HOOS: Rivo Vesik võttis koos paarimees Kristo Kolloga eile Bieli karikaturniiril kaks head võitu. Foto: Beachmania.ch, Cev.lu
Võrkpall
9. august 2014, 08:30

Rivo Vesik: loomulikku teed pidi on väga raske olümpiale saada (1)

Eesti parim rannavõrkpallur Rivo Vesik tõdeb, et vollemaailma kiivas punktisüsteem premeerib nõrku meeskondi ning tema ja Kristo Kollo, kes soovivad mängida tugevaid turniire, jäävad hammasrataste vahele.

Euroopa rannavollefännide silmad on sel nädalavahetusel pööratud Šveitsi, kus peetakse maha suve eelviimane Masters sarja etapp. Organiseerijad on Bieli järve äärde kokku kuhjanud vinge šõu, kus liivaareenilt avanevale maalilisele vaatele sekundeerib suur lava, millel õhtuti astuvad üles maailmanimedega artistid. "Kui sa tahad ligi meelitada inimesi, fänne, kes muidu võrkpalli või spordi peale kohale ei tuleks, siis sa pead looma festivaliatmosfääri ja sel juhul nad jäävad ka ilusa ilmaga mänge vaatama," kiitis

Vesik Šveitsis valitsevat meeleolu.Eilsed kaks alagrupimängu kulgesid 11. asetusega eestlastele edukalt: esmalt alistati võistluse kuuendad numbrid, poolakad Kantor – Losiak 2:0 (24:22, 21:17) ning siis tehti 2:1 selg prügiseks ka kolmandana asetatud võõrustajate esipaaril Gabathuler - Gerson (24:26, 21:14, 15:9), kellele nädal tagasi maailmakarikaetapil kindlalt 0:2 kaotati. Täna jätkatakse 12 parema seas, mille eest on garanteeritud vähemalt 160 edetabelipunkti.

Kiivas punktisüsteem

Just punktide jagamine on Vesiku sõnul rannavõrkpalli praegune suurim probleem: "Me võitsime eelmisel aastal Pärnus EEVZA turniiri, kus ei olnud kõiki tugevamaid kohal ning tase oli nii ja naa – saime 280 punkti. Sel aastal tulime Anapa MK-etapil viiendaks, mis on taseme poolest kuus korda kõrgem, ja saime 300 punkti. See pole mõistlik," kurdab Vesik, et sisuliselt pannakse rannavõrkpallurid lõhkise küna ette: mängi lihtsaid turniire ja teeni suuri punkte või arene raskete vastastega madistades ning jää kuivale. Vesik – Kollo on valinud teise tee ning kasinate punktide tõttu on Bieli turniir alles hooaja neljas Euroopa või MK-etapp.

"Mängida Eestis või EEVZA (Ida-Euroopa võrkpalliliidu – toim) turniire Soomes ja Lätis – neid võiks mängida ka lõbu pärast. Ma teen nii palju trenni, et ei näe sel mõtet," rõhutab aga Vesik.

Mainitud Anapa MK-etapp peeti Venemaal Krasnodari Krais, vaid kahekümne kilomeetri kaugusel Krimmi poolsaarest. "Sealtsamast, kus see turniirikoht oli, tahetakse ehitada silda Krimmi," sõnas Vesik, et mais, veidi enam kui kuu pärast poolsaare saatuse otsustanud kriisi, ei olnud õhus tunda mingit pinget.

Üldse ei tohiks tema arvates sporti ja poliitikat ühte patta panna. "Vähemalt maailmakarikaetappidel ei suhtuta küll venelastesse teistmoodi, sest neil üks mees möllab seal eesotsas. Kui mina olen Tallinnas, siis kõik Pärnu inimesed ei vaata, et näe, see elab Tallinnas, seal on Edgar Savisaar, nad on ju lollid kõik," räägib Vesik. "Minul kui inimesel ei ole venelaste vastu midagi."

Sihiks ikka Rio

Duo Vesik – Kollo kõige selgem siht on mõistagi Rio suveolümpiamängud, kus võistlevad kokku 24 paari. "Loomulikku teed pidi (2015. aasta jaanuarist 2016. aasta juunini kogutud valitud edetabelipunktide põhjal – toim) on sinna pääseda üsna keeruline," tõdeb Vesik enda

kirutud kiivas punktisüsteemile mõeldes. "Kui järgmine aasta samamoodi ei saa turniiridele peale, siis on raske. Aga eks me proovime, muud varianti ei ole."

Vesiku sõnul on võitluses olümpiakohale suureks probleemiks on ka maailmajagude ebavõrdne kohtlemine. Näiteks peetakse Lõuna-Ameerika karikasarja, nende vastet Bielis käivale Masters turniirile, detsembrist augustini. Kontinendi parimad meeskonnad seal aga ei osale – näiteks ülitugevad Brasiilia paarid keskenduvad MK-etappidele – ja nii saavad terve portsu punkte keskmisest kehvemad duod.

"Taset ei ole ja punkte antakse palju. Kui meie alustame hooaega, siis oleme maailma edetabelis 120. kohal. Saame oma neli turniiri kirja ja tõuseme kuhugi 40. koha piirimaile, aga kui meie hooaeg lõppeb ja tuleb nende oma peale, siis langeme jälle kuhugi taha ja peame hakkama sealt üles ronima," ohkab Vesik.

Õnneks on Brasiiliasse pääsuks olemas ka varuvariant: kontinentaalkarikasari, mille esimeses voorus juuni lõpus võitsid Vesik – Kollo ning teine Eesti paar Maksim Petrov – Aleksei Povjakel Bosnia, Leedu ja Küprose kolleege ning edenesid järgmisel suvel peetavasse kolmandasse vooru. Kui ka seal edukad ollakse, tuleb taas aasta oodata, et siis juba loetud kuud enne Rios tule süttimist viimastele vabadele olümpiakohtadele madistada.

Et aga Euroopa parimate vastu konkurentsivõimelised olla, peavad eestlased saama kõvasti mängupraktikat, mida praegu kuskil ei paista. Tänavu on pärast Bieli turniiri Vesik-Kollol kavas veel kaks võistlust: Grand Slam Poolas ning siis augusti lõpus kodulähedane Jurmala turniir.