SÜNNIPÄEV: Madame Tussaud’ vahakujude muuseum viis Angela Merkeli juubeli puhul tema vahakuju koos sünnipäevatordiga Berliini Brandenburgi värava juurde. Foto: Reuters / Scanpix
Maailm
17. juuli 2014, 07:00

Angela Merkel – 60: kui kauaks jääb ta veel liidukantsleriks? (11)

Saksamaa liidukantsler Angela Merkel võttis eile Brüsselis toimunud Euroopa Liidu erakorralisel tippkohtumisel vastu kolleegide õnnitlusi. Üheksandat aastat Saksamaa valitsust juhtiv naine saab täna 60aastaseks.

Saksamaa liidukantsler Angela Merkel tähistab 60. sünnipäeva võimu tipul. Kristlik-Demokraatliku Uniooni (CDU) liider on juhtinud Saksamaa valitsust alates 22. novembrist 2005. Seejuures oli Merkeli viimane valimisvõit mullu sügisel mäekõrgune. Paljud nimetavad teda juba igaveseks kantsleriks. Tõsi, Merkeli eelkäijatest jõudis Konrad Adenauer selles ametis olla 14 ja Helmut Kohl koguni 16 aastat.

Euroopa Liidus on Angela Merkel märtsist saati staažikaim valitsusjuht. Eelnevalt kuulus see tiitel lühikest aega Andrus Ansipile. Euroopa Liidus on praegu 28 liikmesriiki. Neist Saksamaa on vaieldamatult kõige tugevam ja seetõttu on Merkel ka kogu Euroopa Liidu tunnustatud liider, kelle arvamusega tuleb teistel arvestada.

Äriajakiri Forbes on valinud ta viimased neli aastat järjest ka maailma mõjukaimaks naiseks.

Kutsus külalised kõnekoosolekule

Saksamaa liidukantsleri juubelisünnipäeva tähistatakse täna Berliinis kristlike demokraatide peamajas suure kõnekoosolekuga, kuhu said kutse tuhat külalist. Nende seas on nii Merkeli praeguse kui ka kahe eelmise valitsuse liikmed. Ettekande teeb ajaloolane Jürgen Osterhammel. Kingituste asemel palus Angela Merkel külalistel teha annetus staartenor José Carrerase leukeemiafondi.

Kuigi korralised parlamendivalimised on Saksamaal alles 2017. aastal, arutletakse riigi poliitikaringkondades avalikult selle üle, kui kaua tänane juubilar võiks veel valitseda.

Merkel on jäänud sellele küsimusele vastuse võlgu. Nii ütles ta mõne päeva eest telekanalile ZDF, et esialgu soovib ta kuni selle valimisperioodi lõpuni liidukantslerina korralikku tööd teha ning alles siis edasi vaadata.

Merkel on seni võitnud kolmed valimised järjest (2005., 2009. ja 2013. aastal). Helmut Kohlil õnnestus see koguni neli korda järjest. Seetõttu ei saa välistada, et Merkel võib ka 2017. aastal CDU valimistele viia. Pealegi näitas nädalaajakirja Stern korraldatud värske avaliku arvamuse uuring, et tervelt 26% sakslastest näeks Angela Merkelit veel ka kümne aasta pärast liidukantslerina.

Vabatahtlik tagasi-astumine on võimalik

Kui uskuda teist populaarset nädalaajakirja Der Spiegel, siis arvatakse liidukantsleri lähikonnas, et Merkel astub veel enne parlamendivalimisi (näiteks 2016. aastal) vabatahtlikult valitsusjuhi

kohalt tagasi. Teisisõnu, ta ei jää ootama võimalikku valimiskaotust või partei otsust. Merkeli võimaliku järglasena nimetas Der Spiegel praegust kaitseministrit Ursula von der Leyenit.

Saksa Bundestagi (Liidupäeva) asepresident ja Merkeli parteikaaslane Peter Hintze peab Der Spiegeli infot spekulatsiooniks. Hintze arvab, et Merkel soovib ületada Kohli rekordi. Selleks tuleb tal 2017. aastal valimised võita ning see on praeguse seisuga täiesti võimalik.

Kui aga Merkel peaks siiski valitsusjuhi kohalt juba enne valimisi lahkuma või saama neil kaotuse osaliseks, siis ei pea see veel tähendama tema poliitikast lahkumist. Nii on teda seostatud selliste kõrgete rahvusvaheliste ametitega nagu näiteks Euroopa Ülemkogu eesistuja või ÜRO peasekretär. Tõsi, Merkel välistas telekanalile ZDF antud intervjuus töötamise ÜRO peasekretärina.