LIIDER: Indrek Kajupank (sinises) võttis lätlasi usinalt ette ja kogus 24 punkti.Foto: ALDO LUUD
Korvpall
15. juuli 2014, 23:17

VÕIMAS: Eesti B-koondis näitas tõelist sisu! (6)

Eesti korvpalli B-rivistus oli ühe päevaga sisuliselt ümber sündinud ja näitas Läti "pooleldi esimesele rivistusele" 12punktilise võiduga koha kätte, veel esmaspäeval saadi samalt vastaselt 45:70 saun.

Vastuse sai ka peamine mängude-eelne küsimus: kas keegi suudab seltskonnast esile kerkida ja liidriohjad enda kätte võtta. Eelmisel aastal Kalev/Cramos tublisti edasi arenenud Indrek Kajupank võttis ja tegi seda hästi: 24 punkti, kahepunktivisked 12st 6 ja kolmesed 7st 4! Sealjuures olid paljud neist korraliku raskusastmega.

"Kui meenutada Pärnu mängu, siis ei võtnud ma kordagi kedagi ise ette, nüüd tegin teravust ja tabasin kaugelt," sõnas ta pärast kohtumist. Meenutuseks, esimeses mängus jäi 26aastase ja 200 cm pikkuse ääremängija arvele vaid 4 punkti.

Piirilinnades peetavad heitlused on alati veidi erilised ja eilne matš polnud selles osas erand. Esimestest sekunditest oli pinget ja võitlust grammivõrra enam kui üleeile. Kindlasti tuleb tänada Valkast või mujalt Põhja-Lätist kohale sõitnud lõunanaabreid, keda polnud silma ja kõrva järgi eriti vähem kui võõrustajaid. Mida edasi aeg läks, seda rohkem said hõisata aga Eesti poolehoidjad.

Kolmandal veerandajal tegi Eesti Rait-Riivo Laane ja Kajupanga vedamisel 13:2 vahespurdi ja läks parimal juhul viie punktiga juhtima. See polnud veel kõik – viimase perioodi alguses käristasid Kajupanga järjestikused korvid vahe juba 62:50 peale. Lõpus enam lätlastele võiduvõimalust ei antudki.

"Tagantjärele on jah hea rääkida, et panime lätlastele nende enda publiku ees ära, aga mängu ajal selle peale küll ei mõelnud," muigas Kajupank. "Kui lastakse mängida, tuleb see ära kasutada. Eks Läti tuli ka pisut teistsuguse hääletusega peale, nad jätsid (Janis) Strelnieksi pingile, kes muidu paneb nende mängu käima," lisas ta.

Peatreener Tiit Sokk oli samuti rahul, et korralikud liidrid Kajupanga ja Laane näol esile tulid. "Positiivne, et keegi julges mängu enda peale võtta. Teised abistasid ka, aga kogu vastaste mängu lahtiharutamine algas just Laanest," ütles ta.

Hoopis väiksema rolliga pidi täna piirduma 20aastane Janari Jõesaar, kes tõi Pärnus südika esitusega 10 punkti. "Püüame kõigile võrdselt minuteid anda, aga mängusituatsioonid teevad korrektiive. Peaminbe, et suutsime täna ennast maksma panna," sõnas Sokk.

Niisiis on koondisesuvele hea emotsioon loodud ja 26.-27. juulil minnakse Taani vastu ilmselt sama koosseisuga. Treeningutele aegamisi siiski kogenumaid mehi lisandub. Soku sõnul ei võta võistlusmängudest lisaks Kristjan Kangurile ülisuure tõenäosusega osa ka Siim Sander-Vene, kelle hooaja Kaunase Žalgirises rikkus seljatrauma. Teistega on kõik veel võimalik. "Eks nad peavad liigutama hakkama, hooaeg hakkab varsti pihta," rääkis juhendaja.