METSAS: Juuli alguses ladus Heiki Nabi Nõmmel füüsilist põhja. Foto: Stanislav Moškov
Maadlus
31. juuli 2014, 07:30

Nabi sai lõpuks kindlust, et töö pole tühja läinud (1)

Kreeka-Rooma maadluse raskekaalu valitseva maailmameistri Heiki Nabi tänavune aasta ei sujunud läinud nädalavahetuseni just parimal moel, kuid äsja Bakuus peetud võistlusel Golden Grand Prix teenitud kolmas koht tuli just õigel ajal.

"See oli viimane proov enne maailmameistrivõistlusi ja andis nii vajalikku kindlust. Olen rahul, et sain tugevaid matše ja koos võitudega juurde ka positiivset aurat. Kaine peaga vaadates oli tööd kogu aeg tehtud ja ma ei arvanud, et nii jääbki," pidas Nabi silmas mitut eelmist võistlust, kus tal tuli kohe esimese ringi järel kõrvale astuda. Teiste seas oli pettumuse valmistanud kevadine EM.

Bakuus olid rivis kõik eelmise aasta MMi medaliomanikud ja Nabi alistas neist mitu tükki: kasahh Numahhan Tinalijevi ning rootslase Johan Eureni. Samuti EMil hõbeda teeninud Ukraina matimehe Jevgeni Orlovi. Vaid poolfinaalis tuli vastu võtta kaotus hilisemalt võitjalt, grusiin Jakobi Kadžajalt.

"Grusiin on uus tulija ja ma polnud tema stiiliga üldse kursis. Pärast oma matše läksin taastuma ega jälginud tema heitlusi. Kaotasin parteris tehtud vea tõttu. Nüüd juba tean, mis nõkse ta kasutab," selgitas Nabi.

Vaid nädal varem oli ta Poolas Gdanskis peetud võistlusel pidanud kiirelt kompsud kokku korjama. "Tegin nii selle kui ka veidi varem Saksamaal peetud võistluse koormuse pealt. Kui järjest esimeses ringis kaotad, siis paneb küll mõtlema, kas seis on tõesti nii hull? Aga kahenädalasest laagrist otse võistlusele minnes polnud organism veel valmis. Seega ei midagi katastroofilist.

Bakuu eel oli treeningplaanis kergem nädal, lühemad ja teravamad trennid ning see toimis. Jaksasin maadelda. Olin positiivselt üllatunud, et kõigest nädalase puhkuse pealt oli Poola-võistlusega võrreldes nii palju parem minek," rääkis maailmameister läbielatust.

"Ühe matšiga võistluse häda on see, et sa ei saa teada, millises vormis oled. Nüüd Bakuus, kui käisin neljal korral matil, sain teada, et olen võimeline need kõik korralikult maadlema ja vastu pidama. Vajasin seda teadmist ja näen, et viimase kolme-nelja kuu trennid on eesmärgid täitnud."

Kas Nabi on kohanenud asjaoluga, et sellest aastast tõusis raskekaalu piir 120 kilogrammilt 130le? "Mõni mees ongi jõudnud juba päris 130ni välja, nendega maadlemine tähendab kõva proovikivi. Näiteks kasahh kaalub 130 ja kolm esimest minutit oli temaga üliraske. Kui kolm minutit vastu pidada, läheb lõbusamaks, siis hakkavad raskemad mehed väsima ja saabub hetk, kus mina suruma hakkan."

"Alamõõdulise" eesti vägilase kaal tõusis Poola-laagris 117 kiloni, Bakuu ja Eesti palavuses langes 115,5 peale. "Järsk kaalutõstmine pole eesmärk omaette – liiga kiire tõusu korral kannatavad töövõime ja vastupidavus, mis on mu trumbid ja neid ei tohi ma kaotada. Kaalu peab lisanduma tasapisi," lausus Nabi, kes kolleegide alatisest peavalust kaaluvõtmisest raskekaalus oldud aastate jooksul midagi ei tea.

Augustis tulevad Nabil laagrid Valgevenes ja Rootsis, septembri alguses annab ta kodumaal vormile viimase lihvi. Seejärel ootab MM-tiitli kaitsmine Taškendis.