RUSUVÄLI: Lennuõnnetuses hukkunud laste mänguasjad lebavad tänini Hrabove küla põllul. Foto: Reuters / Scanpix
Maailm
28. juuli 2014, 07:00

Advokaadid nõuavad Putinilt USA kohtus hiigelkahjutasu (21)

Suurbritannia advokaadifirma McCue&Partners juristid lendasid Ukrainasse ette valmistama hagi Venemaa presidendi Vladimir Putini vastu, mis kavatsetakse esitada Malaysian Airlines ’i lennul MH17 hukkunute perede nimel Ühendriikide tsiviilkohtusse, kirjutab Sunday Telegraph.

Võimalik, et kahjutasu hagetakse ka Putiniga seotud poliitikutelt ja sõjaväelastelt.

Oma pressiteates kirjutab advokaadifirma: lennuki hukkumises ei ole süüdi ainult separatistid, kes arvatavasti lennuki alla tulistasid, vaid ka need inimesed või rühmitused, kes neid majanduslikult ja sõjaliselt toetavad.

Eeldatavalt nõutakse hagiga Putinilt mitmesaja miljoni naelsterlingini ulatuvat kahjutasu. Tsiviilkohtuasja võib algatada hoolimata sellest, kas praegu Hollandi juhitav lennuõnnetuse uurimiskomisjon leiab kindlaid tõendeid selle kohta, et Beoing 777 tulistati alla just nimelt separatistide käsutuses olnud Venemaalt Ukrainasse smugeldatud ja kohe tagasi üle piiri viidud raketikompleksiga Buk või mitte.

Telejaam: mustad kastid kinnitavad raketiplahvatust

Eeldatavasti nõuab uurimine pikka aega. Eile kinnitas USA telejaama CBS uudisteportaal siiski, et lennuki mustade kastide salvestised osutavad ühemõtteliselt raketiplahvatusele.

Ametlikke uurimistulemusi pole küll veel avalikustatud, kuid CBS väitel teatas neile mustade kastide uurimise esimestest tulemustest anonüümseks jääda sooviv Euroopa kõrge lennuohutusametnik.

Juba varem on New York Timesi konsulteerinud ekspert osutanud lennukirusudel selgelt nähtavatele šrapnellijälgedele, mis pärinevad Buki lõhekepeast.

Seda tüüpi maa-õhk rakett lõhkeb paarkümmend meetrit enne sihtmärgini jõudmist ja puistab laiali šrapnellid, mis lennuki dehermetiseerivad ja purustavad. "Šrapnellijälgedest on selgelt näha, et plahvatus toimus väljaspool lennukit, mitte selle salongis," ütles ekspert New Yorki Timesile.

Putini vara külmutatakse

Reedel süüdistasid Ameerika Ühendriikide esindajad otsesõnu Venemaa presidenti Malaysian Airlinesi Boeingu allatulistamises. Samas tsiteerib Sunday Telegraph Jane’s Defence’i analüütikut Reed Fosterit, kes kinnitab, et isegi kõikehõlmav

uurimine Boeingu allakukkumise paigas ei saa anda vastust peamisele küsimusele: kas Buki raketi tulistamise nupule vajutas Venemaa või Ukraina operaator.

Ajaleht kinnitab, et Briti advokaadid tahavadki alustada tsiviilasja just seetõttu, et selles esitatavate tõendite hulk on palju madalamal tasemel kui asjaajamisel kriminaalkohtus.

Hagi esitamine tähendab ühtlasi ka seda, et selle tagamiseks külmutatakse Vladimir Putini ja tema kaasosaliste USA pinnal asuvad varad.

McCue ja Partners on varem esitanud sarnaseid tsiviilhagisid USA kohtutes Liibüa omaaegse diktaatori Muammar Gaddafi vastu, kinnitades, et ta rahastas Põhja-Irimaa terrorirühmituste tegevust.

The Independent meenutab, et sama advokaadifirma süüdistas 2011. aastal kohtus Valgevene presidenti Aleksandr Lukašenkat räiges inimõiguste rikkumises.

Lahingud takistavad uurijate tööd

Eile jäi Malaysian Airlinesi allatulistatud lennuki hukkumispaik Hrabove küla lähedal Ida-Ukrainas tühjaks.

30liikmeline uurimisrühm ei pääsenud sinna, sest hukkumispaiga läheduses algasid ägedad lahingud. Ukraina julgeolekunõukogu esindaja teatel püüavad valitsusväed seda ala enda kontrolli alla võtta ja on loobunud varasemast otsusest kehtestada 40 kilomeetri raadiuses lahingukeeld.

Ukraina internetiportaali lb.ua andmeil sisenesid valitsusväed eile Thorezi asulasse ja Debaltsevesse ning vallutasid Šahtarski, mis on turmapaigast vaid kümne kilomeetri kaugusel.

OSCE vaatlejate esindaja Alexander Hug ütles, et uurijad ei saa võtta ülemääraseid riske. Võimalik, et olukord rahuneb ja täna osutub võimalikuks taas lennuki hukkumispaika külastada.

Malaysian Airlinesi lennul MH17 Amsterdamist Kuala Lumpuri olnud Boeing 777 kadus radariekraanilt ja ilmselt tulistati alla maa-õhk raketiga 17. juuli pärastlõunal. Reisilennuki pardal oli 298 inimest, kes kõik hukkusid. Valdav osa reisijaist, 193, olid Hollandi kodanikud.