Eesti suurim spordiareen Saku suurhall jääb EMi taotlemiseks juba väikeseks.Foto: TAIRO LUTTER
Korvpall
31. juuli 2014, 13:54

Asi ametlik: Eesti ei taotle korvpalli EMi, küll teeb seda Läti (4)

Täna lõpeb taotluste esitamine järgmise aasta korvpalli EMi korraldamiseks ning meie alaliidu peasekretäri Keio Kuhi sõnul jääb Eesti taotlemisprotsessist kõrvale.

Veel nädal tagasi teatas Kuhi, et Eesti pole lõplikult loobunud, kuid see 1 protsent ei täitunud. "Euroopa korvpalliliidu FIBA Euroopa tingimuste täitmiseks on vaja 10 000 istekohaga mängusaali. Seda meil lihtsalt pole," lausus Kuhi, kes lootis viimase hetkeni, et nõuet siiski leevendatakse.

Nimelt kehtib 10 000-ne nõue vaid juhul, kui riik soovib enda kanda võtta ainult ühe alagrupi korraldamise. "Kui taotletakse terve võistluse läbiviimist ühes riigis, võib alagrupimänge pidada ka 6000 istekohaga saalis," tõi Kuhi välja olulise vahe.

Küll on ametliku taotluse juba teinud ja kõik vajalikud dokumendid FIBA Euroopale ära saatnud Läti, kel Riga Arena näol nõutava suurusega hall olemas. Valitsuselt on ka saadud 1,2 miljoni euro suurune garantiikiri - seda summat nõuab maailmajao alaliit ühe alagrupiturniiri korraldamise litsentsiks (terve turniir 7 miljonit).

Korraldusõiguse saamiseks peab vastava riigi koondis esmalt aga kvalifitseeruma EM-finaalturniirile. Läti meedia andmetel otsustab FIBA Euroopa EMi korraldaja(d) 15. septembriks ning selleks ajaks on augustis peetav valiksari kenasti läbi. Läti kuulub ühte alagruppi Rootsi, Rumeenia ja Slovakkiaga, põhimõtteliselt saab edasi kaks paremat (seitsme grupi peale nõrgim teise koha meeskond jääb välja).

Läti korvpalliliidu hinnangul aitaks võistluse korraldamine elavdada riigi majandust. Liit eeldab, et alagrupiturniiri väisaks vähemalt 5000 välismaalast: 200 osalejat (mängijad, treenerid, taustajõud, kohtunikud, muud tegelased), 500 ajakirjanikku ja vähemalt 4300 pealtvaatajat.

Praeguseks veel mitteametlike teadete kohaselt on EMi korraldamiseks taotluse esitanud ka Prantsusmaa, Horvaatia, Poola, Saksamaa, Türgi, Soome ja Iisrael. Ametlik nimekiri peaks ilmuma homme. Siis peaks selguma ka see, kes tahab võõrustada tervet turniiri ja kes vaid alagruppi.

Seniste teadete kohaselt on prantslased ja horvaadid on avaldanud valmisolekut võõrustada kogu EMi. Iseäranis aktiivne ongi Prantsusmaa, kes tahab EMist teha Tony Parkeri koondisega hüvasti jätmise võistlust.

EMi alagrupimängud peetakse 2.-11. septembril 2015. Võrreldes eelmise EMiga süsteem muutub, vahegruppe enam ei tule ning kuueliikmeliste alagruppide (neid on neli tükki) neli paremat meeskonda pääseb play-off'i. EMil mängitakse välja ka 2016. aasta Rio de Janeiro olümpiamängude kohad.