Poznani Lechi fännid märatsemas 2011. aasta Poola karikafinaalil. Foto: Reuters/Scanpix
Jalgpall
16. juuli 2014, 10:00

Eesti politsei valmistub Poola vutihuligaanide tulekuks (7)

Neljapäev ei too Kadriorgu Poznani Lechi näol ainult tugeva jalgpallitiimi, vaid hulga tulihingelisi ja, mis seal salata, vägivallaga endale negatiivse kuvandi loonud Poola klubi fänne.

Sestap kuulub homne Nõmme Kalju ja Lechi vaheline Euroopa liiga mäng politsei jaoks kõrgema riskiastmega mängude sekka. Lisaks peegeldab tavapärasest suuremat turvariski asjaolu, et UEFA määras mängule eraldi turvadelegaadi (vt kõrvallugu). Näiteks samal päeval Lillekülas toimuval Sillamäe Kalevi ja FK Krasnodari matšil vastav ametnik puudub.

Varasemast on Eesti politseil kogemus nii Henrik Ojamaa praeguse koduklubi Varssavi Legia kui Sergei Pareiko kunagise tööandja Krakowi Wisla poolehoidjatega. "Nendel mängudel ei ole meil olnud tegelikult ühtki vahejuhtumit," sõnab Kalju euromänguga seonduva politseitegevuse eest vastutav politseileitnant Elari Kasemets.

"Mis muidugi ei tähenda, et me seekord lihtsamalt võtaksime. Planeerime oma tegevusi ikkagi vastavalt sellele kõrgele riskiastmele ja oleme valmis milleks iganes," lisab Kasemets.

Kasemetsa sõnul ootab politsei Tallinna 300–500 Lechi toetajat, mis on arvestatav hulk inimesi. Probleemide ennetamiseks käib tihe koostöö ja infovahetus Poola kolleegidega, keda on oodata ka Tallinna. "Just infovahetuse mõttes," täpsustab Kasemets.

Kas ja kuidas korrakaitsjad Poola klubi toetajaid Kadriorgu eskordivad, pole veel klaar. "Kõik sõltub, kuidas nad kogunevad, millal nad tulevad ja nii edasi, aga arvestame võimalusega, et tuleb eskortida."

* * *

Muuseas näitasid Poznani Lechi fännid oma rusikavibutamisosavust tänavu aprillis Riias peetud turniiril, kus tavapärase üks vs. üks asemel astuti ringi neljaste tiimide kaupa. Vene, Tšehhi, Rootsi ja Ukraina vutihuligaanide osavõtul toimunud vabavõitlusturniiri finaalis alistasid Lechi ultrad Moskva Spartaki toetajad. Mart Treial

Kes on turvadelegaat?

Turvadelegaat on Euroopa Jalgpalliliidu (UEFA) määratud mängudelegaadi abiline (reeglina endine politseinik või klubi turvaohvitser), kes aitab korraldada mängu turvalisuse ja ohutusega seotud küsimusi.

Vaatab üle mängu turvaplaani ja võtab täpsema vaatluse alla korralduslikud kohustused: kuidas võetakse vastu külalisfänne, kuidas nad paigutatakse staadionil, millised meetmed on planeeritud staadioni vahetus ümbruses korrarikkumise ennetamiseks, palju on politseijõudusid kaasatud, kuidas on turvafirma ette valmistatud.