Vladimir Putin Sevastoopolis, "Venemaa kangelaslinnas"Foto: Ivan Sekretarev
Jalgpall
5. august 2014, 12:28

Kas Krimmi jalgpalliklubid löövad FIFA ja Venemaa roosilistesse suhetesse mõra? (2)

Maailma jalgpalli katusorganisatsioon FIFA rõhutab pidevalt, et nemad soovivad hoida poliitika ja spordi lahus, mistõttu ei tule kõne alla ka Venemaalt 2018.a MMi ära võtmine, samal seisukohal on ka Euroopa jalgpallielu koordineeriv UEFA. Kuid nüüd on FIFA ja UEFA sattunud ebamugavasse olukorda, kuna Venemaa jalgpalliliit tahab, et organisatsioonid tunnustaks annekteeritud Krimmi jalgpalliklubide ületulekut "Venemaa jalgpalliliidu vihmavarju alla".

Venemaa jalgpalliliit sooviks, et kolm suuremat Simferoopolis, Sevastoopolis ja Jaltas paiknevat Krimmi jalgpalliklubi saaks alustada mängudega Venemaa tugevuselt kolmandas liigas. Selleks oleks vaja aga FIFA ja UEFA luba, kuid seni pole seda saadud.

Arvestades tõika, et rahvusvaheline üldsus ei tunnusta Krimmi annekteerimist, tunduks FIFA vastav luba muidugi eriti küünilisena ning ilmselt on sellest aru saadud ka suurorganisatsioonis endas, igal juhul hetkel kommenteeritakse olukorda vaid lakooniliselt, öeldes, et "ametlikult pole nende poole selle teemaga pöördutud."

See on mõistagi üpris üllatav, arvestades, et Venemaa spordiminister Vitali Mutko kuulub FIFA täitevkomiteesse. Muuseas, juba märtsis oli täitevkomitee istungilt tagasi kodumaale saabunud Mutko praalinud, et FIFA on andnud Simferoopolile ja Sevastoopolile rohelise tule Ukraina liigast lahkumiseks, kuid see lükati FIFA poolt kiiresti ümber.

Samas UEFA - kelle suure rahaaugu ehk Meistrite liiga üheks suursponsoriks on Venemaa riiklik energeetikakompanii Gazprom - tunnistab, et teemaga ollakse kursis: "Uurime olukorda ning oleme kontaktis mõlema riigi (Venemaa ja Ukraina - toim) rahvuslike alaliitudega, et situatsiooni arutada."

Eelmisel hooajal kuulusid nii Sevastoopol kui ka Simferoopol Ukraina kõrgliigasse, Sevastoopol lõpetas meistrivõistlused 9. ja Simferoopol 15. kohaga.