Kümnevõistleja Indrek Kaseorg sai 1994. aasta Helsingi EMil teivashüppes nulli. Tagantjärele arvestus näitas, et 4.60 ületamine andnuks talle koguni kuuenda koha.Foto: Mati Hiis
Kergejõustik
12. august 2014, 09:00

EMi RETRONURK | Helsingi 1994: Indrek Kaseorg luhtas elu võimaluse

Pärast Eesti taasiseseisvumist kõigil kergejõustiku EMidel ajakirjanikuna tegutsenud Deivil Tserp meenutab Zürichi võistluse ajal iga päev üht varasemat jõuproovi.

Alustuseks krutime ajaratta tagasi aastasse 1994. Helsingis pakkus eestlastele kõvasti närvikõdi kümnevõistlus, kus osalesid Erki Nool, Andrei Nazarov ja Indrek Kaseorg. Eks toonagi ootasid leheneegrid iga infokildu nagu hingeõnnistust.

Teise päeva hommikul jõudis minuni teave, et Nool võitles terve öö kõhuprobleemidega, pendeldades WC ja magamistoa vahet ning uneaeg jäi napiks. Ometi lõpetas ta esikümnes ja oli meie meestest parim. Muide, Noole tervisehädast ma allika palvel ei kirjutanud.

Nazarovil tekkis põlve vesi, mida koondise arst suure süstla ja pika nõelaga välja võttis. Visa spordimees pingutas lõpuni ja sai 11. koha. Müts maha!

Kõige mustemad mälestused on aga Kaseorul. Ta liikus heas graafikus, aga sai teivashüppes nulli. Pärast tagasilööki otsustas tartlane siiski läbida 1500 meetrit. Hiljem tegi Katrin Klaubi õpilane väikse tehte: kui ta ületanuks 4.60, siis kogunuks ligi 8100 punkti ning saanuks viienda koha, mis võinuks tähendada karjääri pöördepunkti. Ta olnuks ju Noolest ees! Paraku...

Helsingi kümnevõistlus oli dramaatiline ka suursoosik Eduard Hämäläinenile, kes juhtis avapäeva järel kindlalt. Ent tema etteaste lõppes 110 m tõkkejooksu esimesel tõkkel kukkumisega. Kui uurisime, mis siis ikkagi juhtus, kõmistas Valgevene esindaja vastuseks: h*i jego znajet (t**a seda teab)!

Pisut ootamatult triumfeeris kümnevõistluses prantslane Alain Blondel, kes oli 32aastane nagu täna Zürichis startiv Andres Raja.

Eesti sportlastest hoolitses EMil parima tulemuse eest teivashüppaja Valeri Bukrejev, ületades näpuvigastuse kiuste 5.70 ja saades kaheksanda koha. Sel alal oli tase metsikult tugev – võidumees Rodion Gataullin ületas 6.00!

Siinkohal tuleb tunnistada, et noore ajakirjanikuna suutsin Gataullini oma lolli küsimusega täiesti endast välja viia. Nimelt uurisin, mis saanuks siis, kui ta pidanuks võistlema maailma parima teivashüppaja Sergei Bubkaga.

Gataullini silmadesse tekkis metsik ilme. Kuid ta suutis end kiiresti koguda ja vastas väärikalt: kui vanaemal oleks munad, oleks ta vanaisa.