KODUS: Norras hooajaks valmistuvad Kail (vasakul) ja Han Hendrik Piho põikasid hiljuti Andsumäele. Foto: STANISLAV MOSHKOV
Talisport
23. juuli 2014, 09:00

VIDEO: Pihode vägev Norra dessant: olümpiavõitja on juba alistatud! (1)

Juuni algul Norrasse siirdunud kahevõistlejad Kail ja Han Hendrik Piho jäid esimese perioodiga rahule. «Kordagi ei tekkinud tunnet, et oleme sissetungijad. Kuu lõpus ütles treener Norra poistele, et meil on ka eestlastelt üht-teist õppida,» räägib suusarullivõistlusel triumfeerinud ja olümpiavõitja Jørgen Graabaki alistanud Han Hendrik.

Treeninguperioodi lõpus osalesid vennad Pihod Oslos Norra suvise karikasarja etapil. Juhtus nii, et mõlemal päeval jäid suusahüpped keeruliste tuuleolude tõttu ära. Kuid seda vägevamad olid Võrumaalt pärit Kaili ja Han Hendriku etteasted jooksus ja rullisõidus.

Kail võitis mäkkejooksu ajaga 26.50. Ta edestas teisena lõpetanud Lars Halvdan Buraasi sekundiga. Neljandaks jäänud Norra A-koondise esindaja Mikko Kokslien kaotas Kailile 42 ja kuuendaks tulnud Han Hendrik 51 sekundiga.

Järgmisel päeval teenis Han Hendrik 10 km pikkusel suusarollerisõidul veenva võidu, edestades teise kohaga leppinud Graabakit 37 sekundiga. Kolmandana lõpetanud Kail kaotas nooremale vennale 48 sekundiga.

Hüpetele põhjalik lihv

Head tulemused valmistasid Pihodele rõõmu, kuid kumbki ei tähtsustanud neid liialt. Just suusahüpetes, mis mullu osutusid mõlemale kirstunaeladeks, vajavad vennad tõhusaid järeleaitamistunde.

Han Hendrik ja Kail märgivad, et juulis norralased väga palju ei hüppa, aga augustis läheb fookus jälle mäele. Juunis tehti nädalas kolm hüppetrenni, iga kord sooritati viis–kuus hüpet.

«Hüppasime 90 m ja 70 m mäelt. Väiksemal oli isegi huvitavam treenida, seal on parem tõuget lihvida,» lausub Kail. Han Hendrik jätkab: «Kolme hüpet filmitakse, pärast harjutamist toimub videoanalüüs. Siis tekib mõnus arutelu. Vahel ütleb ka mõni treeningukaaslane oma arvamuse.»

Han Hendrik osutab veel ühele olulisele seigale: «Mulle meeldib, et treener alati küsib sportlaselt, kas ta on pakutuga nõus, mitte ei sööda ainult oma mõtteid ette.»

Norra treenerite stiil sobib Pihodele. «Alustasime poomilt äraminekust,» selgitab Kail. «Kui lähed sealt valesti minema ja sul pole normaalset tasakaalu, siis ei ole midagi head loota. Õigesti nokale jõudes on lootus panna purakas. Lennufaasi me veel väga ei jõudnudki. Treenerid ütlesid, et seal on palju teha, viis–kuus lisameetrit on võtta küll.»

Han Hendriku kinnitusel oli juhendajate sõnum optimistlik: «Nad ütlesid, et meie põhitehnika polegi väga hull.»

Kail täiendab: «Norras ei aeta taga visuaalselt kõige täiuslikumat pilti. Proovitakse leida sportlasele sobiv variant.»

Saunamõnu ei olegi

Pihod harjutasid Trondheimis enamasti kaks, mõnikord ka kolm korda päevas, trennikaaslasteks Norra B-koondisse kuuluvad kahevõistlejad. «See oli varem teada, et norralased treenivad meist intensiivsemalt,» märgib Han Hendrik.

Miks Pihod juulis kodus vormi timmivad? «Praegu on suurem rõhk murdmaal, mida saab ka siin korralikult harjutada,» räägib Han Hendrik. «Pulsid on ette antud, laktaati on võimalik mõõta. Samas võime treeneritega Skype’i teel asju arutada.»

Pihod naasevad Trondheimi augusti alguses. «Meil on kokkulepe, et 4. augusti hommikul oleme uuesti treeningul,» avaldab Kail. «Koht on väga lahe. Hüppemägi asub meie elukohast vaid viiesaja meetri kaugusel.»

Puudust tundsid Pihod saunast ja nukraks teeb neid kõrge hinnatase. Mõlemad peavad maksma korteriüüri 500 eurot kuus. Hädavajaliku toidu võtsid nad ise kaasa: auto pagasiruumis olid toidupakid tatra, hirsi, põdraliha ja muu vajaliku moonaga.

«Mulle esimene Norra periood väga meeldis. Jah, praegu on kodus hea olla, aga juba tahaks tagasi minna,» lausub Han Hendrik.

Pihod käisid suguvõsa laagris

Kahevõistlejatest vennad Kail ja Han Hendrik Piho põikasid juuli alguses suguvõsa laagrisse, kus põhirõhk oli spordil.

«See on traditsiooniline mere ääres toimuv üritus, mis oli juba 16. korda järjest. Tänavu läks hästi – ei saanud kordagi vihma, varem on olnud laagreid, kui pole kordagi päikest paistnud,» pajatab Kail Nõval veedetud nädalalõpust.

Han Hendrik lisab: «Esimest korda käisin selles laagris viieaastaselt. Sportlane ei saa niisuguseid kokkusaamisi endale palju lubada, kuid me jõudsime kõik vajalikud treeningud ära teha. Jalgrattad olid kaasas, liival saime joosta, surfamine tugevdas ülakeha ja rannavõrkpall arendas hüppevõimet.»