Nikolai Novosjolov ja Igor TšikinjovFoto: TIINA KÕRTSINI
Vehklemine
20. juuli 2014, 13:02

Igor Tšikinjov Novosjolovi põrumisest: matt võeti alt ära ja maandusime betoonile

Kaasanis toimunud MMil lüüa saanud tiitlikaitsja Nikolai Novosjolovi treener Igor Tšikinjov tunnistas, et vigu nähti terve hooaja vältel, kuid loodeti siiski parimat.

"Läksime lati alt suisa nii kõvasti, et  matt ära ja maandusime põrandale ja betoonile. Ma ütlen ausalt, valus on. See polnud kunagi tema ega minu jaoks lihtne," vaagis ta kaotuse põhjustena nii vaimset kui füüsilist poolt.  

Soomlane Niko Vuorinen, kellele Novosjolov 8:15 kaotas, polnud eestlaste jaoks tundmatu poiss ning vaatamata edetabelikohtadele oli paberite järgi nõrgem, kuid vaimselt selgelt tugevam.

„Rääkisime Nikolaiga, et enne MMi oleks hea olla 10 hulgas, et saaks normaalse koha ja asetuse. Oli jätkuvalt esimene ning sai vastaseks 64. Sain kohe aru, et ega see kerge poiss pole, mitte superstaar, aga meiega palju vehelnud. MK-etapil jäi ka Kolja 0:4 taha, kuid lõpuks võitis. Kolm-neli torget ta täna tegi, mis on vaja, aga sellest ei piisa. Oma vead olid. Vastane ei üllatanud millegagi. Kõik on psühholoogia taga," kinnitas Tšikinjov.

Tšikinjovi tegi nõutuks terve hooaeg, mis hoidis imekombel küll eestlast edetabeliliidrina, kid pigem maksis talle kätte. „Kõik on ju olemas. Lootsime, et saame seisust välja rabeleda, kuid mõni kuu jäi puudu. Vene vanasõna ütleb, et meisterlikkust ei saa osta ega maha juua. Sellel tasemel on ikka 90% psühholoogiat. Kõik peab olema tasakaalus."

Novosjolovi abimees ei eitanud, et mängu tulid ka vigastused. „Vigastusi oli mitu, üks tõmbas teise, teine kolmanda. Ta ju ikka tahab osaleda, kuid siis jälle juhtub midagi. Refleksid lähevad sassi, tehnika muutub. Suurt probleemi näevad kõik, aga väikesed probleemid jäävad tähelepanuta. Suur lumepall läks veerema– aga miks me ei lahendanud neid? Sest kusagil ei saanud, siis ei olnud tähelepanu. Leppisime kokku, et 2016. aastani töötame ja siis tõmbame joone alla, vaatame, mis toimub."

Kas seisu muutnuks see, kui Novosjolov vehelnuks ka eelvõistlusel, treener ei osanud öelda. „Võib-olla. Terve hooaeg läheb ju alati nii, et ta vehkleb vaid teisel päeval. EMil vehkles ta üle aastate alagrupimatšides, tuli kramp sisse ja läkski metsa. Vastased on ju ka sellised, kes ei anna sulle au ega lähe põlvili, sest oled kahekordne maailmameister."

Pikemat usutlust Tšikinjoviga loe homsest Õhtulehest.