ÜHISPILT: Astana abivägi aitas Vincenzo Nibali (kollases) Tour de France’i võitjaks, sealhulgas ka mägedes võimsa töö ära teinud Tanel Kangert (paremal). Foto: AFP / Scanpix
Jalgrattasport
28. juuli 2014, 07:00

Tugevaim mees ja tugevaim tiim: Nibali triumfeeris Kangerti abiga Tour de France’il

Tanel Kangerti koduklubi Astana ratturite suur eesmärk täitus – tiimi liider Vincenzo Nibali aidati Tour de France’i üldvõitjaks. Kokkuvõttes läks kõik uskumatult libedalt ja kui vaadata itaallase edu teise koha saanud Jean-Cristophe Péraud’ ees (7.37), siis nii selgelt domineeris Prantsusmaa velotuuril viimati Jan Ullrich 1997. aastal.

29aastase Nibali triumfi võib vaadata mitmest otsast, üks on neist kahe suurkonkurendi Chris Froome’i ja Alberto Contadori katkestamised ja nende mõju lõpuprotokollile. Teisest küljest tegi Nibali nii võimsa tuuri, et tema positsioonis pole mõtet kahelda."Olin enne tuuri 100 protsenti kindel, et Nibali tuleb esikolmikusse. Teadsin, et tal on võrreldes Froome’i ja Contadoriga reserve, mida ta polnud seni veel mängu pannud," ei näinud Astana spordidirektor Jaan Kirsipuu Nibali minekus mingit üllatusmomenti.Samas jäi Nibali enne tuuri algust selgelt kangete konkurentide varju ja mõned eelvaated ei pakkunud teda isegi kolme parema hulka. "Nad ei teadnud tagamaid ja tausta," sõnas Kirsipuu kindlalt.

Nibali parim mees, Astana tugevaim tiim

Sitsiiliast pärit Nibali tegi vastastega vahe sisse juba üsna tuuri alguses, kui võitles end raskel ja tehnilisel munakivilõikudega 5. etapil esikolmikusse. Mägedes edu aina suurenes ja tõelisesse ohtu tema võit ei sattunudki. Kirsipuu hinnangul on ta nii mitmekülgne, et nõrka kohta on raske välja tuua.

"Kurat, ei oskagi öelda, milles ta saaks paremaks minna. Ta on oma teemas ikka täiesti tipus. Vastupidavus on tal niigi hea, aga tippvormis Froome’i ja Contadori kiirendus on ehk parem, võib-olla siin saaks pisut edasi minna. Temposõidus ehk ka, kuigi sel aastal on ta ka seal häid etteasteid näidanud." Laupäevases eraldistardis oli Nibali koguni neljas.

Kui Nibali oli võidusõidu parim rattur, siis kas Astana kohta saab öelda, et Kasahstani klubi oli ka tiimina teistest üle? "Jah, lõpuks tuli nii välja. Võib öelda, et kollase liidrisärgi kaitsmine kulges peaaegu ideaalselt. Et Jakob Fuglsangil läks pärast (13. etapi – toim) kukkumist enesetunne kehvemaks, jäi mägedes lõpuks ehk üks mees puudu, aga Nibali oli õnneks nii hea," arvas Kirsipuu.

Vuelta kohal veel küsimärgid

Kokkuvõttes 20. koha saanud Tanel Kangert tõusis viimastel mägietappidel Püreneedes Nibali viimaseks abimeheks ja näitas tuuri edenedes aina paremat minekut. Ometi võttis 7. etapi valus kukkumine hoogu maha. "See mõjutas ikka päris palju ja Alpides polnud ta see, kes tavaliselt. Viimasel nädalal oli ta juba tuntud headuses," võttis Kirsipuu Kangerti esitused kokku.

27aastane Kangert on nüüd lõpetanud kõik kolm suurtuuri ja eelmisel aastal oli ta Giro d’Italial kokkuvõttes 13. ja Vueltal koguni 11.

Kirsipuu ei osanud veel öelda, millise koosseisuga Astana kuu aja pärast algavale Vueltale peale läheb. Tema sõnul võetakse osa mehi Tourilt, aga palju on ka neid, kes tegid kaasa Girol. "Võimalik, et osalevad nii Kangert kui Nibali, Kangerti puhul on see ehk pisut tõenäolisem."

Teine Eesti rattur Rein Taaramäe lõpetas Tour de France’i juba neljandat korda, saades 88. koha. Nigela vormiga Tourile saabunud Cofidise proff osales küll mitmes äraminekus, kuid ihaldatud etapivõidu lävele siiski ei küündinud. Nii võib tema parimaks esituseks lugeda ehk laupäevast eraldistarti, mis tõi 31. koha.

Prantsusmaa ratturite renessanss

Tour de France’il pole kodumaine rattur üldarvestust võitnud juba 29 aastat ja eelmisel korral ei jõudnud keegi isegi esikümnesse. Lõppenud kolme nädala jooksul oli pilt oluliselt parem – Jean-Christophe Péraud ja Thibaut Pinot hõivasid poodiumi teise ja kolmanda astme. Lisaks sai Romain Bardet 6. koha. Sealjuures polnud prantslased esikolmikus kahe ratturiga esindatud olnud koguni kolm kümnendit.

Pikalt Prantsuse klubides võistelnud endise rattaässa Jaan Kirsipuu hinnangul on tendents positiivne. "See on kahtlemata tore. Pealegi on kaks neist (Pinot ja Bardet) noored, seega võivad prantslased helgelt tulevikku vaadata," sõnas Kirsipuu.

Kas 24aastane Pinot ja aasta noorem Bardet on järgnevatel aastatel suutelised ka kogu tuuri kinni panema? "Võimatu see pole, aga samas pole nad nii ühtlased, kui tõelised tipud. Praegu on veel nõrku kohti rohkem," arvas Kirsipuu.

Vanameister Peraud (37) oli saavutatuga loomulikult rahul. "Ma ei suuda siiani aru saada, mida teinud olen. Kui keegi oleks mulle kolm nädalat tagasi öelnud, mis juhtuma hakkab, ei oleks ma teda uskunud. See on midagi erilist," sõnas ta pisarsilmil pärast laupäevast eraldistarti, millega ta seni teist kohta hoidnud Pinot’st möödus.