Manchester United sai hooaja-eelsel USA-turneel jagu nii Madridi Realist kui ka Liverpoolist. Nüüd naasti Euroopasse, ent klubi aktsia alles alustab Ameerika vallutamist.Foto: Duane Burleson
Jalgpall
6. august 2014, 10:00

Manchester Unitedi missioon: vallutada New Yorgi börs!

Manchester Unitedi alistas USAs toimunud hooaja-eelse kontrollturniiri üleeilses finaalis 3:1 oma vihase rivaali Liverpooli. Kui palliplatsil oli Man United USAs tõeliselt edukas – viiest mängust nopiti neli võitu ja üks viik – siis uus siht on New Yorgi börsi vallutamine.

2007. aastal Manchester Unitedi omanikeks saanud Glazerite perekond noteeris aktsia New Yorgi börsil 2012. aasta keskel. Aktsia väärtus on selle ajaga tõusnud 30%, ent see pole kuigi muljetavaldav, sest USA aktsiaturu üldist tendentsi näitav S&P 500 reiting on sama ajaga tõusnud 38%.

Glazerid leiavad aga, et aeg kauplemiseks on soodne. Nimelt kavatsevad nad sel nädalal müüki paisata 5% klubi aktsiapakist. Säärane käik ei riku perekonna ülijõulist enamusosalust, ent toob neile ennustuste kohaselt sisse enam kui 75 miljonit dollarit.

Glazerite optimismi allikateks on erinevad klubiga seotud hiljutised positiivsed arengud. Adidasega sõlmiti 2015. aasta sügisest algav 10aastane leping, mille kohaselt maksab varustusetootja klubile igal hooajal 95 miljonit eurot (lepingu koguväärtus seega 950 miljonit). Algavast hooajast kuni 2021. aasta kevadeni särgiesisel autotootja Chevrolet logo kandmise eest teenib klubi kokku 418 miljonit eurot.

Senised spordiaktsiad reeglina edutud

Pahasti pole Man Unitedit mõjutanud ka Louis van Gaali peatreeneriks määramine – jalgpallimaailmas valitseb üldine konsensus, et hollandlane suudab mullu Inglismaa meistrivõistlustel seitsmendaks jäänud meeskonna koheselt tiitliheitlusesse tagasi tuua. Kokkuvõtvalt: õhustik Man Unitedi ümber on praegu silmatorkavalt positiivne.

Seetõttu pole tarvis imestada, et maineka portaali qz.com finantsreporteri John McDulingu hinnangul on Manchester Unitedil potentsiaali kujuneda USA läbi aegade edukaimaks spordiklubiaktsiaks.

Tõsi, tiitel kõlab oma tegelikust väärtusest uhkemalt, sest seni pole ükski USAs börsile viidud pallimänguvõistkond seal särada. 1998. aastal börsile sisenenud Cleveland Indiansi pesapallimeeskonna aktsia vajus seal lössi ja taandus vaid aasta hiljem.

Kuulsa (ja eduka) ameerika jalgpalli meeskonna Green Bay Packersi aktsiat iseloomustas Wall Street Journal aga kui USA kõige halvemat, sest kummaliste asjaolude tõttu pole aktsia omamisest peaaegu mitte mingit tolku – see ei maksa dividende, see ei anna õigust klubi sissetulekutest osa saada, seda ei saa raha eest maha müüa.

Man Unitedi edu võti: üleilmne fänniarmee

"Mis teeb Manchester Unitedi neist erinevaks?" küsib McDuling ja vastab ise: "Esiteks nende üleilmne fänniarmee. Klubi väga suur toetajaskond (Aasias) oli peamine põhjus, miks mullune ebaedu ei takistanud klubi sõlmimast Adidasega maailma spordiajaloo kõige kallimat varustuslepingut."

2013. aastal teenis Man United 42% tuludest sponsorlepingutega, mis on erakordselt suur protsent. Reeglina tuleb jalgpalliklubide põhitulu ikkagi teleõiguste ja mängupiletite müügist. Mitmekesine tulubaas ja fänniarmee ongi peamised põhjused, miks McDuling arvab, et Man Unitedi aktsiast võib saada läbi aegade edukaim pallimänguvõistkonna osak.

Van Gaal ja meeskond naasid pärast Liverpooli üle võetud võitu Inglismaale, kus jätkatakse ettevalmistust 16. augustil algavaks liigahooajaks. Manchester Unitedi aktsia alustab samal ajal tiitlijahti New Yorgi börsil.