastutust enda peale võtma

Sokk toonitas, et liidriteks ei kasvata üleöö. "Suurem osa praegustest meestest pole harjunud üksi asju ära tegema, alati on keegi kõrval olnud. Kui me neile Kangurid ja Taltsid kõrvale paneksime, siis võib-olla paistaks, et pole midagi viga. Kõikidel riikidel on B-koondised ja need ongi selleks, et keegi lihtsalt peab selle juhtoina rolli võtma," selgitas ta.

Täna võõrustatakse lätlasi Valgas ja Jõesaar lubas, et Eesti pakub seekord rohkem konkurentsi. "Läheme kõvasti võitlema ja anname endast kõik. Nii suurelt enam kindlasti ei kaota."

Teisel poolajal tundus, et suuremat koormust kandnud mehed ei jõudnud enam piisavalt usinalt võidelda ja Jõesaare arvates ongi füüsises suur varu. "Oleme koos ainult 8-9 päeva trenni teinud, pole lihtsalt füüsilist põhja jõudnud veel koguda," ütles ta.