ANNAB OODATA: Eesti korvpallisõpradel annab oodata, millal jälle kodusaalis mõnele tiitlivõistluste mängule kaasa saab elada. Viimati tehti seda mullu 1. septembril, kui koondis alistas Bulgaaria. Foto: TAIRO LUTTER
Korvpall
25. juuli 2014, 07:00

Korvpalli EM läheb Eestist mööda – vaja oleks hiigelsaali! (3)

Kui selgus, et järgmise aasta korvpalli EM-finaalturniiri pole Ukrainas tõenäoliselt võimalik korraldada, asus Eesti koos Läti, Leedu ja Soomega tõsiselt mõtlema ühiskandidatuuri esitamisele. Praegune seis on aga säärane, et tõenäoliselt polegi meil enam võimalik kandideerida.

"Me veel ei tea, kas esitame kandidatuuri või mitte. Kui tähtaeg möödas, saab lõplikult öelda. Aga 99-protsendilise tõenäosusega ei saa me seda teha, sest me lihtsalt ei kvalifitseeru," teatas korvpalliliidu peasekretär Keio Kuhi.

Milles asi? Nimelt on Euroopa alaliit FIBA Euroopa tõstnud vahepeal ka alagrupimängudeks kasutatava mängusaali istekohtade nõude 10 000 peale – varem oli see poole väiksem.

Eesti arvestas korraldusmõtteid mõlgutades Saku suurhalliga, kuhu on võimalik mahutada üle 7000 inimese. Neil päevil valmib pealinnas veel üks 5000+ rajatis – põhiliselt küll jääspordialade tarvis Lasnamäele ehitatud Tallinn Arena.

Ent mida tähendab eelpool toodud 99-protsendiline tõenäosus? Nimelt jätkab Eesti alaliit veel konsultatsioone oma Euroopa kolleegidega ning Kuhi sõnul pole lõplikult välistatud, et istekohtade nõutav piir uuesti allapoole tuuakse. Kui Münchenist öeldakse, et Saku suurhall kvalifitseerub, siis Eesti ilmselt veel paneb oma kandidatuuri üles.

Aga üksi, sest ühisavaldusi 2015. aasta finaalturniiri korraldamiseks vastu ei võeta. FIBA Euroopa otsustab septembri lõpuks, kas annab võistluse ühele riigile või jätab alagrupimängud erinevatesse riikidesse.

Näiteks endine tippmängija, Serbia kossuföderatsiooni asepresident Dejan Bodiroga hindas kodumaise meediaga rääkides, et EM korraldatakse ilmselt neljas erinevas riigis ning ühes neist ka play-off-mängud.

Eesti koondis teenis teatavasti juba eelmisel aastal EM-finaalturniiri pileti ega pea tänavu ühtki tiitlivõistluste mängu. EM-valiksarja teine etapp algab augustis, siis täidetakse kõik seni veel vabad finaalturniiri kohad.