LÄBI RASKUSTE TÄHTEDE POOLE: Tanel Kangertil Tour de France’il lihtsaid hetki polnud. Läbida tuli märgades tingimustes sõidetud munakivilõikudega etapp. Foto: AOP
Jalgrattasport
29. juuli 2014, 08:00

Väsinud Kangert pärast Tour de France’i: välja ei kipu ja ratta selga ei roni

Pühapäeval lõppenud Tour de France’il meeskonnakaaslase Vincenzo Nibali üldvõidule aidanud Astana proff Tanel Kangert jõudis juba eile kodumaale, kus saab rängast pingutusest pisutki puhata. "Juhe on koos ja päris räbal on olla," tunnistas ta eile.

Ratturite elu pole kergete killast – juba laupäevaks oodatakse Kangertit Hispaaniasse San Sebastiani ühepäevasõidule. "Praegu välja ei kipu ja ratta selga ei roni. Üritan paar päeva taastuda ja siis äkki tekib tahtmine ning tervis tagasi. Kui kolmapäevaks ennast vähegi inimesena tunnen, siis lähen kohale," sõnas ta.

Lisaks tavalisele väsimusele, mis kolm nädalat Inglismaa, Belgia ja Prantsusmaa teedel vändates nagunii tekib, elas Kangert 7. etapil läbi ka kukkumise, millele järgnesid korralikud põlvevalud. "Füüsiliselt pole ehk nii läbi olnudki, muidugi esimene suurtuur 2011. aastal (Vuelta – toim) oli ka raske. Aga vähemalt praegu tunnen ennast räbalamalt," kinnitas rattaäss.

"Eks tuur on teine, tase on teine ja pingutada tuli rohkem kui varem," ütles Kangert ja lisas, et füüsiline väsimus kaalub pärast tuuri lõppu vaimse üle. "Minu puhul annab enne keha alla kui pea."

Võitja võttis kogu tähelepanu

Pärast pühapäeval Champs-Elysees’l promeneerimist said Astana mehed lõpuks võitu tähistada. Tõsi, üsna tagasihoidlikult. "Ütleks, et tähistasime mõistlikult. Midagi üle võlli ei olnud, aga piisavalt, et võidu tähendusest aru saada. Oli harilik õhtusöök, kus olid koos võidusõitjad, pered ja toetajad. Saime alles peale kümmet õhtul maha istuda ja kella kaheks lükati lauad kokku," kirjeldas Kangert.

Kas peale "superkangelase" Nibali teistele ka tähelepanu jätkus? "Võitja võtab kõik, nagu öeldakse. Aga see oli täiesti okei, ta ei unustanud kordagi meeskonna tähtsust mainida. Selles suhtes ei tohiks keegi tunda, et jäi tähelepanuta," meenutas Kangert, kes lõpetas Astana meestest teisena, saades 20. koha.

Suurtuuridel liidrirolli veel ei pakuta

Mis Kangertist lähikuudel saab, on veel ebaselge. "Kui pean Vueltat sõitma, siis sõidan, aga see pole kindel," ütles ta. Hispaania tuur algab juba 23. augustil, seega taastumiseks eriti aega ei jää. Kangerti sõnul peaks paigas olema vaid kevadisel Giro d’Italial 3. koha välja võidelnud Fabio Aru osalemine.

Kangert on viimastel hooaegadel erinevas rütmis treeninud ja vormi teravaks lihvinud. 2012. aastal osales ta vaid Girol, eelmisel aastal nii Girol kui Vueltal, sellel korral võib Tour de France jääda ainukeseks suurtuuriks. Muutusi võib tulla ka järgmisel aastal, eriti kui Kangertile usaldatakse Girol või Vueltal suurem roll. Nagu ta ise märkis, siis esialgu käib jutt nn teise liidri staatusest, päris esimest viiulit saaks ta mängida väiksematel võidusõitudel.

"Eks meil on kokkuvõtete peale häid mehi varuks küll. Fabio (Aru) on ennast juba heast küljest näidanud ja Jakobil (Fugl-sang) on ka ambitsioone," rääkis Tour de France’i raskeimatel mägietappidel Nibali viimaseks abiliseks tõusnud Kangert.