Ukraina jalgpalli meistrivõistluste kohtumised on pärast Krimmi okupeerimist Venemaa poolt muutunud rahvustunnete väljendamise paigaks.Foto: Andrey Lukatsky
Jalgpall
13. august 2014, 07:00

Krimmi klubide kaaperdamine võib võtta Venemaalt jalgpalli MMi?

Venemaa äriajaleht Vedomosti hinnangul riskib Venemaa okupeeritud Krimmi klubide oma jalgpalli meistrivõistlustele kaaperdamisega kaotada 2018. aasta MMi korraldusõigus.

USA ja Soome kapitalile kuuluva venekeelse äriajalehe Vedomosti ajakirjanik Pavel Aptekar viitab eilses artiklis FIFA põhikirja artiklile 84, mis sätestab, et "ühe riigi jalgpalliklubid tohivad teise riigi meistrivõistlustel osaleda ainult juhul, kui sellega nõustuvad nende asukohariik ning UEFA ja FIFA".

Venemaa jalgpalliliit teatas augusti alguses kolme Krimmi jalgpalliklubi (Simferopoli TSK (endise nimega Tavrija), Jalta Šemtšužina ja Sevastopoli SKChF) liitmisest Venemaa meistrivõitluste esiliigaga, mis tähendab potentsiaalset konflikti Rahvusvahelise Jalgpalliliiduga (FIFA), sest Ukraina jalgpalliliit pole säärast luba andnud ning on teinud üheselt selgeks, et ei kavatse seda ka kunagi anda.

Venemaa spordiminister Vitali Mutko tõrjus augusti alguses kõik kaebused väitega, et tegu on Venemaa siseasjaga. Samas kuulub Krimm Venemaale ainult Venemaa enda meelest. FIFA eelistaks kindlasti seisukoha võtmisest hoiduda – säärane käitumine on jalgpalli katuseorganisatsioonis kombeks – aga võimalik, et antud kaasuses see ei õnnestu.

Aptekari poolt küsitletud Venemaa spordispetsialistid arvasid, et FIFA käitumine sõltub Venemaa ja Lääne konflikti tasemest, aga kindlasti on FIFA huvitatud enda kehtestatud reeglite kaitsmisest.

Põhimõtteliselt on võimalik Venemaa Jalgpalliliidu volituste peatamine FIFAs, millega kaasneks kõigi Venemaa klubide ja koondiste rahvusvahelisest jalgpallielust isoleerimine. Varem on FIFA sääraste sanktsioonidega karistanud vaid Lõuna-Aafrika Vabariiki ja Jugoslaaviat. Kui Krimmi klubide kaaperdamise tõttu karistatakse samamoodi ka Venemaad, tähendaks see loogiliselt võttes ka 2018. aasta MM-finaalturniiri korraldusõiguse kaotamist.

Apteker lõpetab analüüsi järeldusega: "Vladimir Putini välispoliitika ei vastandu enam ainult heale maitsele, Venemaa kodanike elustandardile ja Kremlile lähedalseisvate oligarhide heaolule, vaid ka suurprojektidele (nagu jalgpalli MM), mille korraldamisele Venemaa juhtkond viimastel aastatel jõuliselt on panustanud."

Ilmselt kaldub Vedomosti artikkel soovmõtlemisse, ent viitab hoovale, mida rahvusvahelisel (jalgpalli)üldsusel on võimalik FIFA survestamiseks kasutada.