«Käisime kogu seltskonnaga seikluspargis ja vaatetornis, siin on ka disc-golfi rajad. Tegevust jätkub, ei pea niisama internetis istuma.» Odaviskaja Risto Mätas vaba aja veetmisest Otepääl.Foto: Stanislav Moškov
Kergejõustik
18. juuli 2014, 11:00

EMiks valmistuv Risto Mätas tugevdas Otepääl keha ja vaimu

MMi kaheksas odaviskaja kosutas end suusamekas (2)

Mullu MMil kaheksandaks tulnud ja karjääri parimat hooaega nautinud odaviskaja Risto Mätas on tänavu tagasilöökide ohver. Eelmisel laupäeval kaotas ta Tallinnas kahele kodusele rivaalile ning sõitis seejärel Otepääle, et kosutada vaimu ja keha.

Veel varakevadel näitasid kõik märgid, et Mätast ootab ees isegi edukam suvi kui eelmine. Märtsi keskel sai ta Portugalis Euroopa talvistel karikavõistlustel 80.58ga pronksmedali. Ent mai lõpus hakkas 30aastast sportlast kimbutama seljavigastus, mille raviks kulus kuu aega.

"Mul on olnud väga raske hooaeg," ütleb Mätas kolmapäeval Tehvandi staadionil hommikuse treeningu järel. "Plaanid olid hoopis teistsugused," lisab ta ning kissitab päikesepaistes silmi.

Üks kuu läks kaotsi

Vigastus lõi välja pärast väikest Hiina turneed, kui seljataha olid jäänud pikad lennureisid. Mätase sõnul pidanuks toona kohe aja maha võtma, kuid rahanappus sundis võistluskarussellil tiirutama.

"Stipendiumid on nii väikesed, et nendest ära ei ela," lausub ta. "Raha teenimiseks oli vaja võistelda. Mul oli neli võistlust järjest. Kõige hullema paugu sain Saksamaal. Sellise valuga polegi varem visanud – oli tükk tegu, et 75 meetrit kätte saada. Kuu aega viskasin tehniliselt valesti." Tol keerulisel perioodil võistles Mätas kord nädalas, ent treeningutel oda ei visanud. Ühtlasi ravis ta kogu aeg vigastust.

"Käisin elektriravis ja sain ultraheli, lisaks oli veeravi, mind aitasid füsioterapeut ja kiropraktik, tegin ka ise väga palju eriharjutusi ning määrisin selga salviga," selgitab Mätas.

Sestap ei tasu imestada, et Mätas piirdus viimati võistlusel tulemusega 77.81. Otepääl alustas ta uue jõupõhja ladumist. Viljandimaalt pärit odamehe kinnitusel on suusameka kergejõustiklaselegi vormi timmimiseks väärt koht.

EMil lõppvõistlusele

"Tingimused on Otepääl superhead ja seltskond mõnus," arutleb koos treener Ants Kiisa õpilastega harjutanud Mätas. "Elame Madsa puhkekeskuses. Siin on ka kettaheitja Martin Kupper, kes treenib Aleksander Tammertiga Käärikul."

Päris oluliseks peab Mätas lahedaid vaba aja veetmise võimalusi. "Käisime kogu seltskonnaga seikluspargis ja vaatetornis, siin on ka disc-golfi rajad. Tegevust jätkub, ei pea niisama internetis istuma."

Täna võistleb Mätas Lätis Balti matšil ja seejärel jätkab EMi ettevalmistust Tartus. "Alati ei pea Euroopasse harjutama minema, vahel saab siingi vajaliku töö korralikult ära teha. Tunnen, et kõik läheb paremaks."

12. augustil Zürichis algava EMi suunas kiikab Mätas mõõduka optimismiga. "Seal pean olema hooaja parimas vormis," mõtiskleb ta. "Eesmärk on jõuda lõppvõistlusele, aga midagi väga suurt oleks utoopiline lubada. Loodan siiski, et hooaja teine pool tuleb esimesest oluliselt parem."

Mätas kiidab õpilast

Kui Eesti odaviske esinumber Risto Mätas on pidanud võitlema seljavigastusega, siis tema õpilasel Magnus Kirdil on läinud paremini ja 80-meetri-joone alistamine peaks talle tänavu olema jõukohane. Eelmisel laupäeval tunnistas Mätas Tallinnas heitjate seeriavõistluse etapil õpilase paremust. Muide, Kirdile kaotas ta ühe korra ka eelmise suve lõpus. "Temaga on asjad täppi läinud," ütleb Mätas.

"Magnus on samasugune töömees nagu Erki Nool. Varem oli tema probleem ebakindlus. Aga nüüd usub ta võistlustel endasse rohkem ja stabiilsus on paranenud." Kevadel kaotas Kirt oma suurima toetaja – suri tema spordifännist isa. "See oli Magnusele suur löök, isa oli tema jaoks number üks," räägib Mätas.