Nikolai Novosjolov (paremal) võitis vahetult enne jaanipäeva meeskonnavõistluses Prantsusmaa meistrikulla.Foto: Prantsusmaa vehklemisliit
Vehklemine
18. juuli 2014, 09:00

KOLM ON KOHTUSEADUS: kas Nikolai Novosjolov toob kolmanda MM-kulla? (3)

Pühapäeval Kaasanis oma elu kolmandat MM-tiitlit püüdev Eesti epeevehkleja Nikolai Novosjolov siirdus Tatarstani pealinna heatujulisena. Pärast ebaõnnestunud EMi möödunud aeg kulges rahulikult treenides ning mees proovib Eesti vehklemisajalukku uue peatüki kirjutada.

Kuu aega tagasi Strasbourg’i EMil individuaalvõistlusel põrunud ning juba alagrupiturniirilt välja pudenenud maailma edetabelijuht Novosjolov näitas juba paar päeva hiljem meeskonnavõistlustel, et vorm lubanuks tegelikult enamat. 5. koha toonud kohtumises saadi lisaajal jagu Prantsusmaast, kui eestlane alistas meisterlikult Prantsusmaa esinumbri Gautier Grumier’i. "Novosjolov näitas, et ta on üks maailma paremaid vehklejaid," kiitis esitust ka meestekoondise peatreener Igor Tšikinjov.

Krooniti Prantsusmaa meistriks

Novosjolov põhjendas toonast altminekut erinevate probleemidega, mis teda terve hooaja on vaevanud, kuid nende taha ei pugenud ja rühkis askeetlikul kombel edasi.

Pärast EMi tegi ta prantslastega koostööd edasi ning krooniti vahetult enne jaanipäeva suisa musketäride sünnimaa meistriks! Sealhulgas alistas Novosjolov vehklemisklubi Rodez Aveyro esindusvõistkonna koosseisus ka teise leegionäri, igipõlise Venezuela konkurendi Silvio Fernandezi.

Üllatuslikult jääbki EMi meenutama fakt, et maailma edetabeli kümnest paremast Euroopa mehest jõudsid esikümnesse vaid kaks. Kas Euroopa mõõduvõtu ja MMi tulemuste vahel kehtib ka seaduspära, selgub alles Kaasanis.

Oluline oli ka ettevalmistus – kui Eestist mitte väga suurema rahvaarvuga Ungari koondis viibis EMi ajal Hiltoni hotellis, siis eestlased leppisid 35 kraadises kuumuses konditsioneerita tubadega kohalikus spordikülas. Rääkimata treeningtingimustest, kus Venemaa vehklejatel on kasutada suisa privaatspaad, eestlased külastavad endiselt aga vana ja kulunud vehklemissaalideks mugandatud võimlemishalle.

Selfinautijatest konkurendid

Samal ajal kui Novosjolov hoiab tiitlikaitsjana MMi eel madalat profiili, on tema konkurendid asunud koguma arvukalt fänne sotsiaalmeedias. Šveitsi koondislased, eelmise MMi pronksimees Fabian Kauter ja Max Heinzer, postitavad endast üle päeva Twitterisse üles selfisid, istudes kas jäävannis või rassides jõusaalis.

"Kui tahan tulla maailmameistriks, pean Novosjolovist kindlasti jagu saama," arvas Kauter, kes on sel aastal alistanud Novosjolovi Vancouveri GP finaalis. Omad mured on ka Venetsueela ässal Ruben Limardol, kes vandus Novosjolovile alla Budapesti MMi finaalis. "Ta võidab oma pikkusega!" kurtis ta, kuigi on Eesti vehklejast vaid paar sentimeetrit lühem.

Nii naiste kui meeste epeevõistlus algab pühapäeva hommikul kell 9. Esimese asetusega Novosjolov ja kolmanda asetusega Julia Beljajeva pääsesid otse 64 parema hulka, läbi eile peetud eelringide jõudsid põhivõistlusele veel naistest Irina Embrich, Erika Kirpu ja Kristina Kuusk ning meestest Sten Priinits ja Marno Allika.