Foto: FC Levadia
Jalgpall
17. juuli 2014, 08:00

Kihlveopettuste uurimine ja süüdlaste karistamine viibib (2)

Sanktsioonide rakendamine kihlveopetturite suhtes pole jalgpalliliidul sujunud eeldatud tempos. Kui pärast mai alguses lahvatanud skandaali, kus võistluskeelu sai Tallinna Levadia keskkaitsja Aleksei Jahhimovitš , räägiti, et uued petturid tahetakse avalikustada juuni lõpus, siis nüüd on tähtaeg nihkunud sügisesse.

"Materjali on palju ja kuna soovime teemaga põhjalikult tegeleda, siis esialgu endale seatud tähtaeg ei realiseerunud. Soovime sügiseks uurimisega valmis jõuda. Tahame olla põhjalikud, et ei jääks lahtisi otsi ei meie enda ega ka avalikkuse jaoks," selgitas olukorda jalgpalliliidu infojuht Mihkel Uiboleht.

Mai alguses määras jalgpalliliit Jahhimovitšile ja Maksim Paponovile esialgu aasta lõpuni kestvad ning Jaroslav Dmitrievile eluaegse võistluskeelu. Kohtutoimikus, millest saadud materjalide alusel kolmik, kellest vaieldamatult tuntuim jalgpallur oli Jahhimovitš, vutiliidu distsiplinaarkomisjonis süüdi mõisteti, seisid ka Levadia mängijate Artjom Artjunini ja Maksim Podholjuzini nimed.

Kuna Artjunin esindas seejärel Eesti A-koondist, võis tema kahtlusaluste seast maha kriipsutada, sest jalgpalliliidu poliitika järgi kihlveopettustes kahtlustatavaid mängijaid koondistesse ei kutsuta. Et tavapärast U21 meeskonna põhimeest Podholjuzinit juuni alguses noortekoondisesse ei kutsutud, võib oletada, et üks uurimise all olijatest on tema.

Saatusekaaslasi jagub, sest jalgpalliliidu president Aivar Pohlak hoiatas mais, et karistatute ring ei piirdu kindlasti kolme toona võistluskeelu saanud mehega. "Kohtus oleva kriminaalasja põhjal saadud oluline info on liidetud jalgpalliliidu poolt varem kogutud ja praegu kogutava materjaliga. Praegu on luubi all rohkem kui 10 isikut. Kolme mängija suhtes otsuse tegemine tähistab protsessi esimest etappi." Pohlak ütles toona, et uurimise all on viie praeguse Eesti meistriliiga klubi endised või praegused mängijad pettuste eest, mis pandi toime aastatel 2009–2012.