UUNIKUM: Et Luis Suarez ei tohi oktoobrini ühelgi vutistaadionil oma nägu näidata, on üks väheseid pilte temast Barcelona särgis see Twitteri-klõps.Foto: Twitter.com/FCBarcelona
Jalgpall
5. august 2014, 10:00

Jalgpalliklubid on suvel šopanud juba miljardi eest (4)

Kuigi Euroopa jalgpalli üleminekuakna sulgemiseni on veel pea kuu, on juba praegu tehtud tehinguid enam kui miljardi euro eest. Võtame kokku kümme kõige kallimat!

1. 95 miljonit eurot: Luis Suarez, Liverpool>Barcelona

Kuigi skandaalne uruguailane sõlmis detsembris Liverpooliga 2018. aastani kestva lepingu, kus The Mirrori andmetel oli sees väljaostuklausel hinnasildiga 120 miljonit eurot, õnnestus Kataloonia aul ja uhkusel mullu liigas 33 mänguga 31 väravat kõmmutanud ründaja hinda tingida. Või pures ta seda ise?

Suareze oskustes pole ühelgi Barcelona fännil põhjust kahelda, ent kindlasti paneb kukalt kratsima mehe eest makstud ulmeline summa, sest hetkeseisuga 27aastasel mängumehel enne oktoobri lõppu palliplatsile asja ei ole. Tõsi, Barcelona kaebas hammustamise eest määratud mängukeelu rahvusvahelisse spordiarbitraažikohtusse, kes peaks otsuse teatama reedel.

2. 80 miljonit eurot: James Rodriguez, Monaco>Madridi Real

Madridi Real vastas Barcelona lükkele üllatuslikult MMi suurimaks väravakütiks kerkinud kolumbialase James Rodrigueze ostmisega. 23aastase komeedi mullune hooaeg AS Monaco särgis midagi erilist ei kujutanud – 34 mänguga skooris ta üheksal korral ning andis 11 tulemuslikku söötu.

Sellest hoolimata möllas enne Monaco-aastat kolm hooaega FC Portos mänginud Rodriguez Brasiilia vutiväljakutel nii muljetavaldavalt, et tema allkirja jahtisid teiste seas ka Barcelona ja Manchester United. Kuna mees kannab järgmisel kuuel aastal Realis särki number 10, siis pingiotsale teda tõenäoliselt ei toodud.

3. 62 miljonit eurot: David Luiz, Chelsea­>PSG

Chelsea peatreener Jose Mourinho kihistas ilmselt naerda, kui vaatas telerist, kuidas Saksamaa koondis MMil David Luizi juhitud Brasiilia kaitseliini pihuks ja põrmuks pommitas. Õnneks oli ta kuulsa käharpea kaitsjate uut maailmarekordit tähistava summa eest juba enne suurturniiri maha müünud.

4. 44 miljonit eurot: Alexis Sanchez, Barcelona>Arsenal

Vahepeal võimaliku Suareze vahetuskaubana Liverpooliga seostatud Tšiili ründaja maandus lõpuks Arsenalis, kerkides Mesut Özili järel klubi ajaloo suuruselt teiseks ostuks. Kuigi Sanchez polnud mullu enam raudne põhimees, lõi ta Hispaania liigas korralikud 19 väravat.

5. 40 miljonit eurot: Diego Costa, Madridi Atletico>Chelsea

Kui Chelsea viimati kümnete miljonite eest hispaanlasest endise Atletico ründaja soetas, astusid nad Fernando Torrese nimelisse ämbrisse. Kuigi MM läks Costal aia taha, juhtis ta Mourinho ahvatluseks koduklubi möödunud liigahooajal 27 väravaga Hispaania meistriks.

6. 36 miljonit eurot: Ander Herrera, Bilbao Athletic>ManU

United jahtis 24aastast Hispaania keskväljameest eelmisest suvest saati, kuid näiteks veel talvel teatas Herrera, et Athletic on tema jaoks perfektne mängupaik. Unitedi abi-treener Ryan Giggs nimetas Herrerat üheks silmapaistvamaks Hispaania nooreks.

7. 36 miljonit eurot: Cesc Fabregas, Barcelona>Chelsea

Kui Barcelona nõustus Fabregasi müüma, pakuti teda esmalt Arsenalile, ent nood ei soovinud taolise summa eest endist kaptenit tagasi tuua. "Ta on mängijatüüp, keda me vajame. Mitte ainult oskuste vaid ka võitlusvaimu pärast," ütles hispaanlase taas Londonisse toonud Mourinho.

8. 35 miljonit eurot: Romelu Lukaku, Chelsea>Everton

Mullu pallis 21aastane Belgia ründaja Evertoni klubis laenulepingu alusel ning oli 16 tabamusega tiimi parim skooritegija. Londonist päriseks Liverpooli kolima viis Lukakut soov mitte pingil istuda: Chelsea oli just toonud klubisse tasuta tagasi sama tüüpi mängija Didier Drogba.

9. 34 miljonit eurot: Luke Shaw, Southampton>ManU

Tühjaks ostetud Southamptoni klubist lahkus kõige suurema raha eest vasakäär Shaw. Unitedis pole mehe algus olnud hiilgav, sest peatreener Louis van Gaal kritiseeris Shaw vormi ning mees treenib personaalgraafiku alusel.

10. 31 miljonit eurot: Adam Lallana, Southampton>Liverpool

Southamptoni kukrut täitis korralikult ka Liverpool, kes noolis enda ridadesse koguni kolme meest. Neist enim raha käidi välja kapten Lallana eest. Poolkaitsja lahkus meeskonnast, kus oli veetnud viimased 14 aastat, väärikalt: ta tellis kohalikus lehes reklaampinna ja tänas seal klubi fänne.

 

Lampard mängib Chelsea vastu

Kui muidu vahetavad maailmanimed meeskondi miljonite eurode eest, siis suve üks kõmulisemaid üleminekuid toimus sootuks tasuta: Chelsea legend Frank Lampard ühines Inglismaa meisterklubi Manchester Cityga.

Poolkaitsja otsustas möödunud hooaja lõpus Chelseaga hüvasti jätta ning kolis New York City FC ridadesse. Et Ameerika profiliiga uus hooaeg algab alles kevadel ja 36-aastane Lampard peab oma vanu konte vahepeal soojas hoidma, otsustas mees sügistalvel esindada laenulepingu alusel New Yorgi klubi kaasomanikku Manchester Cityt.

"Kolmapäevast alustab ta meeskonnaga treenimist ja ta on meiega jaanuarini," teatas City peatreener Manuel Pellegrini.

Seega võib mees mängida ka viimased 14 aastat tema koduks olnud Chelsea vastu. "Ta on Manchester City mängija ja mängib igas kohtumises, kus peab," sõnas Pellegrini, et ta ei anna 21. septembril Lampardile halastusest puhkepäeva.