Lance Armstrong tähistamas 2005. aasta Tour de France'i võitu.Foto: Reuters / Scanpix
Jalgrattasport
24. juuli 2014, 21:35

TOHOH: Rattalegendid soovitavad Lance Armstrongile Tour de France'i võidud tagasi anda (3)

Hollandi ajaleht De Telegraaf küsis 25lt elus olevalt Tour de France'i võitjalt, kas aastatel 1999-2005 seitse järjestikust Prantsusmaa velotuuri võitnud, kuid 2012. aastal neist dopingutarvitamise tõttu ilma jäetud Lance Armstrongile peaks esikohad tagasi andma. Tulemused olid mõnevõrra üllatavad.

Nimelt vastasid ligi pooled legendidest küsimusele jaatavalt. Nende seas olid näiteks Miguel Indurain, Jan Ullrich ja Andy Schleck. Aastatel 1991-1995 triumfeerinud Indurain viitas asjaolule, et Armstrongilt ära võetud esikohti ei antud ka kellelegi teisele.

„Kui ühtegi ratturit ei suudeta võitjaks kuulutada, on selge, et Armstrong oli nendel seitsmel tuuril parim," sõnas hispaanlane.

Ullrich oli sama meelt: „Ma ei taha, et auhindu määraks mingi komitee, tahan, et võidud saavutatakse ratastel sõites. Armstrong oli nende tuuride võitja, mitte keegi teine." Sarnaselt Armstrongile mõisteti ka Ullrich keelatud ainete tarvitamises süüdi ja eelmisel aastal tunnistas mees ka ise, et kasutas veredopingut.

Kahe viimase Prantsumaa velotuuri võitjad Froome ja Wiggins olid aga vastupidisel arvamusel. „Peaksime asjad nii jätma, kuidas nad on. Teame, mis probleemid nendel aastatel jalgrattaspordis olid. Seitse tühja lünka iseloomustavad perioodi Tour de France'i ajaloos," ütles Froome