Markus Rehm hüppamas Saksamaa meistrivõistlustel 8.24.Foto: AllOverPress
Kergejõustik
30. juuli 2014, 13:46

VIDEO: Oscar Pistorius vol 2? Proteesiga kaugushüppaja pürib EMile (3)

Nädalavahetusel krooniti Saksamaa kaugushüppemeistriks Markus Rehm tulemusega 8.24. Mees on ka valitsev olümpiavõitja, täpsemalt... paraolümpiamängude võitja. Tema tõukejalg on amputeeritud ja ta kasutab proteesi.

Rehm soovib osaleda ka paari nädala pärast algavatel Euroopa meistrivõistlustel, aga ametnikud pole ses suhtes veel otsusta langetanud. Arutletakse, kas protees mitte ei anna ebaausat edumaad. Tema parem jalg on amputeeritud altpoolt põlve.

Laupäeval Ulmis parandas ta isiklikku rekordit 29 (!) sentimeetrii võrra, püstitades loomulikult oma puudeklassi maailmarekordi. "Uskumatu! Vaid mõni üksik hüpe tuleb ideaalselt välja ja täna juhtus niimoodi," kiitis Rehm kodumaisele meediale.

Teoreetiliselt võib Rehm EMil osaleda, sest vajalik norm on tal täidetud. Tegelikkuses aga arutleb Euroopa Kergejõustikuliit EAA, kas 25-aastane mees saab või ei saa proteesist kasu.

Kodune konkurent Sebastian Bayer igatahes arvab, et protees tekitab äratõukel katapuldiefekti. "Tema proteesiga jalg näib teisest jalast oma 15 sentimeetrit pikem. Minu jalad on võrdse pikkusega," märkis 5. kohaga lõpetanud Bayer.

Rehm ise märkis, et protees on tervest jalast ainult kolm-neli sentimeetrit pikem ning see tekitab ebaühtlase hoojooksu. "Arvan, et protees ei tule kokkuvõttes mulle ei kasuks ega kahjuks."

Sarnased kahtlused ja arutelud tekkisid 2012. aastas Londoni olümpiamängude eel, kus lõpuks võistles LAVi jalutu jooksja Oscar Pistorius, kelle üle nüüd peetakse elukaaslase mõrvamise tõttu kohut.