RIPUB: Janari Jõesaar näitamas Viljandi publikule oma head hüppe-võimet. Ta paistis kahe päeva jooksul silma rünnakute lõpetaja, laualõvi ja kulbimeistrina ning ründab tuleval aastal kindlasti esitosina kohta. Foto: Mari Luud
Korvpall
28. juuli 2014, 08:00

Janar Talts: Suurenev koondisesisene konkurents on teretulnud!

Korvpallikoondise kauaaegne põhitegija Janar Talts jälgis, kuidas nooremad mehed Taanit korralikult nüpeldasid

Juuli algusest saati tööd rüganud Eesti korvpallikoondise teine ešelon näitab, et töö toob ka tulemuse, kui nädalavahetusel alistati Taani Viljandis 75:65 ja Tartus 94:67. Kuidas hinnata nelja senist mängu (kaks esimest peeti teatavasti Lätiga)?

Koondise treenerite algne soov, et leiduks mehi, kes kerkiksid esile ja võtaksid vajadused mänguohjad enda õlule, on sisuliselt täitunud. B-koondise tuumik on välja kujunenud ning leidunud tiimi vedanud mängijaid.

Nooremate mänge on käinud vaatamas ka mitu põhikoondise korvpallurit, näiteks nii eile kui ka üleeile oli saalis Janar Talts. Temalt võis pooleldi naljaga küsida, kas koha pärast tekib hirm ka?

"Seda, et nooremad mehed muutuvad järjest paremaks ja võidavad, on ainult rõõm vaadata," vastas Talts siiralt. "Nad on tublilt mänginud ja pakuvad kõigile koha pärast võitlust. Mehed jätavad positiivse mulje, ühes mängus teeb üks, teises teine."

Koondise abitreener Andres Sõber lausus, et niisama lihtne seniseid põhimehi eest lükata pole. "A-koondislased on paar suve teinud vägeva ja võimsa esituse. Neil on olemas kogemus ja kõvade mängude rutiin. Kui A-koondise mehed treenivad ja on terved, on neid väga raske eest lükata. Üks asi on siin Taanit võita, teine aga vahetu võitlus koha pärast. Kuid A-koondise mehed näevad nüüd, et peavad ise ka tublid olema," lausus Sõber.

Peatreener Tiit Sokk märkis, et vanemad mehed kindlasti tunnetavad kasvavat konkurentsi: "Poisid on tublilt mänginud. Neil on tahet küllaga ja tahtmisega saavutab palju. Nad ei lase end ühelgi ruutsentimeetril lõdvaks."

Taltsi veendumusel on kasvav konkurents ainult positiivne nähtus. Mida suurem on Sokul aasta pärast EM-finaalturniirile sõitvasse meeskonda valik, seda parem. "See on teretulnud, kellegi koht pole kindel. Praegusi mänge vaadates tekib tuju pall kätte võtta!"

Viimati öeldu ei tähenda, et Talts ja teised koondise kogenud tegijad hoiaksid jalgu seinal. Kel tervis lubab, on 17. juulist harjutanud jõusaalis ja jooksnud Nõmme metsas. Sten-Timmu Sokk ja Rain Veideman osalevad ka pallitreeningutel.

B-koondislastest kerkisid viimastes mängudes rohkem esile Janari Jõesaar ja Tanel Kurbas, ning seda mitte ainult punktide viskamise, vaid ka mitmekülgsuse poolest. Peatreener Sokk tõstis esile Jõesaare head kohavaistu, mille abil ta leidis nii viskepositsioone kui noolis ka lauapalle. Tema lauavõitluses on selgelt näha Ameerika kooli. Samuti mängis jätkuvalt omal korralikul tasemel Rait-Riivo Laane.

Kahe nädala eest lätlaste korvi palle täis pommitanud Indrek Kajupank rebestas eile paraku põlvesidemeid, vigastuse tõsidus selgub magnetuuringul. Koondise arst Kalle Põder kahtlustab, et Kajupank peab üheks või mitmeks kuuks palliplatsilt eemale jääma.

Eesliinis andsid suhteliselt ühtlase panuse nii Kristjan Kitsing, Timo Eichfuss, Rain Raadik kui ka Toomas Raadik. Neile on oluline teenida eelseisval klubihooajal piisavalt mänguaega ning tuleval suvel näeb, kes reaalselt koondisekohta ihkab. Praegusel hetkel ei lükkaks keegi neist terveid Kristjan Kangurit, Janar Taltsi, Siim-Sander Venet ja Reinar Hallikut eest ära. Kuid aasta on pikk aeg.

Eesliin sooritab tõsise eksami homme Novogorskis, kus Eesti koondis peab mitteametliku treeningmängu Venemaaga. 4.-6. augustini võõrustatakse kolme meeskonna turniiri Tallinnas.