MEDAL TULEB!: Gerd Kanter andis eilses kvalifikatsioonis selgelt märku, et medal on tulemas. Aga mis värvi?Foto: Stanislav Moškov
Kergejõustik
13. august 2014, 10:00

Tänane peaküsimus: mis värvi medali saab Gerd Kanter? (4)

Kui kettaheite olümpiavõitja Gerd Kanter pääses Zürichis toimuval EMil ettearvatult lõppvõistlusele, siis ilusa üllatuse serveeris esimest korda nii kõrgetasemelisel jõuproovil osalev Martin Kupper, sillutades tee 12 parema hulka. Kanter ihkab täna võita kümnenda suure medali ja Kupper murda esikaheksasse.

Kvalifikatsioonis teise tulemuse 65.79 kirja saanud Kanter usub, et kullalahingus on tal võimalus sakslasest suursoosiku Robert Hartingu elu kibedaks teha, ehkki ala valitseja kõmmutas eelvõistlusel 67.01.

"Kõik sõltub võistluse stsenaariumist," lausus Kanter. "Kui Harting paugutab esimeses voorus 69 meetrit, siis ma temaga ühes liigas ei võistle. Aga kui nii head algust ei tule, ja minul õnnestub kohe heita 67, on kõik võimalik."

Samas oleks Kanter rahul, kui tal õnnestuks lõppvõistlust alustada sama pika heitega nagu kvalifikatsiooni. "See tagaks mulle kuus katset ja siis võiks gaasi juurde panna," nentis 35aastane sportlane.

Kupper nautis etteastet

Kanter pidas oluliseks, et eelvõistlusel heitepuuri minnes hakkas adrenaliin sisimas möllama. "Esimesel katsel tuli närv ikka sisse," nentis ta muheledes. "Aga nii ongi normaalne. Kui seda ei tekiks, võiksin asjad kokku pakkida ja sporditee lõpetada."

Muide, mullu Zürichis Teemantliiga finaalis triumfeerinud Kanter arvas teadvat, mis teda ees ootab. "Sektorisse tulles olid siiski mõned üllatused. Ma ei ütle, et ring on halb, aga eelmisel aastal oli parem ja ka sektori asetus oli teistsugune."

Niisugustest nüanssidest ei lase Kanter end häirida. Ent tema sõnul oleks kurb, kui täna Eesti aja järgi kell 21.35 algava lõppvõistluse ajal sajaks vihma. "Hommikul vaatasin telefoni kaudu ilmateadet ning lubati 17 kraadi sooja ja vihma. See ei meeldiks sportlastele ega pealtvaatajatele. Loodetavasti prognoosijad eksivad."

Täna hommikul analüüsib Kanter füsioterapeudist abilise Indrek Tustitiga eilseid tegemisi. "Kuna võistlus algab hilja, tõotab päev venida päris pikaks. Ehk õnnestub pärastlõunal natuke tukastada," lausus eile jäävannis ja massaažilaul olnud atleet.

Erinevalt eelmistest tiitlivõistlustest pole Kanteril staadionil ühtegi lähedast inimest pöialt hoidmas. "Põnn on veel väike – vara temaga reisida," osutas Eesti edukaim sportlane peatselt viiekuuseks saavale pojale.

Isa on Kanteri kinnitusel raske kohale meelitada. "Aga eks me ole telefoni teel rääkinud. Ootused on ikka, kuigi hooaja esimene pool oli kehv."

Võimalikest medalisoosikutest tõi Kanter välja poolakast maailma edetabeli juhi Piotr Malachowski ja sakslase Martin Wierigi.

Tulemusega 62.61 üheksandana lõppvõistlusele pääsenud Kupper tõstis lati kõrgele. "Ainus eesmärk oligi edasipääsemine," rääkis Aleksander Tammerti õpilane. "See õnnestus juba teisel katsel (62.49 – toim). Kindluse mõttes ja ringiga tutvumiseks tegin ka kolmanda heite."

Kupper säras õnnestumise järel kui südasuvine päike. "Väga hea võistlus, nautisin täiega," arutles ta. "Tegelikult olid kõik heited rahulikud, varu jäi kõvasti. Polnud mõtet end alguses võrgukatsega ära kägistada. Täna tuli kerge närv isegi kasuks, muutis jala kergemaks."

Lõppvõistlust alustab Kupper sama taktikaga: esimese katse kavatseb teha kindla peale. "Tahaks finaali jõuda," seadis 25aastane sportlane endale eesmärgi.

Israel vigastusega audis

Märt Israel tunnistas, et reie lähendajalihase vigastus hakkas teda kimbutama 9. augustil Rootsis viimasel EMi-eelsel treeningul. "Aga seis polnud eriti hull, andsin jalale paar päeva rahu. Lootsin, et saab korda."

Paraku hakkas valu kvalifikatsiooni avakatsel jälle purema ja etteaste tuli pooleli jätta. "Kõik, mis oli võimalik, sai tehtud. Aga mis me siin kurvastame mingi vigastuse pärast, mõnes riigis käib sõda, vaat see on hull asi."

Samas osutas 30aastane Israel, et jõudis suurepärasesse vormi. "Pärast Eesti meistrivõistlusi läks seis üha paremaks," lausus ta. "Usun, et olin valmis heitma 65 meetri taha."