MEENUTUS: 2010. aastal vedas Kevin Durant USA koondise MM-kullale, ent nüüd jäi väsimusele viidates suurvõistluselt kõrvale. Kaasa ei tee ka türklane Ersan Ilyasova (paremal). Foto: AFP/Scanpix
Korvpall
13. august 2014, 07:00

Staarid eemal: 12 mängijat, kes korvpalli-MMilt puuduvad (4)

Võrreldes olümpiamängudega on korvpalli-MMil alati rohkem neid mängijaid, kes võtavad vigastustele või väsimusele viidates suvepuhkuse. Nii ka 30. augustil Hispaanias algava suurvõistluse puhul. Õhtuleht toob välja tosin kõige olulisemat nime, kes seekord MMilt kõrvale jäävad.

Pallurid pole ritta seatud puhtalt mänguoskuse põhjal, vaid arvestada tuleb ka nende tähtsusega koondiste ja maailma korvpalliüldsuse jaoks.

1. Kevin Durant (USA). Lõppenud NBA hooaja kõige väärtuslikum mängija hakkas alates 2010. aasta MMist kujunema omamoodi USA koondise maskotiks. Toona vedas ta B-tiimiks kutsutud meeskonna Türgis veenvalt kullale ja tõusis lõplikult superstaaride hulka. Ka nüüd pidi 25aastane Durant olema otsustav faktor, kes USA teistest esile tõstab, kuid eelmisel nädalal loobus ääremängija ootamatult MMist, viidates füüsilisele ja vaimsele väsimusele. Õigupoolest on tal õigust kurta küll, sest viimase viie hooaja jooksul on just Oklahoma City Thunderi pallur NBAs kõige enam minuteid väljakul viibinud. Igatahes on USA pärast Duranti eemalejäämist haavatav ja Hispaania šansid esikoht koju jätta tõusid märgatavalt.

2. Tony Parker (Prantsusmaa). Prantslaste läbi aegade parim korvpallur kaldus MMist loobumisele juba pärast eelmise aasta EMi triumfi, aga lõplikult otsustas Parker suvepuhkuse võtta pärast järjekordset kurnavat play-offi San Antonio Spursiga, mis päädis talle juba neljanda NBA meistritiitliga. Koos Parkeriga oleks Prantsusmaa USA ja Hispaania kõrval olnud kolmas suursoosik, ilma temata on pronksist kirkamat autasu raske saada.

3. Manu Ginóbili (Argentiina). Ilma Ginóbilita muutub Argentiina "tavaliseks koondiseks", kel tuleb õnnelik olla ka veerandfinaali jõudmise puhul. Parkeri ja Spursiga NBA tiitlit võites tekkis Ginobili pindluusse väike väsimusmurd, mis avastati alles finaalseeria järel. Kuigi Argentiina korvpalliikoon lootis, et saab MMi ajaks terveks, ei lubanud klubi tal võimaliku raskema vigastusega siiski riskida.

4. Joakim Noah (Prantsusmaa). Viimati NBA põhihooaja parimaks kaitsemängijaks nimetatud Noah on aastatega aina paremaks läinud ja 29aastane tsenter oleks koos Boris Diaw’ ja Ian Mahinmiga moodustanud tõeliselt võimsa korvialuse. Siiski otsustas Chicago Bullsi pallur juba veebruaris, et ei esinda sarnaselt 2013. aastale koondist ka nüüd.

5.-7. Kevin Love, Blake Griffin, LaMarcus Aldridge (USA). USA laia valiku juures oleks nimetatud meeste puudumine eraldi võttes nohu olnud. Et kolm NBA parimate suurte ääremängijate hulka kuuluvat pallurit otsustasid aga kõik üksteise järel koondist mitte esindada, langeb korvi all suur vastutus Anthony Davisele. Veel on pikkadest valikusse jäänud DeMarcus Cousins, Kenneth Faried, Andre Drummond ja Mason Plumlee. Mitte just hirmuäratav seltskond, sest Hispaanial on vastu panna Pau ja Marc Gasol ning Serge Ibaka.

8. Vassilis Spanoulis (Kreeka). Kreeklased pole pärast 2009. aasta EMi tiitlivõistlustelt medalit saanud ja ilma Spanouliseta läheb ka nüüd edu saavutamine raskeks. Pireuse Olympiakose liider otsustas, et tema valutavad põlved vajavad puhkust. Puudujaid on kreeklastel veelgi – tuntumatest näiteks Kostas Koufos ja Stratos Perperoglou.

9. Paul George (USA). Poolteist nädalat tagasi võikal moel jalaluu murdnud George oleks USA koondisesse suurepäraselt sobinud, sest hea kaitsemängija ja atleedina suudab ta tegutseda positsioonidel 2-4.

10. Linas Kleiza (Leedu). Kuigi leedulaste ühe parima mängija karjäär on viimastel aastatel pigem tuhmunud, on ääremängija koondises alati oluline jõud olnud. Sel aastal otsustas ta suvel pisivigastused välja ravida ja Leedu fännidel on huvitav jälgida, kas Toronto Raptorsi tsenter Jonas Valančiūnas suudab lõpuks ometi liidrirolli enda peale võtta.

11. Andrew Bogut (Austraalia). NBA üks paremaid kaitsjaid sooviks koondise eest mängida, aga on pidevalt hädas vigastustega. Aprillis tuvastati tal roidemurd ja Bogut otsustas keskenduda uuele hooajale Golden State Warriorsi ridades. Austraalial on üsna tugev ja ühtlane koosseis, aga ilma Bogutita jääb korvi all jõudu napiks.

12. Al Horford (Dominikaani Vabariik). Ameerika üks stabiilseimaid koondiseid võinuks Atlanta Hawksi parima mängija kaasalöömisel olla üks üllatajatest, aga Horfordi on juba mõnda aega seganud erinevad rasked traumad, praegu taastub ta rinnalihase rebendist.

Lisaks jäävad tuntumatest palluritest eemale viimase NBA finaali kõige väärtuslikum mängija Kawhi Leonard ja tagamees Russell Westbrook (USA), Argentiina viskekahur Carlos Delfino, Türgi pikad Ersan Ilyasova ja Enes Kanter, Leedu kaitseankur Robertas Javtokas ja Prantsusmaa jõuline keskmängija Kevin Seraphin.

Loomulikult tuleb ära mainida ka need USA mängijad, kelle puhul oli juba ammu teada, et nad MMil ei osale: LeBron James, Dwight Howard, Chris Paul, Carmelo Anthony. Kobe Bryant ega Dwyane Wade ei esinda suure tõenäosusega koondist enam kunagi.