PINGED: Nico Rosbergi edu MM-arvestuse suure konkurendi ja endise suure sõbra Lewis Hamiltoni ees on vaid neli punkti, mis teeb meeste suhte pingeliseks.Foto: FP/Scanpix
Vormel 1
18. juuli 2014, 12:00

Sõpradest vaenlasteks – Nico ja Lewise lugu (3)

Vormel 1 sari jõuab sel nädalavahetusel Saksamaale ning kõik pilgud on pööratud Mercedeste peale. Pärast Lewis Hamiltoni võitu Inglismaal ja Nico Rosbergi katkestamist vajab sakslane kodurajalt hädasti võidupunkte.

Elu Mercedese vormelitallis on kui Potjomkini külas: meeskonnajuhid on pilootidele naerunäod ette maalinud ja pressiteadetes on kahe tiitlipretendendi vahel kõik kõige paremas korras.

Vahel laseb Lewis Hamilton fassaadil aga langeda, saates oma meeskonnakaaslase poole teele mürgise kommentaari. Ees ootavale Saksa GPle ette vaadates ütles ta möödunud nädalal näiteks: "Kui aus olla, pole Nico kunagi Saksamaal käinud ja ta ei ole päriselt sakslane. Ta on saksa-monaco-soomlane või midagi sellist."

Väljaütlemine on selge märk, et Mercedeste sõitjate omavahelised suhted pole kaugeltki sama head kui pool aastat tagasi.

Juba lapsepõlves koos kartidel võistelnud piloodid olid varem suured sõbrad. Kui tänavuse hooaja eel sai selgeks, et Mercedese vormelid on konkurentidest mäekõrguselt üle, hakkasid meeskonnakaaslaste vahele tekkima esimesed mõrad. "Mida edukamad me oleme, seda raskem see kõik on," tõdes Rosberg Telegrafile antud usutluses, et tema sõprus Hamiltoniga pannakse proovile.

Vaevalt oskas aga kumbki piloot oodata, kui kiiresti kõik võib untsu minna: juba aasta kolmandal etapil möödus Hamilton Rosbergist, lõigates nõnda napilt sakslase ette, et meeskonnakaaslased oleks peaaegu kokku põrganud. "Öelge Lewisele, et seal ei tohtinud nii teha!" pahandas Rosberg võistkonnale.

Pinged tõusid haripunkti Monacos, Hamiltoni hinnangul Rosbergi õigel kodurajal. Sakslane parkis otsustaval kvalifikatsiooniringil oma masina raja äärde, tuues välja kollased lipud ja rikkudes meeskonnakaaslase esikohaväärilise ringi. Hamilton oli kindel, et rivaal eksis meelega. "Me ei ole sõbrad. Me oleme kolleegid," raius ta hiljem.

Et britt järgmisel sõidul Kanadas katkestas, libises Rosberg tal MM-arvestuses taas eest ning nagu sakslane hooaja eel ütles: mida tihedam konkurents, seda rohkem draamat. Pikaks veninud vahe rahustas piloodid maha, ent Silverstone’i sündmused on nad taas teineteisest vaid nelja punkti kaugusele toonud. Küünised on taas väljas.

Saab näha, kuidas rajal kõrvuti ära mahutakse, ent praegu lepitakse sõnasõja pidamisega. "Ma pean end 100% sakslaseks!" oli Rosbergi vastus Hamiltoni nöökimisele.