ÜRO Julgeolekunõukogu kutsus ööl vastu esmaspäeva Iisraeli ja Gazat valitsevat Hamasi rühmitust viivitamatult vaherahu kehtestama.Foto: AP / Scanpix
Maailm
28. juuli 2014, 09:02

ÜRO kutsus Iisraeli ja Hamasi vaherahule (1)

ÜRO Julgeolekunõukogu kutsus ööl vastu esmaspäeva Iisraeli ja Gazat valitsevat Hamasi rühmitust viivitamatult vaherahu kehtestama.

Julgeolekunõukogu tegi sellesisulise avalduse pärast erakorralist kohtumist, mis algas südaööl (Eesti aja järgi 07.00).

Avalduse kohaselt peaksid vaenupooled "soostuma ja kehtestama täies mahus humanitaarrelvarahu [moslemite paastukuule järgneva püha] Eidi ajaks ja pärast seda". Vaherahu võimaldaks anda hädavajalikku abi.

Avalduses ei mainita kordagi otsesõnu Iisraeli ega Hamasi.

Avalduse koostas Jordaania. See on aste nõrgem dokument kui resolutsioon, kuid selle peavad kiitma heaks kõik 15 julgeolekunõukogu liiget.

USA ja ÜRO vahendusel oli laupäeval jõus 12-tunnine vaherahu, kuid katsed seda pühapäeval pikendada kukkusid läbi. Pooled süüdistasid nurjumises teineteist. Hamasi äärmuslased jätkasid rakettide tulistamist Iisraeli lõunaossa ja juudiriigi relvajõud maismaapealetungi Gazas.

Hamasi-Iisraeli kolmenädalases relvakonfliktis on hukkunud üle 1030 palestiinlase ning 43 Iisraeli sõdurit ja kolm tsiviilisikut.