FÄNNID: Vabaduse väljakul jalgpalli vaadanud Greete ja Kertu nautisid MMi finaali. «Tore on näha Eesti rahvast jalgpallile kaasa elamas,» võtsid piigad kokku 1500 pealise publiku emotsioonid.Foto: Stanislav Moškov
MM 2014
15. juuli 2014, 07:00

Raio Piiroja: "Suht löömatu võistkond on kokku saanud."

Eestimaa juubeldas koos sakslastega (10)

Pärast Mario Götze väravat MM-finaali 113. minutil lõid tuhanded Eesti vutifännid kodudes õlleklaase kokku ning 1500 inimest Vabaduse väljakul juubeldasid. Polnud kahtlustki, kellele põksusid maarjamaalaste südamed.

Pühapäevaõhtune jalgpalli-MMi finaalmatš Saksamaa ja Argentiina vahel meelitas Tallinna südalinna rahvast täis. Vabaduse väljakul elas suure ekraani ees mängule kaasa poolteisttuhat inimest, teiste seas ka 16aastased Greete ja Kertu. "Terve turniiri olime Hollandi poolt, kuid kui Holland poolfinaalis välja langes, hoidsime pöialt Saksamaale. Soovisime, et selle aasta MMi võit tuleks Euroopasse," ütlesid piigad.

Põsed Saksa lippudega kaunistanud neiud juubeldasid koos suure osa ülejäänud väljakuga, kui pärast pea kahte tundi pusimist keskeurooplased lõpuks Argentiina kaitse lahti muukisid. "Olime väga õnnelikud, kui Götze lisaajal võiduvärava lõi ja usume, et sakslased väärisid võitu, kuna tegid terve turniiri jooksul head tööd."

Parim hoopis Müller?

Saksamaa poolt ei olnud aga vaid Vabaduse väljakule kogunenud rahvas, vaid ka suur osa Eesti vutiinimesi. Enne turniiri algust toona veel kolmekordsetele maailmameistritele võitu ennustanud kalamees ja endine Eesti koondise kapten Raio Piiroja ei hakanud pikalt keerutama. "Mina olen tulemusega väga rahul," ütles ta. "Esiteks selle pärast, et ma lootsin Euroopa meeskonna võitu – Euroopa jalgpallitase on ikka natukene parem – ja teiseks muidugi Saksamaa ise ja nende mäng. Selles oli juba sees Lõuna-Ameerika lusti, millega rünnakule mindi, mitte ei oldud ainult füüsiliselt ja taktikaliselt tugevad."

Piiroja sõnul on Saksamaa kokku pannud väga muljetavaldava koosseisu, mis ei toetu ainult noortele tähtedele. "Seal on ka vanad ja kogenumad mehed sees. Aga muidugi järgmine EM ja MM on nad samas koosseisus ja ikka väga tugevad. Suht löömatu meeskond on kokku saanud."

Keskkaitsja ennustab Saksamaale Hispaania saabastesse astumist ning arvab, et keskeurooplased löövad järgmised kuus aastat rahvusvahelises jalgpallis platsi puhtaks. "Mind ei häiriks see üldse," räägib Piiroja ja vahetab teemat, "Ma oleks parima mängija auhinna Messi asemel Müllerile andnud. Ma ei saa aru miks nii otsustati. Müller oli ikka igas mängus üleplatsimees."

Sarnaselt Piirojale ennustas turniirieelselt sakslaste võitu ka muusik ja jalgpallikohtunik Tomi Rahula. "Mind on tõmmanud juba lapsepõlvest Saksamaa poole. 1986 oli esimene MM,

mida ma mäletan, koos Rummenigge ja Beckenbaueriga ning siis muidugi 1990, mille nad võitsid. (Mõlemas finaalis mängiti Argentiinaga – toim) Siis olin ma hoovis mängides iga kord ikka Lothar Matthäus."

Rahula sõnul oli Eesti rahvas üleeile sakslaste poolt, sest meie rahvad on inimtüübilt sarnased. "Nad mängivad väga ilusat ja korrektset jalgpalli," lisab ta, et värskete maailmameistrite vutistiilgi on silmale kaunis.

Muusik rääkis, et Saksamaa fännina oli ta suurema osa finaalist enesekindel, et kordub 90., mitte 86. aasta stsenaarium, ent "mingi väike hirm käis ikka läbi. Argentiinlased said ju vasturünnakutel väga ohtlikult läbi. Aga siis tuli suur Neuer ja hirmutas nad ära."

Eriti õudne oli Rahula jaoks lisaaeg, sest Maracana katel hautas läbi sakslaste jalad: "Hummels oli ju täiesti läbi ja tema oli põhikaitsja. Kartsin, et tuleb pisike eksimus tal sisse, mille Argentiina väledad ründajad ära kasutavad. Aga näe, juhtus hoopis teises otsas," muheleb rahula, kes ei olnud tol hetkel teps mitte eestlaslikult stoiline. "Kui värav tuli, hüppasin ikka püsti ja viskasin rusikad õhku. "Jess!" Emotsioon oli kõrgel."

Tasakaalustatud ajakirjanduse nimel tuleb mainida, et oli ka neid eestlasi, kelle süda sakslastele ei põksunud. "Saksamaa võit on asi, millega pean leppima. Nad võitsid oma klassi ja tugevusega. Okast sellest MMist hinge ei jää. Ainsana jääb kriipima ehk finaal. See oli täpselt ühe värava mäng – mõlemad oleksid võinud võita. Samu võimalusi suutis tekitada ka Argentiina, kuid sakslased lõid esimesena," ütles endine Eesti koondise peatreener Tarmo Rüütli, kes lootis Brasiilia edule.

Võita võinuks mõlemad

Seda et parim meeskond võitis, ta ei eita: "Saksa meeskond oli tugev, sest oht vastasele võis tulla absoluutselt iga kandi pealt. Ei olnud vaja keskenduda ühele või kahele mängijale, igalt poolt võis tulla uus latakas. Mängijaid võis ringi tõsta – Müller keskele, Müller äärele. Samuti tuli ju eile vahetusmees ja lõi värava. Neil oli kõrge klassiga mängijate kontsentratsioon."

Seetõttu arvas ka Rüütli, et Messile turniiri parima mängija auhinna omistamine oli väär: "Parima mängija oleks võinud ikka võitjameeskonnast leida. See oli ikka Lõuna-Ameerika mokale mee peale määrimine." Treener lisab: "See oli samuti hämmastav, kuidas ta auhinda vastu võttis. Mida sa enam mossitad, mäng on ju ammu tehtud! Ei tulnud ühtki naeratusenõksu ka. Argentiinlaste näoilmed olid, nagu oleks nad matustel käinud. Kaotada võiks osata!"