FIFA president Sepp Blatter ja Venemaa president Vladimir Putin.Foto: Alexei Nikolsky
Spordiblogi
21. juuli 2014, 10:15

Ott Järvela | Jalgpalli MM Venemaal olgu välistatud (27)

Neljapäeval Venemaa süül taevast alla tulistatud reisilennuk ja seal hukkunud 298 inimest seadsid jalgpallimaailma olukorda, kus on üdini amoraalne ja võimatu pigistada silmad kinni fakti ees, et järgmine, 2018. aasta meeste MM-finaalturniir toimub praeguse seisuga just Venemaal.

1988. aastal Hollandi koondise koosseisu Euroopa jalgpallimeistriks tulnud John van't Schip esitas eile üleskutse seda MMi boikoteerida. See pole mõistlik. MM tuleb lihtsalt Venemaalt ära võtta.

Stanfordi ülikooli teadlane Tunku Varadarajan kirjutas eile veebiajakirja Daily Beasti kolumnis: "Putini jaoks on raha ja sport relvad. Jalgpalli MMi võõrustamine teenib kindlat eesmärki – tõestada Venemaa elanikele, et ta on kõikvõimas ja talle pole mõtet vastu hakata. Kui me lubamegi Putinil MMi võõrustada, oleme osa sellest relvast."

Eesti jalgpalliringkondades on paar kuud avalik saladus, et alaliit on teinud kõvasti tööd Eesti ja Venemaa vahelise maavõistluse pidamiseks – kas Tallinnas või Peterburis – käesoleva aasta 18. novembril. See plaan tuleb katki jätta. Süütuid inimesi mõrvava (lubame endale siinkohal poliitkorrektsuse kõrvalejätmist) Venemaaga vabast tahtest mängimine oleks amoraalne.

Tuleb kaasa tunda Rootsile, Austriale, Montenegrole, Moldovale ja Liechtensteinile, kel lasub eeloleval sügisel kohustus Venemaaga 2016. aasta EMi valiksarja raames kohtuda. Samas oleks ebaõiglane nõuda neilt viielt riigilt, et nad mänge Venemaa vastu boikoteeriksid ja seeläbi ise keerulisse seisu satuksid. Nende matšide mittetoimumise peaks tagama Euroopa Jalgpalliliit (UEFA), kel tuleks Venemaa koondis ja klubid oma võistlustelt kõrvaldada.

Juba Krimmi annekteerimine pidanuks olema piisav põhjus Venemaa kõrvaldamiseks nädala eest lõppenud MMilt – suur aitäh Alžeeriale, et nad Venemaa kukutamisega natukenegi Putini positsiooni nõrgestasid! – aga seda loota olnuks naiivne.

Rahvusvaheline Jalgpalliliit (FIFA) lihtsalt ei tee julgeid otsuseid. Seda ei võimalda organisatsiooni korruptiivsust soosiv struktuur ja oma 209 liikmesriigiga piirnev vastutus – FIFA on mittetulundusühing, kel on juhtumisi, igaks juhuks pangaarvel miljard dollarit.

Õnneks on seesama rahahunnik FIFA pohhuismi – kuidas muidu nimetada nende peasekretäri Jerome Valcke'i ütlust, et demokraatia nappus on suurturniiri läbiviimise seisukohast hea asi? – tagatis, mida on kaudselt võimalik mõjutada igaühel meist.

FIFA rikkuse allikaks on MM-finaalturniiri suursponsorid (2018. aasta MMi ametlikul lehel on nendena hetkel ära toodud Adidas, Coca-Cola, Hyndai/KIA ja Visa), kes igaüks käivad selle privileegi eest välja kümneid miljoneid dollareid, sest oma brändi MMiga seostamine on tulus. Kui olukord muutuks, kaoks nende soov MMi toetada.

Järelikult tuleb olukorda muuta. Soovitan kõigil eirata Adidast, mitte osta tilkagi Coca-Cola tooteid, autot valides vaadata igale poole mujale kui Hyundai või KIA garaaži ja ignoreerida pangakaarti vormistades Visat. Kõik need brändid toetavad FIFAt, kes korraldab jalgpalli MMi Venemaal, kes 1) tapab süütuid inimesi, 2) kasutab MMi kuritegeliku režiimi võimu kinnistamiseks, 3) käitub mitmeski muus mõttes amoraalselt.

Jalgpalli võimuses on Venemaad ja Putinit natukenegi nõrgestada. Tuleb ainult suvatseda enda elu veidi keerulisemaks teha ja ongi meie kõigi elu natukene parem. Jalgpalli MM-finaalturniiri pidamine Venemaal peab olema välistatud. Maksku mis maksab.