Jarmo Ahjupera (paremal) on üks üleminekusuve kuumimaid täiendusi. Foto: Arno Saar
Jalgpall
1. august 2014, 08:00

 

Suvine üleminekuturg Eesti jalgpalliliigas: Kalju ja Levadia möllasid, Flora passis (1)

Samal ajal kui Nõmme Kalju ja Tallinna Levadia suvisel mängijateturul möllasid, ei teinud 21 vooru järel Eesti meistriliigat juhtiv Tallinna Flora oma koosseisus ühtki vangerdust.

"Ei olnud ühtki mängijat vaja!" põhjendas Flora peatreener Norbert Hurt. "Nägime juba hooaja eel, et tõenäoliselt läheme selle koosseisuga hooaja lõpuni."

Hurt kinnitas, et otsus polnud seotud euromängudevaba kalendriga. "Eesmärk on ka tulevikus baseeruda rohkem oma potentsiaali peal. Meil on andekaid noori päris palju. Kui kuhugi kedagi võtta, peab see olema väga põhjendatud," sõnas Flora juhendaja.

Seevastu liidermeeskonna lähimad jälitajad Kalju ja Levadia täiendasid 20. juulil lõppenud üleminekuperioodi kestel oma ridu vastavalt nelja ning viie uue palluriga. Taas leiab valitseva meistri Levadia ridadest kahe peale 174 rahvuskoondise mängu mänginud, kuid viimastel kuudel vigastustega kimpus olnud Aleksandr Dmitrijevi (32) ja Dmitri Kruglovi (30).

Neist esimene on mängukõlblik ja sai nädala eest Infoneti vastu hooaja esimesed kaheksa minutit kirja. Märtsi alul Levadiast Bakuu Ravanisse siirdunud, kuid trauma tõttu seal vaid viis mängu mänginud Kruglov küll treenib, kuid peatreener Marko Kristali sõnul teda augustikuus pigem veel murul ei näe.

Pisut koondisekogemust lisandus ka Nõmmele. Juuni lõpus liitus meeskonnaga 22 koondisemängus ühe värava kõmmutanud pikakasvuline ründaja Jarmo Ahjupera (30) ja juuli keskel jõudis ringiga Kaljusse tagasi Rumeenias õnne proovinud poolkaitsja Eino Puri (26).

Neist viimastel hooaegadel Ungari kõrgliigas pallinud Ahjupera toodi peatreener Igor Prinsi sõnul otseselt vigastatud Tarmo Neemelo tühimiku täitmiseks. "Eints (Puri – M.T.) saab mitmel positsioonil mängida. Ta tahtis ära tulla ja meil olid vigastatud mehed. Tulevikku vaadates tundus õige valik teda kaasata," sõnas Prins Puri taasliitumise kohta.

Lisaks tugevdas Kalju oma ridu aastatest 2008–2010 tuttava brasiillase Felipe Nunesiga (33) ning prantslasest vasakkaitsja Nicolas Galpiniga (21). Juba mõnda aega on Levadiat aidanud Austria passiga keskkaitsja Toni Tipuric (23), kes toodi puhtalt mai alul kihlveopettuste tõttu minema löödud Aleksei Jahhimovitši asemele, ning Horvaatiast pärit vasakäär Jan Penic (22).

"Tipuric on mänginud tasemel ja Penic samamoodi - kaks väravat kahes esimeses mängus. Natuke on vaja füüsiliselt järele kõpitseda, aga muidu korralikud täiendused," kommenteeris Kristal oma uusimaid välismaalasi. Eelkõige tuleviku peale mõeldes löödi käed ka noore Pärnu väravaküti Kristen Saartsiga (19), kes hooaja esimeses pooles sahistas 19 esiliigamänguga Pärnu Linnameeskonna kasuks 18 korral.

Nii Prins kui Kristal on oma suviste vangerdustega rahul ning kinnitasid, et ükski mees, kelle vastu huvi oli olemas, tulemata ei jäänud. Flora vägede juhataja Norbert Hurt pidas konkurentide aktiivset turutegevust ettenähtud käiguks. Kuidas kolme peamise tiitlipretendendi vahelised jõuvahekorrad tänu üleminekutele muutuvad, saab näha õige pea. Tuleval esmaspäeval astuvad Kadriorus vastamisi Levadia ja Flora, 9. augustil Kalju-Levadia ning 16. augustil Kalju ja Flora.