«Minule on tähtsaimad treeningu-tingimused, mis on siin suurepärased. Mulle pole muud vajagi. Samuti ei pea muretsema oma laste pärast, neil on siin turvaline.» Kasahstani suusataja Aleksei Poltoranin elust Otepääl.Foto: Stanislav Moškov
Talisport
26. juuli 2014, 08:00

Eestisse harjutama tulnud Aleksei Poltoranin tahab Mati Alaveri juhendamisel jõuda karjääri tippu

Kasahstani suusaässa otsus kolida Eestisse tõi lähedastel pisara silma (43)

Tunamullu suusa-MMilt kaks pronksi võitnud Kasahstani ässa Aleksei Poltoranini ja tema laskesuusatajast naise Olga jutust koorub tõdemus, et neljaks aastaks Eestisse elama ning treenima tuleku otsus sündis üksmeelselt, ent mõnigi lähedane inimene poetas sellest kuuldes pisara.

"Päris paljud lähedased ja tuttavad nutsid ning ütlesid, kuhu te sõidate," räägib Olga muigamisi. "Mind hirmutati, et Eestis venelasi väga ei armastata. Kuid mu treenerist ema käis eelmisel aastal õpilastega siin ja ütles, et kõik on normaalne – inimesed on sõbralikud."

Aleksei täiendab: "Ka minu vanemad pooldasid meie Eestisse tulekut. Mu isa harjutas Nõukogude ajal ise Otepääl. Ta ütles, et juba toona olid siin head tingimused."

Väike kahtluseuss näris korra Olga hinge. "Olin kodulinnaga harjunud," lausub ta. "Kuid mõtlesin, et midagi on vaja muuta – meie linnas erilist perspektiivi pole. Paljud lahkuvad Kasahstanist, sest tööd napib. Ühtlasi tuli mõelda laste tulevikule. Kui oled noor, on muudatusi kergem teha."

Juuli algusest naudivad Aleksei ja Olga ning nende järeltulijad, viiene Jevgeni ning 1,5aastane Kristina Otepääl mõnusat elu saunaga korteris.

"Väike ja rahulik linn, esmamuljed on head, kõik pakub rahulolu," pajatab esimest korda Eesti pinnal viibiv Olga. Aleksei lisab: "Olen juba kohanenud. Minule on tähtsaimad treeningutingimused, mis on siin lausa suurepärased. Mulle pole muud vajagi. Samuti ei pea muretsema oma laste pärast, neil on siin turvaline."

Aleksei kavandas kannapööret kaks aastat. "Sotši olümpial toimunu põhjal sain kinnitust, et tuleb kolida Euroopasse," arutleb ta. "Siin on vähem pikki lennureise ja ajavööndite vahetusi. Polnud mõtet enam otsusega venitada, aeg läheb, tahan teha võimetele vastava tulemuse."

Sotši mängudel startis Aleksei 15 km klassikasõidus kullasoosikuna, ent tema laeks jäi üheksas koht. Mis siis ikkagi juhtus? 27aastane sportlane vaatab küsijale silma ja palub seda teemat vältida. Hiljem poetab Olga, et Sotšis kogetu valmistas mehele kõvasti hingepiinu.

Aleksei sõnul tekkisid tal pärast olümpiat kodumaal väiksed probleemid. "Loomulikult küsisid ametnikud, miks on vaja minna Eestisse," räägib ta. "Ent selgitasime neile kõik täpselt ära ja jõudsime kuldse keskteeni."

Kas koostöö senise treeneriga on lõppenud? "Nüüd harjutan ainult Mati Alaveri juhendamisel," vastab Aleksei. "Endine treener tegutseb kodumaal. Me küll räägime, aga ettevalmistusse ta ei sekku. Mulle meeldib Mati stiil. Ta selgitab igal treeningul, miks me üht või teist asja teeme."

Muide, lemmikala hakkas Poltoranin harrastama seitsmeaastaselt, kui suusatajatest vanemad ta spordikooli murdmaaosakonda suunasid.

"Alguses oli trenn minulegi mäng nagu paljudele lastele. Sihipärane tegevus algas hiljem. Kuid jõudsin ise arusaamani, et kui alaga tõsiselt tegelen, siis võin ka häid tulemusi saavutada. Keegi ei sundinud ega nõudnud midagi. Mul vedas juhendajaga, ta ei koormanud liiga palju. Võib–olla just seetõttu suusatamisse jäingi."

Aleksei rühkis arenguredelil vääramatult ülespoole. "Kui olin päris väike, siis vaatasin, kuidas minust viis kuni seitse aastat vanemad poisid juunioride MMil sõitsid. Mõni tuli neljandaks, mõni kümnendaks. Mõtlesin: kuidas see võimalik on? Siis hakkasin ise nendel võistlustel osalema ja sain medaleid. Samamoodi läks MK-etappidel, tulemused üha paranesid – murdsin esikümnesse, lõpuks pjedestaalile."

Esimene suur triumfihetk oli Alekseil 2004. aasta juunioride MMil, kui ta napsas koos tiimikaaslastega 4 x 10 km sõidus kulla. Kolm talve hiljem oli ta juunioride MMil 10 km vabatehnikasõidus teine. Kahel järgmisel hooajal sai hõbemedali alla 23aastaste MMil.

Täiskasvanute hulgas on Alekseil ette näidata kaks pronksi 2013. aasta MMilt (tiimsprint ja 50 km). MK-sarjas on ta poodiumile jõudnud 12 korral. Alaveri juhendamisel võetakse tiitlivõistlustel suund pjedestaali kõrgeimale astmele.

Kasahstani laskesuusakoondisse kuuluva Olga säravaimad kordaminekud jäävad juuniorideklassi, kui ta võitis MMil pronksi. MK-etapil on tema parim koht 26.

"Minul spordis nii suuri eesmärke pole kui Alekseil," räägib Olga. "Kui tütart veel ei olnud, siis harjutasin kaks korda päevas. Praegu kulub küllalt palju aega laste kantseldamisele. Poeg on eriti energiline. Ka Mati ütleb, et Jevgeni lendab nagu rakett. Tahame ta panna jalgpalli mängima, aga poeg ütleb, et soovib suusatada samamoodi kui isa."

Aleksei ja Olga on tegelikult megatublid – neil on koguni kaks kõrgharidust! Üks kehakultuuri alal, Alekseil on ka juristi diplom, Olga tudeeris veel mänedžmenti.

Kes kuuluvad Poltoranini tiimi?

Eestis elava ja harjutava Kasahstani tippsuusataja Aleksei Poltoranini tiimi eestvedaja ning peatreener on Mati Alaver.

Poltoranini hooldetiimis tegutseb suuskade testijana kahekordne olümpiavõitja ja kahekordne maailmameister Andrus Veerpalu, kes on ühtlasi 27aastase sportlase tehnikatreener ning treeningukaaslane. "Teiseks Jari Nieminen, kellel on tiitlivõistlustelt 15aastane kogemus, kaks hooaega on ta töötanud Norras," lausub Alaver. "Kolmas vajalik abimees on senine Eesti koondise hooldetiimi juht Jaan Alvela." Füsioterapeudiga läbirääkimised veel käivad, kuid siiani on Poltoraninit abistanud Ergo Leibak, kelle oskustega jäi ta väga rahule.