JÕUDEMONSTRATSIOON: Rasmus Mägil on lõpu eel aega kõrvalegi vaadata.Foto: Stanislav Moškov
Kergejõustik
14. august 2014, 08:48

400 m tõkkejooksja pääses Zürichis EMi finaali Euroopa edetabeli parima tulemusega 48,54

Eesti tõeline supermees – Rasmus Mägi (6)

Šveitsis toimuvatel Euroopa meistrivõistlustel maailmajao hooaja tippmargi ja Eesti rekordiga 400 m tõkkejooksu finaali pääsenud Rasmus Mägi oli vägevast ajast ka ise hämmingus. "Sinine number on mind ahistanud, pani pinged peale," osutas tartlane soosikukoormale.

Zürichit eile räsinud teise astme tormi tõttu lükati õhtupoolne võistlus poole tunni võrra edasi. "Kogu see kammaja tegi olukorra eriti keeruliseks," rääkis Mägi. "Olime juba sisse läinud, kui tuli uudis, et jooksu algus lükkub. Istusime pool tundi ühes call room’is ja pool tundi teises."

Mägi jätkas: "Ega mul alguses väga mõnus tunne olnudki. Kuid mõnes mõttes oli hea teistega rääkida. Rivaalidega vestlemine rahustas mind. Kõige jutukam oli Niall Flannery. Võis aimata, et temal kõige paremini ei lähe."

Mägil jäi veel varu

Ometi kujunes Mägi etteaste hiilgavaks. "Poolfinaalis oli vaja alustada kiiremini kui eeljooksus," arutles ta. "Pärast kuuendat tõket tundsin, et saan kõigist mööda, kaheksanda järel olingi liider, aga kümnes ei õnnestunud kõige paremini."

Kümmekond meetrit enne lõppu kiikas Mägi kõrvale ja jälgis, mida teevad konkurendid. "Selles mõttes oligi aeg üllatav," ütles 23 sajandikuga senist tippmarki parandanud ning 48,54 kirja saanud 22aastane sportlane.

Kui palju nii-öelda kergema lõpuga kaotsi läks? "Sellest räägime mõni teine kord," vastas Mägi, muie huulil.

Ehkki jõuproov lükati tormi tõttu edasi, ei puhunud tõkkemeeste etteaste ajal staadionil märkimisväärseid iile. "Jooksu ajal tuult väga ei tundnudki," sõnas tartlane, kes harjutab oma isa Taivo juhendamisel.

Kujundlikult öeldes lõi Mägi juba poolfinaalis vastastel hambad kurku! "Neil on aega hambad välja sülitada ja kosuda," vastas ta naerdes. "Kuid loodetavasti õnnestub mul finaalis sama teha. Oleks hea, kui tingimused oleks samasugused nagu Eesti meistrivõistlustel."

Mägi hinnangul on konkurendid eriti tugevad. "Kõik vennad on võimelised jooksma alla 49 sekundi," mõtiskles ta. "Eile jättis hea mulje Šveitsi poiss (Kariem Hussein – toim), kodupubliku ees on ta kindlasti medalisoosik."

Pjedestaalile võivad Mägi arvates jõuda eile isikliku rekordi 48,69 püstitanud venelane Timofei Tšalõi ja serblane Emir Bekric, kes murdis finaali oma hooaja tippmargiga 49,21.

Venemaa alla 23aastaste rekordi püstitanud Tšalõi peabki Mägit peamiseks kullasoosikuks. "Rasmus tuli juba siia edetabeli liidrina. Nüüd on ta vaieldamatu favoriit," nentis Tšalõi.

Poolfinaal pakkus venelasele rahulolu. "Läksin rajale, nagu oleks see mu viimane lahing," pajatas ta. "Jooks oli kergem kui avapäeval, raiskasin vähem energiat. Kõige rohkem häiris pikk passimine call room’is. Kõik räägivad tuulest, ent rajal seda küll tunda polnud."

Mullu MMil pronksi napsanud Bekric tundis rõõmu hooaja tippmargist ja avaldas arvamust, et suudab finaalis aega veelgi parandada. "Rasmust tunnen ammu – ta on suurepärane sportlane," rääkis Bekric. "Oleme kolmel tiitlivõistlusel finaalis konkureerinud. Soovin talle edu."

400 m tõkkejooksu finaal algab reede õhtul Eesti aja järgi 21.50. "Varem olen pidanud pingutama kolm päeva järjest," meenutas Mägi. "Ei teagi veel, mida vabal päeval teen. Nüüd lähen massaažilauale ja jäävanni. Võib-olla tuleb homme natuke liigutada, võib-olla hoopis puhata. Seda peab veel mõtlema."

400 m tõkkejooks

Finaali pääsejad

1. poolfinaal

Deniss Kudrjavtsev (Venemaa) 49,09

Varg Königsmark (Saksamaa) 49,12

2. poolfinaal

Kariem Hussein (Šveits) 49,16

Emir Bekric (Serbia) 49,21

3. poolfinaal

Rasmus Mägi (Eesti) 48,54

Timofei Tšalõi (Venemaa) 48,69

Felix Franz (Saksamaa) 48,96

Oskari Mörö (Soome) 49,08