Õed Luiged saavad Zürichis toimuvatel Euroopa meistrivõistlustel esimese karastuse maailma tippkonkurentsis. Foto: TAIRO LUTTER
Spordivaria
7. august 2014, 16:45

Eesti kolmikõed teevad Zürichis kergejõustikuajalugu (5)

Pole kahtlustki, et kui tuleval nädalal toimuval Euroopa meistrivõistlustel kergejõustikus asuvad Zürichis starti kolm Eesti jooksukaunitari, jahivad telekaamerad favoriitide kõrval just neid.

Jah, ilusaid atleete näidatakse suurvõistluste telepildis konkurentidest ikka kauem, kuid Eesti piigade starti asumise puhul on tegemist tõenäoliselt maailmas esmakordse juhtumiga. Nimelt on Eestit maratonis esindavad Leila, Liina ja Lily Luik kolmikud. „Kolm õde-venda – neid on kindlasti kergejõustiku tiitlivõistlustel varemgi stardis olnud. Kuid kolmikud ja ühel alal, seda ei oska küll öelda. Maratonis kindlasti pole seda varem juhtunud,” usub piigade treener Harry Lemberg, et tema hoolealused teevad Zürichis igal juhul ajalugu.

Lembergi jaoks ei tulnud Leila (isiklik rekord 2:37.11), Liina (2:40.45) ja Lily (2:50.16) EM-ile jõudmine üllatusena. „Tüdrukud on 2010. aasta kevadest alates regulaarselt harjutanud ja EM-ile jõudmise taga on viimaste aastate väga suur töö. On nädalaid, kus jooksukilomeetreid on üle 200, ning kuid, kus üle 800, ning pikad treeninglaagrid mäestikus, mis on ladunud selleks vajaliku vundamendi,” selgitab Lemberg.

Mõistagi on 28-aastastel sportlastel ka suurem eesmärk, see on kirjas ka nende kodulehel luiged.blogspot.com: „Trio to Rio” ehk siis kolmekesi tahetakse jõuda kahe aasta pärast toimuvatele suveolümpiamängudele.

------------------------------------

Mis seisus on Eestis pikamaajooks?

Jooksutreener Harry Lemberg: „Kõik sõltub sellest, kuidas asja vaadata. Minu arvates on seis kindlasti viimaste aastate parim. Seda näitab jooksjate suur panus Eesti koondise punktisaaki enne jaanipäeva Tallinnas toimunud võistkondlikel Euroopa meistrivõistlustel ning üheksa kesk- ja pikamaajooksja osalemine EM-il Zürichis.