KUUM: Kuressaare 30kraadises leitsakus olid tantsutüdrukud ühed paksemalt riides inimesed.Foto: Laura Oks
Võrkpall
4. august 2014, 09:00

Suvi läbi! Vollemehed kolivad saali

Plätud kotti, ketsid jalga – kodused võrkpallimeeskonnad alustavad ettevalmistust hooajaks ning see tähendab, et rannavollesuvi tuleb lõpetada. Eesti meistriteks krooniti eile Karl Jaani ja Rain Raud.

Suvi on läbi! Ärge uskuge siin ilmaennustajaid, vaid võrkpallureid, kes selgitasid eile Kuressaare rannas Eesti rannavollemeistri, et alustada juba täna trenne saalihooajaks.

Kolm on kohtu seadus

Plätuhooajale tõmbasid edukalt joone alla Karl Jaani – Rain Raud, kes alistasid finaalmängus kindlalt 2:0 (21:15, 21:14) Martti Rosenblatt – Mart Tiisaare. "Kolm on kohtu seadus," rõõmustas pärast võitu Raud, kes viimased kaks aastat on finaalis kaotusekibedust tundnud.

Jaani jaoks oli kullamaik aga juba rutiiniks: rannatrofee sobib mehe auhinnariiulil ideaalselt tänavu Tartu meeskonnaga võidetud Eesti meistritiitli kõrvale. "Neid kuldasid on raske võrrelda. Siin oli minu roll ikka suurem kui saalivõistkonnas."

Tuleval aastal Jaani sama duublit ilmselt ei korda, kuigi tartlased meelitasid teda uuesti oma ridadesse. "Nad ikka üritasid, aga tundub, et luhtus!" sõnas mees, et saalivõrkpalli ta sügisel ei mängi.

Sama ei saa aga öelda hõbedaste Rosenblati ja Tiisaare kohta, kes juba täna alustavad vastavalt Selveri ja TTÜ meeskonnaga ettevalmistust uueks hooajaks. Tiisaar liiva väga taga igatsema ei jää. "Saalivõrkpall on ka tore! Rannavolle on praegu pigem hobi, mida on väga tore mängida."

Tiisaar profiks?

Rosenblati arvates võiks vaid 22aastane Tiisaar aga kaaluda, kas rannavolle ei võiks olla midagi enamat kui hobi: "Rannavõrkpallis, et ära elada, peab päris hästi mängima. Selles probleem ongi. Aga Mart võiks kindlasti seda teed proovida." Vanemal kolleegil on ka partnerisoovitus: Tiisaare TTÜ meeskonnakaaslane Kusti Nõlvak. Tiisaar tõmbab ideele hetkel siiski vee peale: "Järgmine suvi on koondise EM-tsükkel ja Kusti tahab kindlasti seda proovida."

Tänavune edukas hooaeg (lisaks Eesti hõbedale tuldi üliõpilaste MMil seitsmendaks) tuli Tiisaar –Rosenblati duole pooljuhuslikult. "Oli eelviimane päev MMile registreerida ja mind kutsuti B-koondise laagrisse. Aga ma tahtsin just randa mängida ja siis mõtlesin, et ainus moodus pakkumisele ära öelda, oleks minna tudengite MMile," naeris Tiisaar oma luusi.

"Ja nii me üksteist leidsime!" naerab Rosenblatt. Mehe sõnul oli eilne mäng ilmselt paari viimane ühine, sest järgmisel aastal ta tervise tõttu tõenäoliselt mängida ei saa.

Rand hoiab vormis

Mitte kõikide rannapaaride saamislugu pole nõnda krutskiline. Tartu meeskonna tugitala Robert Tähe ja Renee Teppani tõi kokku kodukoht Tartu. "Tallinnast ei hakka ju kedagi otsima. Ja edasi käib see suhteliselt suvaliselt, kes parajasti vaba on," ütles Teppan.

Saalimeistrid leppisid rannas alles viienda kohaga. Meeste sõnul on volle hea moodus kevadest sügisesse vormis püsida. "Me mängime seda lõbu pärast, aga kui see annab ka trennikoormuse, siis seda parem," rääkis Täht. Nüüd tuleb meestel aga päevitamine maha jätta ning keskenduda saalimängule.

Et aklimatiseerumine liiga raske ei oleks, veedetakse esimesed paar nädalat värske õhu käes üldfüüsilist trenni tehes, ent juba enne septembrit on kavas pallitrennid nelja seina vahel. Millal hing tagasi randa ihkab? "Talvel, kui väljas on -30 kraadi," naeris Teppan.

Tiisaar ei kannata niigi kaua: "September-oktoober äkki. Saalihooaeg on nii pikk: algab juba nüüd ja kestab aprilli lõpuni, et mitu korda jõuab kopp ette tulla."

Robert Täht jätkab Tartus

Tartu võrkpallimeeskonna fännid võivad kergendatult hingata, sest nurgaründaja Robert Tähte (pildil vasakul koos rannapartner Renee Teppaniga) näeb ka tuleval hooajal Taaralinna meeskonna rohelises särgis. "97 protsenti on kindel, et jätkan Tartus," ütles mees eile.

Tähe sõnul oli tal võimalus liituda mitme välismaa klubiga, ent ainus, kuhu ta ise soovis minna, hüppas viimasel hetkel alt: "Variandid olid vägagi reaalsed, aga viimases faasis läks midagi nihu. Kui allakirjutamiseks läks, siis ei olnud õnne. Ju võeti siis teine mees või midagi sellist."

Tähega koos rannas rassinud Teppani saatus selgus juba varem: tema hakkab mängima Itaalia kõrgliigas Altotevere meeskonnas.