JUUBELDAMINE: Nõmme Kalju meeskond tähistab Euroopa liiga teises eelringis saavutatud võitu.Foto: Mati Hiis
Jalgpall
17. juuli 2014, 22:21

Super, Kalju, lihtsalt super!

Aastal 2009 muserdas Igor Prinsi juhendatud Tallinna Levadia eurosarjas Poola tippklubi Krakowi Wislat. Täna tegi Prinsi juhendatud Nõmme Kalju täpselt sama teise Poola klubi, Poznani Lehciga. Euroopa liigas võetud 1:0 võit annab edasipääsuks šansi.

Euroopa liiga teise eelringi avamängus tänu Hidetoshi Wakui 81. minuti väravale saadud võit on igasuguse kahtluseta Kalju ajaloo vingeim. Nii kõva vastast pole nõmmekad varem kotti pannud. Loogikareeglite järgi poleks pidanud panema ka eile, aga õnneks jalgpall loogikale ei allu!

"Vastane oli tugev, aga tuli matšile treeninglaagrist ja sõprusmängude pealt. Suutsime vastase ääred kinni panna, neile keskväljal vähe ruumi anda ja realiseerisime oma võimaluse väravaks. Võidu võtmeteks olid kord ja kord!" muheles võidukas Prins.

Asjatu pabistamine

Kalju paremkaitses alustas põhimeeste vigastuste tõttu juunis 18. sünnipäeva tähistanud Henrik Pürg, kes Eesti meistriliigas mänginud vaid kaks korda. Keerukat mängu ennustavaid endeid jagus veel: Lechi oli Kadriorgu saabunud toetama umbes 500 häälekat fänni (number olnuks suurem, aga kesklinna baarides külmi arveid teinud poolakad viibisid kinnipidamisasutuses), kaks päeva varem oli Tallinna Levadia saanud Tšehhi klubi Praha Sparta käest Eesti meistriliiga vajakajäämised võikalt paljastanud 0:7 kolaka ning Kalju esitus nädal varem toimunud esimese eelringi kordusmängus Reykjaviki Framiga oli ebalev.

Pabistamine osutus aga asjatuks. Kalju fännid andsid poolakatele väärika lahingu ning meeskond mängis rahulikult ja targalt. Lech omas kerget ülekaalu, aga ründama pääses ka Kalju. Iga möödunud minutiga nihkus lähemale võimalus, et autsaideril läheb õnneks.

81. minutil läkski. Lechi keskkaitsja Lukasz Tralka lõi pallist mööda ja kinkis Hidetoshi Wakuile üks-üks olukorra, mille jaapanlane realiseeris. Lech tabas veel latti, aga võit kuulus Kaljule!

Prins möönis, et tunne on väga hea, aga üritas samas vaimustuselt tuure vähemaks võtta: "Kordusmäng toimub katlas. Poolakad on nii kuumaks aetud, et teevad hirmsa pressi meile. Peame vahepeal Eesti meistriliigamängu ära pidama ning Poznanis turmtuleks ja kõvaks tööks valmis olema – oma poole peal istuda ei tohi, vaid tuleb ka ise rünnakuid üles võtta."

Favoriit ikka Lech

"Edasipääsu mõttes on favoriit otse loomulikult Lech. Nad on väga tugev meeskond. Aga eurosarjas kestab duell 180 minutit ning edasi pääseb see, kes nende 180 minuti jooksul paremini hakkama saab. Klassivahe meie ja nende puhul on, aga suutsime täna võita," sõnas Prins

Lechi peatreener Mariusz Rumak oli kaotuse järel morn ja napisõnaline, ent lubas nädala pärast kõvasti pingutada, et ikkagi kolmandasse eelringi pääseda. Samas kummitab Lechi kindlasti mullune krahh, kui nende euroteekonna lõpetas Leedu klubi Vilniuse Žalgiris.

Igatahes on Kaljult põhjust jälgida reedest loosimist Nyonis, kus selgub, milline vastane neid kolmandas eelringis ootaks.

Nõmme Kalju – Poznani Lech 1:0

Värav: 81. Wakui.

Kalju koosseis: Teleš, Kallaste, Bärengrub, Rodrigues, Pürg (64. Toomet) Quintieri (77. Ainsalu), Vunk, Reginald, Mööl, Wakui, Nunes (61. Kirss).

Publik: 2280.

Korduskohtumine toimub 24. juulil Poznanis.