KLÕPS: Mario Balotelliga pildi tegemiseks platsile tõtanud fännid said hetkega internetistaarideks. Foto: AFP/Scanpix, Twitter.com/nawaf
Spordivaria
31. juuli 2014, 07:00

Selfid – spordi rist ja viletsus

Endast pildi tegemiseks peab inimeses peidus olema paras kogus nartsissismi. Uuringud on näidanud, et suur osa maailma rikkaimatest inimestest on eneseimetlejad, aga kui eneseimetlus muutub eluohtlikuks, on kuri karjas!

"Inglismaa publik oli imeline. Ainsaks probleemiks olid ennast pildistavad inimesed, kes seisid keset inimmassi seljaga tee poole," kurtis hiljuti lõppenud Tour de France’il sõitnud Simon Yates. Ratturi sõnul ei saa enesefotograafid aru, et nad seavad ohtu nii enda kui ka sportlaste tervise, sest ei näe, millal rajalt ära tulla: "Paljud inimesed ei mõista, et kihutame neist mööda 60 kilomeetrit tunnis ja kasutame iga sentimeetrit teest."

Teised ratturid valisid selfikultuuri kirjeldamiseks karmimad sõnad. "See on ohtlik segu edevusest ja lollusest," ütles ühe pilditegija kukutatud ameeriklane Tejay van Garderen. "Miks sa seisad keset teed, selg ees, kui 200 ratturit sinu poole liiguvad? Ma armastan publikut, aga palun jätke ka meile ruumi."

Tuuri juba varakult pooleli jätma pidanud Chris Froome jõudis enne katkestamist nimetada Eesti keeles ebaõnnestunult "enekaks" tõlgitud piltide tegijaid uueks oraks sõitjate tagumikus. "On olnud kaugelt liiga palju suuri õnnetusi, kus ratturid pealtvaatajatele otsa sõidavad."

Põlu alt popiks

Kui jalgrattasõidul keeravad tunde sportlasi oodanud fännid selja ning magavad põnevaima hetke ühe klõpsu nimel maha, siis jalgpallis on selfiprobleem avaldunud muul moel.

Möödunud pühapäeval toimunud sõpruskohtumises sai AC Milan 1:5 kolki Manchester City käest. Ometi ei rääkinud keegi pärast mängu tulemusest, vaid intsidendist, kus platsile jooksid kaks Itaalia klubi poolehoidjat, kes lendasid meeskonna suurima staari Mario Balotelli juurde ning klõpsutasid temaga paar pilti.

Jalgpallis on üldlevinud tava, et platsile pääsenud idiootidest välja ei tehta ning telepildis neid ei näidata. Ometi said Balotelli ahistajatest kohe staarid, kelle "tempu" jagati üle maailma. Kui hetk jäädvustatud, juhtisid turvamehed platsi kõrvale ja lasid nad karistuseta vabaks.

Bolt koduarestis

Milano noorte fännide õnneks oli Balotelli heas tujus ja isegi muigas. Mitmete teiste sportlaste jaoks on selfi aga nende isikliku ruumi rikkumine.

Kuulsusega pildi tegemises pole siin maailmas ju teatavasti midagi uut, ent selfi on selle viinud uuele tasemele. Kui varem pidi kõrvuti seisvat fänni ja sportlast pildistama mõni kõrvalolija, siis nüüd sirutab pildihuviline ise käe välja ja teeb klõpsu ära. Selleks, et oma iidoliga ühte kaadrisse ära mahtuda, tuleb talle pugeda aga palju lähemale kui vana kooli pilti tehes ning varem või hiljem hakkab see sportlasi tüütama.

Nii veedab maailma kiireim mees Usain Bolt Rahvaste Ühenduse mängudel suurema osa ajast oma toas muusikat kuulates. Jamaikalane on lihtsalt nõnda suur superstaar, et ta ei saa isegi sportlaskülas ringi jalutada, ilma et kaasvõistlejad talt pilti lunima tuleks.

"Lapsik!"

Sotsiaalmeedia on avaliku elu tegelastelt võtnud ära filtri enda ja oma austajate vahel. Kuigi see aitab neil oma fännidega vahetult suhelda, on tegu ka mainekujundusrelvaga, mis võib valusa tagasilöögi anda. Nõnda on juba enne spordimaailma teravaimasse tippu tõusmist sattunud põlu alla Ameerika jalgpalli meeskonna mängujuht Johnny Manziel.

Cleveland Brownsi klubi fännidele lihtsalt ei mahu pähe, miks ei õpi alles sel aastal ülikoolist NFLi klubiga liitunud mängujuht pähe kõiki meeskonna mängujooniseid, vaid postitab selle asemel selfisid koos Justin Bieberi ja pururikka poksija Floyd Mayweatheriga või bikiinides piigadega Las Vegases pidutsemas.

Korvpallilegend Charles Barkley võttis noormehe teemal sõna: "Sa ei tohiks kunagi teha selfisid millestki, mis tundub inimestele rumal. Enamiktema pilte on selfid ja see ütleb mulle, et ta on lihtsalt liiga lapsik, et oma kuulsusega hakkama saada!

Siiski ei ole selfikultus kõikide spordialade meelest halb nähtus. Ameerika populaarseima ringrajasarja Nascar korraldajad on soovitanud oma pilootidele nooremate fännide raja äärde meelitamiseks autogrammide jagamise asemel nendega poseerimist. Kas usaldada aga just selfit, on nende endi asi.