Kalev/Cramo omanik Ivar Valdmaa on uue hooaja eel positiivselt meelestatud. Foto: Arno Saar
Korvpall
21. juuli 2014, 07:00

Kalev/Cramo jätkab. Eelarveks 1,5 miljonit? (1)

Eilne päev andis põhimõttelise vastuse Eesti korvpallimeistri BC Kalev/Cramo kohta – meeskond arvati taas Ühisliiga koosseisu, mis suure tõenäosusega tähendab eksistentsi jätkumist. Klubi president Ivar Valdmaa ütles, et uutes oludes samal tasemel jätkamiseks vajatakse tõeliselt suurt sponsorit.

Ivar Valdmaa, kui palju see suvi su närve on kulutanud?

Närve pole ära võtnud, küll aga pannud meid teadmatusse. Tahaks korvpalli toetamist jätkata, aga on palju meie – ja üldse tippspordi – normaalset tegutsemist segavaid mõjuvaid tegureid. Teatavasti nõuab maksuamet, et hakkaksime mängijatele stipendiumi asemel palka maksma. Riigiti on olud erinevad. Näiteks Tšehhi esindaja VTB Ühisliigas, endine nimekas mängumees Jiri Zidek rääkis, et sealmail on sportlastele makstavad tasud maksuvabad.

Milline on Kalev/Cramo tänane seis?

Käivad läbirääkimised potentsiaalse suursponsoriga, teisipäeval kohtume maksuametiga. Praegu olen positiivselt meelestatud, muidu mind siin Moskvas poleks. Loodan, et sponsori küsimus selgub uue nädala jooksul ja kuu lõpuks saame teha lõpliku otsuse.

Asi veel 100 protsenti kindel pole, aga ometi lasid sa Kalevi loosida Ühisliiga alagruppi – nüüd ju enam taganemisteed ei paista.

Teist valikut polnud (muheleb). Loosimine toimus varem kui 1. augustil. Loodan kogu hingest, et suudame jätkata ja näidata varasemate aastate omast paremat tulemust.

Erinevad kogemused näitavad, et Ühisliiga tuleb mängijate arengule kasuks. Klaipėda Neptūnas oli Leedu keskmik, kuid mängis mitu aastat Ühisliigas, võitis nüüd kodumaal hõbemedali ja pääses sellega Euroliigasse.

Meie Indrek Kajupank ja Kristjan Kitsing kerkisid Eesti B-koondise põhitegijateks ja aitasid võita Lätit. Kui tahame mängijaid arendada, peame tugevas liigas jätkama. Ei tahaks, et Eesti korvpall langeks sinna, kus oli mõni aasta tagasi.

Varasemate aastate omast parema tulemuse saavutamiseks ei tohiks reaalne eelarve langeda. Millist numbrit soovid saavutada?

1,5 miljoni euro kanti, eelmise hooajaga võrreldes kolmandik lisaks. Kuidas seda saavutada? Tuleb tööd teha, sponsoreid leida. Suursponsori teemat ei tahaks täna rohkem puudutada.

Mis juhtub, kui teostub see väiksem protsent ja suursponsorit ei tule?

Halvimal juhul paneme poe kinni. Kui jõuame maksuametiga mõistlikule kokkuleppele, siis suure tõenäosusega jätkame, aga ilmselt veidi nõrgemal tasemel. Kuid usutavasti liigume vähemalt eelmise aasta tasemega samal teel. Senised sponsorid on valmis jätkama ja kõik uued, kes tahavad korvpalli toetada, on teretulnud.

Milliseks võib kujuneda uue hooaja meeskonna koosseis?

See sõltub eelarvest ja võimalustest. Mänedžer Kaarel Sibul on vaikselt pidanud meestega eelläbirääkimisi. 29. juulil toimub klubi koosolek, siis peaks eelarve olema selgunud ja paneme täpsemad suunad paika. Olen endiselt seisukohal, et välismaalasi ei tohiks mängijate arvust olla rohkem kui pool, aga ilma nendeta ka suurt mängu ei mängi. Üritame mängijaid mitte lahterdada kodu- ja välismaisteks, vaid luua võistkonna, kes teeks tulemuse ja võidaks rahva poolehoiu.

Kalev loositi ühte alagruppi kuue Venemaa klubiga, teises grupis on seltskond rahvusvahelisem. Kuidas hindad loosimise tulemusi?

Tore on üle pika aja näha CSKAd, kes on Euroopa absoluutne tipp. Viimati mängisime nendega Ühisliiga esimesel hooajal viis aastat tagasi.