Eleriin HaasFoto: Teet Malsroos
Kergejõustik
15. juuli 2014, 09:00

Eleriin Haas lendab taas (2)

Pikka aega jalavigastusega kimpus olnud kõrgushüppaja Eleriin Haas taastab parimate päevade lennukust: pühapäeval võidutses ta Soomes Kuortanel Eesti hooaja tippmargiga 1.88.

"Venelanna (teiseks jäänud Alesja Paklina – toim) ütles, et 1.88-l oli mul ülikõrge hüpe," rääkis Haas, rahulolunoot hääles. "Kõik paistab vaikselt paremuse poole minevat," lisas ta.

Samas märkis Soome pealinnas Helsingis elav ja Reijo Jokela juhendamisel harjutav Haas, et pole jalavigastusest ikka veel täielikult taastunud.

"Ma pean küllaltki ettevaatlikult kurvi jooksma," lausus 22aastane sportlane. "Jalalaba peal on mingil lihasel probleem. Lähen massööri juurde ja vaatan, mida tema ütleb."

Hooajaks valmistudes pidi Haas treeningutel sõna otseses mõttes laveerima. "Kui jalg andis tunda, siis jätsin hüppamise pooleli," avaldas ta. "Tegin seda, mida ma parasjagu tohtisin teha."

Kuortanel oli Haasil tänavu neljas etteaste: avavõistlusel Tamperes oli ta ületanud 1.86, seejärel alistus Lahtis 1.84 ja Kauhajoel 1.80.

"Kauhajoel olid täpselt sama hullud tingimused nagu eelmisel aastal Dublinis (võistkondlikul EMil) – sooja oli ainult kümme kraadi ja vihma sadas täiega, ning mul oli ka kerge haigus kallal," sõnas kõrgushüppaja.

Järgmine etteaste on Haasil juba eeloleval laupäeval Lapinlahtis. "Mulle meeldib Soomes võistelda," rõhutas ta. "Siin on praegu tugevam tase kui Eestis. Kuortanel hüppasid koguni kolm soomlannat 1.85."

Haasi tänavune miinimum­eesmärk on EM-normi 1.90 alistamine. "Kui ma saan hoojooksu klappima, ei ole see hull kõrgus, aga praegu on EM alles unistus," rääkis ta muheledes.

Tavaliselt on Haas osalenud nii Eesti kui ka Soome meistrivõistlustel, tänavu jääb tiheda ajakava tõttu kodumaal võistlemine ära.

12. augustil Šveitsis Zürichis algavale EMile pürgiva Haasi isiklik rekord on 1.92, mille ta püstitas kaks suve tagasi Brüsselis Teemantliiga etapil. Mullu sai ta Tšehhis Hustopeces jagu kõrgusest 1.90.