VÄGIMEES: Cincinnati Bengalsi kaitseliini ääremängija Margus Hunt alustab ameerika jalgpalli profiliigas NFL teist hooaega.Foto: Joe Robbins
NFL ameerika jalgpalli liiga
11. august 2014, 07:00

Margus Hunt: Suurim nauding NFLis? Seista keset staadioni, kui 70 000 inimest korraga kisavad!

Ameerika jalgpallur Margus Hunt valmistub karjääri teiseks hooajaks profiliigas NFL. Õpipoisiaeg on läbi ja ootused kaitseliini ääremängija Hundi suutlikkuse osas on kõrged nii Cincinnati Bengalsi meeskonnal kui ka Eesti vägimehel endal.

Bengals pidas neljapäeval esimese treeningmatši, kui võõrsil jäädi 39:41 alla Kansas City Chiefsile. Õiged, võidupunktide peale peetavad lahingud algavad septembris. Ent juba praegu on selge, et Hundi roll ja mänguaeg Bengalsis peaksid olema märgatavalt suuremad kui mullu.

Kui meenutad 2013 kevadet, kui Bengals su draftis valis ja lepingule alla kirjutasid, siis kas sinu praegune staatus meeskonnas ja tase mängijana on paremad, kui toona lootsid?

Kindlasti parem. Mullu oli mul vaja kaitseskeeme ja teatud positsioonidel tegutsemist väga palju õppida. Nüüd tean, mida treenerid minult ootavad, ja oskan ise paremini aimata, kuidas vastase rünnak võib välja nägema hakata.

Esimene NFLi-aasta oli seega suur õnnestumine?

Ma usun küll. Sain trennis palju mänguaega ning suutsin hoolega õppida. Kevadistes trennides oli kah tunne hea.

Bengalsi peatreener Marvin Lewis märkis üle-eelmisel nädalal, et „Hunt on väga-väga-väga palju arenenud". Millist konkreetset tagasisidet peatreener sulle on andnud? Kui sageli ta su trennides kõrvale võtab, et mingit asja selgitada või õpetada?

Peatreeneriga ma väga ei ole suhelnud. Ta on rohkem tagaplaanil ning jälgib kõikide positsioonide mängijaid ja üldist pilti.

Seega võib öelda, et su peamine juhendaja on kaitsemängu eest vastutav Paul Guenther?

Võib ka nii öelda. Olen temaga palju kohtunud ja arutanud, mida ma mullu platsil tegin ja kus oleks arenguruumi ja mille kallal tuleks trennides töötada.

Milline mees on ta võrreldes mullu Bengalsi kaitset juhendanud Mike Zimmeriga, kes tegi oma tööd nii hästi, et palgati Minnesota Vikingsi peatreeneriks? Kas sinu jaoks on midagi olulist muutunud seoses kaitsetreeneri vahetusega?

Natukene on muutunud küll. Paul ja Mike on mõlemad energilised juhendajad, aga Paul õpetab kõigile meie üldist kaitseskeemi, mitte ainult seda, mida mängija omal positsioonil peab tegema.

Meeskonna eesmärk on selge – jõuda taas play-off'i ja seal vähemalt üks mäng võita. Millised isiklikud eesmärgid oled algavaks hooajaks endale seadnud?

Kindlasti rohkem kui üks mäng võita! Tahaks ikka veebruarini mängida (veebruaris toimub NFLis ainult üks mäng, finaalmatš Super Bowl – toim). Isiklikult tahan korralikult mänguaega saada ja aidata kaitsel hästi toimida. Paar sacki (vastase mängujuhi mahamurdmist, mis on Hundi positsiooni kaitsemängijate suur eesmärk – toim) siia-sinna ei teeks kah paha...

Kuidas hindad Bengalsi tänavust kalendrit?

Väga raske. Peame igal nädalal oma parimat mängu tegema, et play-off'i jõuda.

Kui tavaline Eesti spordisõber otsustab, et hakkab algavast hooajast NFLi ja eriti just Bengalsit jälgima, siis anna talle veidi nõu, kuidas keskmise eestlase jaoks siiski üpris tundmatust mängust kõige paremini aru saada ja kuidas selle spordiala jälgimist nautida?

Ei oska öelda. Mängu üldisest pildist väga keeruline aru saada ei ole. Kui aga kõiksugu erinevad reeglid juurde lisada, siis muutub ameerika jalgpall tõesti keeruliseks. Eriti, kui meeskondadele karistusi määratakse. Neist reeglitest arusaamine võib tõesti raske olla.

Enamik ameeriklasi vaatavad NFLi aga sellepärast, et näha suuri kokkupõrkeid, mis panevad staadioni rõkkama, ja seda, kuidas vastaseid maha võetakse.

Aga mis sulle endale seni NFLis kõige suuremat naudingut on pakkunud?

Seista keset staadioni, kui 70 000 inimest korraga kisavad!