«65 meetrit sai Gerd trennis kätte juba mais, võistlus- ja treeningutulemuste vahe on olnud ebanormaalselt suur.» Olümpiavõitja Gerd Kanteri abimees Indrek Tustit.Foto: Tairo Lutter
Kergejõustik
1. august 2014, 07:00

Eesti kergejõustikuässadel on EMi peaproov! Mida suudavad Kanter, Mägi, Balta ja teised? (2)

Homme Tallinnas algavad Eesti kergejõustikumeistrivõistlused tõotavad kujuneda viimaste aastate põnevaimateks. Kümme päeva enne EMi tahavad meie suurlootused Gerd Kanter ja Rasmus Mägi täiega pingutada, verd tarretavaid lahinguid näeb mitmel alal.

Viimati Monacos hooaja tippmargi 64.98 püstitanud kettaheite olümpiavõitja Kanter lihvis meistrivõistluste eel vormi Otepääl. Füsioterapeudist abimehe Indrek Tustiti sõnul on EMilt kümnendat tiitlivõistluste medalit jahtiva 35aastase sportlase seis rahuldav.

"Imet me ei looda, aga oma tulemus – 66 ja 67 meetri vahele – tuleks ära heita," räägib Tustit. Ja lisab: "65 meetrit sai Gerd trennis kätte juba mais, võistlus- ja treeningutulemuste vahe on olnud ebanormaalselt suur."

Sestap püsib Kanter maailmajao edetabelis tagasihoidlikul 14. kohal. Ent senisest meetri võrra pikem heide tõstaks ta hoobilt esikuuikusse. "Nüüd on 65–66meetriseid kettakaari trennis rohkem olnud," märgib Tustit.

Kettaheites peavad ilmselt ägeda hõbedaduelli Märt Israel ja Martin Kupper, kellel on EMi norm samuti täidetud. Huvitav, kuivõrd suudab kaarte segada vanameister Aleksander Tammert?

Maris Mägi vajab veel kohanemisaega

Kaks nädalat Portugalis harjutanud 400 m tõkkejooksja Rasmus Mägi ettevalmistus on treenerist ema Anne kinnitusel sujunud hästi.

"Rasmus tahab joosta korraliku aja – mis praegu sees on, selle võtab välja," lausub ta. "Teiste riikide meistrivõistlused on juba toimunud ja seal näidati ilusaid tulemusi. Euroopa edetabeli tipp on ülitihe, niisugust seisu pole varem olnud."

Rasmus Mägi hoiab maailmajao pingereas Eesti rekordiga 48,87 teist kohta. 49 sekundi piirist on jagu saanud veel neli eurooplast. Mitu rivaali on küündinud 49 algusse.

Portugalis treenisid ka ülejäänud EMiks valmistuvad Anne ja Taivo Mägi õpilased – nende tütar Maris, kelle põhialaks kujuneb 400 m tõkkejooks, ning mitmevõistleja Grit Šadeiko.

Anne Mägi hinnangul pole mullu Eesti rekordi 56,56 püstitanud Maris täpselt aasta tagusest kannakõõluse vigastusest taastunud. Probleemid on vaimset laadi, tõketeta sprinditrennid olid Portugalis rõõmustavad.

"Me ei arvanud, et kui ta hakkab täishooga jooksma, et siis tekib nii suur hirm – eelmise aasta kukkumine on meeles," arutleb Anne Mägi. "Nüüd tuleb sellest vabaneda. Võtame päeva korraga. Õnneks jääb Marise etteasteni EMil kaks nädalat."

Šadeiko treeningud laabusid tõrgeteta. Kuul lendas üle 13 meetri! Eesti meistrivõistlustel osaleb piiga tõkkesprindis ja kaugushüppes. "Kui Grit saab jala kergeks, peaks ta kiiresti jooksma," ütleb Anne Mägi.

Väga palavad ilmad segasid treeninguid

Tänavu sprindis vägevaid etteasteid teinud Ksenija Balta on meistrivõistlusteks üles antud kolmel alal: 100 m ja 200 m jooksus ning tõkkesprindis.

"Tõkkeid jookseb Ksenija kindlasti," räägib 27aastase sportlase treener Andrei Nazarov. "Võimalik, et osaleb kõigil kolmel alal. Pisut ettevaatlikuks teeb see, et vahel tekib Ksenijal jalga kramp. Samas on ta vajalikud treeningud ära teinud ja vorm on hea."

EMil osaleb Eesti mitmekülgseim naiskergejõustiklane Balta suure tõenäosusega nii 100 m kui ka 200 m jooksus.

Koduste esivõistluste põhjal langetab 12. augustil Zürichis algavaks maailmajao tähtsaimaks jõuprooviks alavaliku Marek Niit. Kadriorus näitab ta oma võimeid 200 m ja 400 m jooksus.

"Marek käis Madridis harjutamas ja jäi laagriga rahule," ütleb kergejõustikuliidu peatreener Marko Aleksejev. "Treeningukaaslased võinuks tema sõnul pisut kiiremad olla. Aga kliima oli seal parem kui Eestis – ilm oli sama soe, kuid mõnusam. Meil lähed kohe märjaks."

Leitsak häirib EMi 5000 m jooksuks valmistuvat Tiidrek Nurmet. "Ilmad lõid Tiidreku plaanid segi," lausub 28aastase võhmamehe juhendaja Harry Lemberg. "Põhitrenn on tal õhtul kell kümme ja taastav hommikul seitse."

Parema vormi saavutamiseks alpitelki kasutav Nurme stardib Kadriorus 1500 m ja 5000 m jooksus. "Enne oli plaan 1500 meetris teha kiiret tempot, aga sellise palavusega pole mõtet, tuleb joosta võidu peale," nendib treener.

Ülejäänud neli EMiks valmistuvat Lembergi hoolealust treenisid Bulgaarias. Merepinnast 2000 m kõrgusel elanud 3000 m takistusjooksja Jekaterina Patjuk ning maratoonaritest õed Leila, Liina ja Lily Luik said korralikult vormi timmida.

Patjuk osaleb Tallinnas ka 5000 m jooksus, samal alal lööb kaasa Liina Luik. "Pidasime füsioterapeudiga nõu ning otsustasime, et Leila ja Lily säästavad jalgu ega osale Eesti meistrivõistlustel," avaldab Lemberg. "Leila tegi laagris mõned taastavad treeningud vees."

Lemberg jätkab: "Eesti meistrivõistlused satuvad mäestikust tuleku halba aega. Ütlesin tüdrukutele, et ärgu mingu hullu panema. Katja tahtnuks tegelikult koos Liina Tšernoviga joosta kiire 1500 meetrit, kahjuks ajakava seda ei võimalda."

Kellele odaviskes kolmas EMi pilet?

Kirgi tekitav olukord on odaviskes. EMile pürivad koguni neli meest – Tanel Laanmäe, Risto Mätas, Magnus Kirt ja Erki Leppik –, ent kohti on kolm. Praegu on Zürichi pilet Laanmäel ja Mätasel kui edetabeli kahel esimesel. Teoreetiliselt võib üks neist võistkonnast välja kukkuda. Seda juhul, kui Kirt ja Leppik viskavad Kadriorus hooaja kaks parimat tulemust.

"Usun, et tuleb viimaste aastate parim võistlus," mõtiskleb MMi kaheksas mees Mätas, kes treenib Kirti. "Magnust ootab kõva lahing Erkiga, selleks tuleb valmis olla. Minu enda vorm paraneb, särts on tagasi."

Leppiku treeneri Toomas Merila arvates on õpilane võimeline viskama kaugele. "Vahepeal olid tal selja- ja tehnikaprobleemid. Tegelikult on mees parem kui eelmisel aastal, trennis on visanud kaugele, aga need meetrid ei loe," räägib Merila.

Põnevust pakuvad paljud alad. Kes tuleb homme kell 16.30 ja pühapäeval 9.30 Kadrioru staadionile, näeb kõike oma silmaga. Pühapäeva hommikul peetakse käimisdistantsid, peaalad on kavas alates kella 17st.