Eesti vibukoondise esinumbril Reena Pärnatil võistlus ebaõnnestus. Foto: TAIRO LUTTER
Spordivaria
28. juuli 2014, 07:00

Vibulaskjate elu oli teel EMile juuksekarva otsas (2)

Eesti vibulaskjad liikusid samal kursil, mis allalastud Malaisia reisilennuk MH17

Armeenias, Vagharšapatis toimunud vibuspordi EMil sai Eesti naiskond küll esikümnekoha, kuid võistlust segasid ebainimlikud ilmastikutingimused, korraldajatepoolne vassimine ning eestlasi suisa terrorioht.

17. juulil Armeeniasse lennates oli koondis marsruudil Moskva-Jerevan ja asus Ukraina piiri läheduses samal ajal, kui venemeelsed separatistid tulistasid raketiga alla Malaysian Airlinesi lennuki MH17. Õnneks eestlastega midagi ei juhtunud.

Korraldajad varjasid põrgukuumust

"Meie saime asjast teada siis, kui olime maandunud, kuid ilmselgelt informeeriti lennuki kaptenit varem. Ühel hetkel öeldi, et tunneme kõva turbulentsi. Lennuk oli ju samas piirkonnas," meenutab Eesti koondise peatreener Raul Kivilo. "Tund-paar hiljem lugesime uudiseid, siis võttis kõhedaks küll," tunnistab ta.

See polnud veel kõik – võistlused peeti National Geographicu poolt maailma ohtlikemaks nimetatud Metsamori tuumaelektrijaamast vaid paari kilomeetri kaugusel. "Väga ohtlik koht, kuid ega seda ohtlikkust pole keegi kunagi mõõtnud, eks pärast näeme, mis seisud on," muigas Kivilo mõrult, lisades, et suuremat rolli mängis võistlustel ikka ilm.

"Viimase nelja aasta jooksul on kolm korda Armeenias võisteldud, aga nii palav seal pole olnud. Korraldajad ei tohtinud ka näidata, et tegelikult oli sooja üle 38 kraadi, kohati isegi 42-45 kraadi. Võistlusreeglistikus on paigas, et võistlus tuleb taolise kuumaga edasi lükata, kuid rahvas oli ju kõik koos. Nii jagasid nad rohkem vett ja jäätist, püüdsid varjualuseid ehitada, et sportlasi jahutada," kirjeldab ta.

Samas tõdes Kivilo, et võistlejatel tekkis kaks äärmust – kas liiga kuum või liiga külm. "Oled viis-kuus tundi staadionil, siis istud aga bussi, kus hakkab kohe konditsioneer tööle ja tuleb külma õhku. See oli sportlastele ikka päris kurnav, kohe pärast võistlusi mindi magama," võtab ta võistlused kokku.

Eesti neiud tegid Kivilo sõnul üldjoontes oma taseme ära. Esimest korda täiskasvanute EMil osalenud sportvibu laskev juunior Laura Nurmsalu tõi 17. kohaga eestlastele parima individuaalse tulemuse. Kogu hooaja koondise kolmas number olnud Siret Luik näitas ka Armeenias hooaja keskmist tulemust ning sai 33. koha.

Võistlus nurjus aga Londoni olümpial käinud Reena Pärnatil, kes sai juuli alguses üliõpilaste MMil 8. koha. EMiks valmistuti üliõpilaste MMi kõrval kui hooaja tähtsaimaks, kuid aia taha läksid nii eelring kui ka olümpiaringi duellid ning neiu lõpetas 33. kohaga.

Naiskonnaga olümpiale

"Reena puhul tuleb lihtsalt tõdeda, et võistlus ebaõnnestus. Pärast viimaseid edukaid võistlusi eeldasin temalt kohta esikümnes, aga kahjuks nii ei läinud. Ta sai oma kogemuse. Kas just kuumus rolli mängis, ei tea, sest seda analüüsi pole me lõplikult teinud. Sihid on meil siiski kaugemad," sõnab Kivilo.

Võistkondlikus arvestuses tuli Eesti eelringis 19 naiskonna seas 15. kohale ning kohtus olümpiaringis teist asetust omanud Poolaga. Eestlannad suutsid aga üllatada 56 silmaga, mida suutis esimeses duellis 16 naiskonnast üle trumbata vaid Gruusia naiskond. Duelli võiduks sellest ei piisanud ning eestlannad said 9. koha, kuid olümpiat silmas pidades on see Kivilo sõnul tubli saavutus.

Kahe aasta pärast toimuvale Rio de Janeiro olümpiale proovitakse kvalifitseeruda järgmisel aastal Taanis peetaval MMil, kus peaks jõudma kaheksa parima naiskonna hulka.

"Esimesena sihime naiskondlikku kohta, kuid samas peavad kõik naised peale Reena oma taset kõvasti tõstma. Poolaga oldi täiesti konkurentsivõimelised," sõnas ta.