Jaak Salumetsal (vasakul) ja Andres Sõbral on, mida vanast ajast meenutada. Foto: ARNO SAAR
Korvpall
6. august 2014, 08:00

Jaak Salumets ja Andres Sõber meenutavad 1970. aasta võidukat kossulahingut ameeriklastega (8)

Viimastel aastatel on USA tudengitest koostatud meeskond käinud regulaarselt Tallinnas augustikuu korvpalliturniiridel ja erandiks pole ka tänavune aasta. Samas koosseisus Eesti koondis, kes mängis üleeile Austriaga, võtab täna kell 20 Tondirabas vastu jänkid.

Eesti ja USA korvpalli kokkupuudete ajalugu ulatub 1936. aasta Berliini olümpiamängudeni, kuid see kõige-kõige heitlus peeti 44 suve tagasi Kalevi hallis. Kus paari põhimeheta mänginud eestlased alistasid Müncheni olümpiaks valmistuvad ameeriklased 88:82. Veelgi suuremaks muutus see mõni aasta hiljem, kui Tallinnas kaotusega leppima pidanud Julius Erving kerkis NBA staariks. Ning veel hiljem said tipptreenerid Gregg Popovichist ja Paul Westphalist.

"See oli tõeline võitlus. Väike riik tõestas suurele korvpalliriigile, et on samuti korvpalliriik," rõhutab Jaak Salumets, kes tolles mälestusväärses kohtumises Eesti parimana vastaste korvi palle 25 punkti vääriliselt täis ladus. "Muidugi oli uhke tunne!"

Salumetsast seitse aastat noorem Andres Sõber, samuti tulevane Kalevi mängija ja nüüd juba aastakümneid treenerileiba sööv mees oli tolle mängu ajal 14aastane ja elas sellele kaasa otse korvi all istudes. (Nooremale põlvkonnale teadmiseks: veel seitsmekümnendatel elasid lapsed mängule kaasa otsajoone taga põlvili põrandal istudes, mänguplatsist mõne meetri kaugusel. Tribüünid olid täiskasvanute pärusmaa.)

"Teatud hetked on siiani silme ees. Niipea, kui hüppepall oli antud, surus Salumets kohe kahe käega pealt!" mäletab Sõber. "Ja Tammiste oli õhtu teine staar. See oli Kohila poisile ikka vägev elamus. Sõitsin rongiga Tallinna ja mu onu viis mind mängule. Saal oli rahvast puupüsti täis. Kõik poisid said sellest mängust kõvasti indu juurde."

Ka Salumets märgib, et omaaegne Kalevi täismaja õhustik oli ainulaadne. Ja tol mängul veel eriti: "See oli põhimõtteline kohtumine. Meie vastas oli Meeskond. Aga kõige tähtsam on see, et nad meie käest tappa said. Panime endast välja sada protsenti, nii palju, kui oskasime."

Sõber lisab, et Kalevi halli astudes tekib tal alati nostalgiline hetk. Seal on mängudele kaasa elatud, ise mängitud ja treenerina võistkondi juhendatud. "Mäletan, et need ameeriklased mängisid toona Liidus kaheksa mängu, millest kaotasid kolm. Ühe meile."

Salumets ei soovinud hakata võrdlema, kas toona oli magusam alistada ameeriklasi või venelasi (ehk CSKAd ehk sisuliselt NSV Liidu koondist). Aga Eesti korvpalli ajalukku läheb 1970. aasta võit küll. Spordimuuseum andis selle auks hiljuti ka välja raamatu "Gigantide duell".

"Liidu meistritiitel ja teised selle riigi võistlustel saavutatud kõrged kohad, EMi 6. koht, üldse kõik EMidele pääsemised," loetles Salumets saavutusi, millel on tema hinnangul samuti Eesti korvpalliajaloos kindel koht.