Eleriin Haas.Foto: Teet Malsroos
Kergejõustik
22. juuli 2014, 09:00

Haas hüppas 1.93 tagasilöökide kiuste

Üleeile Soomes Lapinlahtis Eesti kõigi aegade teise tulemuse 1.93 püstitanud kõrgushüppaja Eleriin Haas ütles, et kaks päeva enne etteastet olid jalad tinarasked ja ta ei julgenud midagi head loota.

"Tegelikult läksin reede õhtul magama teadmisega, et pühapäeval ei hüppa ma kuhugi," meenutas Haas täbarat seisu. "Jalad olid eelmisest võistlusest (Kuortanel alistus 1.88 – toim) veel nii läbi – nad kaalunuks nagu sada kilo."

Ühtlasi märkis Haas, et Lapinlahtis andis tunda pöiatrauma, mis hakkas teda kimbutama eelmisel suvel. "Suutsin proovikatsetel jala valusaks teha," raputas Haas endale tuhka pähe. "Mudisin ja venitasin pöida ning sain normaalselt hüpata."

Reijo Jokela õpilane oli imelises hoos, ületades esimesel katsel nii 1.75, 1.80, 1.84, 1.87, 1.90 kui ka isikliku rekordi 1.93.

"Lapinlahtisse läksime juba laupäeval," lausus Helsingis elav ja harjutav Haas. "Ilm oli hea, kõik klappis. Aga ausalt öeldes olin siiski väga üllatunud, et võistlus õnnestus nii hästi."

Kui Haas oli EMi normist 1.90 jagu saanud, tahtis ta etteaste lõpetada. Ent treener utsitas jätkama. Pärast 1.93 alistamist palus Pärnust pärit sportlane lati asetada Eesti rekordit tähistavale kõrgusele 1.97.

"Siis polnud enam usku," analüüsis Haas sooritusi 1.97-l. "Hüpped vajusid läbi, hoojooksus ei olnud kergust ega lennukust."

Isiklik rekord oli Haasile preemia visa töö eest. Ta on kõvasti vaeva näinud, et pöid paraneks. "Vahepeal tekkis kartus, et ma ei saagi jalgu korda ja jään hüppama 1.85 kanti," avaldas ta.

Haasi suur eesmärk on kahe meetri ületamine. Eile rõõmustas teda, et Eesti meedia oli ta pärast rekordi püstitamist teinud aasta nooremaks – 21seks. "Mul on aega küll, eriti kui arvestada maailma tippude vanust," sõnas 4. juulil 22. sünnipäeva tähistanud sportlane.

Enne 12. augustil Zürichis algavat EMi on Haasil kavas kaks võistlust: pühapäeval Taanis Põhjamaade ja augusti alguses Soome meistrivõistlused. "Eesmärk on energia hoida EMiks," ütles ta.