Rait-Riivo Laane.Foto: ALDO LUUD
Spordiblogi
17. juuli 2014, 11:30

Ats Kuldkepp | Kas Indrek Kajupangale ja Rait-Riivo Laanele on uks kossukoondisesse valla? (3)

Eesti korvpalli B-koondise treeningmängud Lätiga jätsid hinge kummalise, aga valdavalt rõõmsa tunde. Esimese kohtumise (oodatud) häving enam päev hiljem ei kordunud, meeskonnad olid justkui ümber sündinud.

Teisipäeval Valgas teenitud 12punktilisest võidust kogenumate ja kõvema tasemega lätlaste vastu ei maksa tervikuna eufooriasse sattuda, aga matši keskel tehtud 29:11 spurdi ajal tikkus pähe mõte, et paremini see kooslus enam mängida küll ei saa.

B-koondis on ellu kutsutud uute tegijate väljasõelumiseks ja teise mängu põhjal on see juba vilja kandnud. Läti peatreeneri Ainars Bagatskise arvates suudab näiteks Rait-Riivo Laane aasta pärast EMil Eesti koondises märkimisväärset rolli kanda. Kahtlane, kas nii läheb, aga pisut tuleb 179 cm (ametlikel andmetel) pikal mängujuhil siiski peatuda.

Kogu oma üürikese karjääri jooksul on teda rohkem kritiseeritud kui kiidetud, peapõhjuseks tundub olevat väike kasv. Jah, kui eelmise aasta U20 EM-finaalturniiril pani Itaalia koondis väljakule päkapikust (1.78 m) mängujuhi Michele Ruzzieri, tundus Laane temastki poole pea jagu lühem olevat. Aga see ei tähenda, et tema lagi oleks pelgalt Eesti liiga keskmikus toksida.

Kuigi lõppenud Rapla hooajal Laane arengukõver peatus, siis üldiselt on ta mängija, kes teeb peaaegu alati „oma“ ära. Punktide ja resultatiivsete söötudega käivad tema puhul paratamatult kaasas pallikaotused (teisipäeval Läti vastu 7), aga mingi piirini võib nendega leppida. Vähemalt on tal marssalikepike põues ja Laane dikteerimise all midagi väljakul toimub.

Tundub, et Laane suudab tugevamate vastastega heideldes enda mängu kohandada, igatahes naiivseid ja lohakaid korvialuseid viskeid, mis esmaspäeval Pärnus Läti tornide poolt korvi kohalt ära pühiti, ta Valgas enam ei üritanud. Selle asemel kasutas ta paari meetri pealt sooritatud kavalaid, kõrge kaarega üritusi, mis kõik korvirõnga läbisid.

Kas ta väärib kohta koondise 12 põhimehe seas? Tingimata mitte, aga maha ei tasu teda kanda. Vendade Sokkude järel kolmanda mängujuhi koha eest suudab ta võidelda ükskõik kellega.

Läti vastu viskekontserdi korraldanud 26aastane Indrek Kajupank suutis Kalev/Cramo eest möödunud hooajal korralikke esitusi teha ka Venemaa tippklubide vastu, ent stabiilsust ei leidnud. Lätiga see trend jätkus – esimeses 4, teises 24 punkti. Küll suutis Kajupank üllatada põrgatuse pealt sooritatud keskpositsioonivisetega, mida on harva näha olnud nii tema rünnakuarsenalis kui Eesti korvpallis tervikuna.

Kümne päeva pärast kohtub sama seltskond Taaniga ja siis on huvitav näha, kas esile tõusevad samad mehed. Kui jah, siis ongi loodetud vedurid olemas. Ja kindluse leidnud Kajupank sobiks ka A-koondisesse suurepäraselt.