LENNUKAS: Saksamaa kergejõustikuliidu arvates lendab Markus Rehm kaugele vaid proteesjala abil. Foto: SPORT1.DE
Kergejõustik
31. juuli 2014, 08:30

Uus Oscar Pistorius? Parasportlasel ei lasta EMil võistelda (3)

Nädalavahetusel krooniti Saksamaa kaugushüppemeistriks tulemusega 8.24 Markus Rehm. Euroopa hooaja edetabeli viienda tulemuse teinud mees polekski nii ebatavaline, kui ta poleks parasportlane – tema parem tõukejalg on amputeeritud ning ta kasutab proteesi.

Teoreetiliselt võiks Rehm ka paari nädala pärast algaval Zürichi EMil osaleda, sest vajalik norm (8.05) on tal täidetud. Tegelikkuses arutleb Euroopa Kergejõustikuliit EAA, kas 25-aastane Rehm ei saa mitte altpoolt põlve kasutatava süsinikkiust proteesi tõttu ebaausat edumaad. Seetõttu tehti tema hüpetele biomehaaniline analüüs.

Saksamaa koondislased hakkasid kohe 2012. aasta paraolümpia kuldmedalisti siunama. Teiste seas võttis sõna kettaheite maailmameister Robert

Harting: "Kui ta hüppaks terve jalaga, poleks mingit probleemi. Teadusliku uurimusega ei saa midagi tõestada," arvas ta.

Kodune konkurent Sebastian Bayer lisas, et protees tekitab äratõukel katapuldiefekti. "Tema proteesiga jalg näib teisest jalast oma 15 sentimeetrit pikem. Minu jalad on võrdse pikkusega," märkis 5. kohaga lõpetanud Bayer.

Rehm nähvas kaasmaalastele seepeale tuliselt: "Käsk õige jalaga hüpata on bullshit! Igal sportlasel on ju probleeme!" Saksamaa kergejõustikuliit otsustas lõpuks siiski eile õhtul Rehmi EMile minevate sportlaste nimekirjast maha tõmmata, sest biomehaanilise analüüsi tulemused näitasid piisavalt murekohti. "Kahtlus, et proteesjalaga tehtud hüpped pole võrreldavad tervete jalgade omadega, on püsiv," sõnas kergejõustikuliidu president Clemens Prokop.

Rehm käed rüpes istuma jääda ei kavatse ning asub edasisele võitlusele kergejõustikuliiduga. "Kui see oleks tark otsus, mis ei ole võimalik, kuulaksin ma nende nõuandeid. Ma arvan, et see on ebaõiglane!" tõdes atleet.

Teda toetab sajaprotsendiliselt ka Saksamaa parasportlaste liit. "See on pettumustvalmistav. Oleme astunud puudega ja tervete inimeste spordi võrdsustamises sammu tagasi," sõnas paraolümpiakomitee president Julius Beucher. "Need analüüsid ei anna ju täit tõde!"

Kas Rehmilt võetakse ära ka vastavalt EAA seadustele Saksa meistritiitel, sõltub kergejõustikuliidu otsusest.