Andres Kull.
Spordivaria
18. juuli 2014, 10:00

Jahilaskur Andres Kull võttis kirbule Rio olümpia (4)

Viimase kahe aasta Eesti parimal meeslaskuril Andres Kullil on sihikul kindel siht – pääseda kahe aasta pärast Rio de Janeiros toimuvatele olümpiamängudele. Ja mitte Kristuse kuju pildistama, vaid kõrgete kohtade eest heitlema. Treener Urmas Saaliste sõnul on kirbul lausa medal.

Suured sõnad, kuid mitmekümneaastase jahilaskmise kogemusega mehed usuvad eesmärgi täitumisse. Oleks vaid raha. "See aasta on kaetud, aga järgmisele aastale hetkel täit katet pole," sõnas 43aastane sportlane, kelle esimene võimalus OM-pilet teenida on juba selle aasta septembris MMil, kus jagatakse kolm pääset.

Tegelikult oli Kull maailma suurima spordipeo pääsmele ülilähedal juba paari aasta eest, enne Londoni mänge, kuid toona jäi teda suursündmusest lahutama üksainus tabamus. "Kui märk on läinud, siis ta on läinud, kuid kindlasti oli valus," tunnistab ta nüüd, mõned aastad hiljem.

Samas ammutas Eesti täpseima silmaga mees napist eemalejäämisest sportlikku viha. Ta nägi, et olümpia ei ole miski kauge ja kättesaamatu, vaid täiesti reaalne eesmärk. Sestap alustas varem üksiku hundina mööda treening- ja võistlusradasid käinud laskur pärast Londoni OMi koostööd Saalistega, et tohutud kogemused ühte pagasisse panna.

Samuti kasvatas ta treeningmahtu. "Praegu lasen aastas kuskil 10 000 märki, kuid tarvis oleks arvu veel kahekordistada," sõnas ta ja täpsustas, et arv ei hõlma möödalaske.

Esimesi koostöövilju said Kull ja Saaliste maitsta mullu, kui Saksamaal peetud EMilt toodi koju 14. koht, mis on pika sportlaskarjääriga Kulli üks eredamaid hetki.

"Treener näeb viga juba enne lasku ja ma saan kohe parandada," tõi Kull välja ühe eelise, mida treeneri olemasolu talle annab.

Kokku pääseb Rio olümpia kaevikrajale 28 meeslaskurit. Lisaks tänavusele MMile jagatakse olümpiakohti maailmakarika­etappidel ja maailmajao meistrivõistlustel.