ÜHTLANE: Eesti U20 käsipallikoondisel säravat liidrit pole, aga tulemuste poolest omaaegsetele staaridele alla ei jääda.Foto: Eesti Käsipalliliit
Käsipall
1. august 2014, 07:00

Noorte käsipallikoondis võib kunagiste staaride tulemusele tuule alla teha

Eesti U20 noormeeste käsipallikoondis on üsna märkamatult mängimas Austrias omavanuste finaalturniiril, kus on võimalik ületada viimase aja tugevaima põlvkonna ehk 2008. aasta koondise 14. koht. Sealjuures pole nimed kaugeltki nii kõvad kui toona.

2008. aastal vedasid eestlaste vankrit Mait Patrail ja Dener Jaanimaa, kes on täiskasvanute seas juba pikalt ilma teinud. Sealjuures oli Patrail turniiri edukaim väravakütt. Võrdluseks, nüüd jäid kaks põhitegijat (Andreas Rikken ja Sten Maasalu) üldse koondise tegemistest kõrvale.

Samas tasemelt paistavad kooslused üsna võrdsed olevat. Sel korral on saadud üks võit vahegrupis Makedoonia üle ja täna hakatakse heitlema 13.–16. kohtade peale. Et kuue aasta tagune saavutus ületada, tuleb parem olla kõigepealt Iisraelist ning siis Slovakkia ja Makedoonia kohtumise võitjast.

Noorte peatreener Rein Suvi leidis, et Patraili suguse liidri puudumine pole ainult miinusmärgiga. "Võrreldes tolle ajaga eredat tähte pole, aga teisalt ei pea me kokku puutuma, et kedagi personaalselt kaetakse. Meil on väga ühtlane ja ühtne tiim," sõnas ta.

Meeste koondise potentsiaaliga tulevikumehi siiski juhendaja sõnul leidub. "Robert Lõpp, Andris Celminš, Karl Roosna," loetles Suvi lisaks Rikkenile ja Maasalule perspektiivikamaid nimesid, kes täiskasvanute hulgas võiksid tegusid teha. "Seda muidugi juhul, kui töötahet ja huvi jätkub," lisas ta.

Nagu teistelgi pallimängualadel, on Suvi sõnul hea saavutus, kui igast vanusegrupist jõuaks meeste koondisse 2-3 mängijat. Pisut eriliseks muudab tänavuse seltskonna fakt, et neist neli on sündinud 1996. aastal või hiljem, sealhulgas Celminš ja Roosna. "Ehk on pisut vara veel kiita, aga tegelikult paistabki 1996. aasta klass noortest kõige eredam olevat," rääkis Suvi.

Et koondis jäi ala- ja vahegrupiturniiride järel heitlema nelja kõige madalama koha peale, tulevad vastasteks omasugused meeskonnad, mitte tipud Taani ja Serbia, kellele alagrupis kaotati vastavalt 20 ja 16 väravaga. Tänane vastane Iisrael pole näiteks veel võidurõõmu maitsta saanud, kuigi paistavad piisavalt ohtlikud. "Nad mängivad hoopis teistmoodi, mängijad on lühikesed ja kiired. Suruvad kaitses aktiivselt juba 12–14 meetri pealt," analüüsis Suvi.