PAMBUD: Et erinevad alad nõuavad erinevaid rattaid, läksid Kärolin Varblane (vasakul) ja Mari-Liis Mõttus Hiinasse enam kui poole tosina kohvriga.Foto: Laura Oks
Jalgrattasport
15. august 2014, 09:00

Kummaline võistlus-süsteem teeb noortest jalgratturitest Hunt Kriimsilmad (1)

Homme Hiinas Nanjingis algavatel noorte olümpiamängudel võistlevad Eesti rattaneiud Kärolin Varblane ja Mari-Liis Mõttus peavad olema ühtmoodi osavad nii maanteel, maastikul kui ka BMX-ratta seljas.

Kuidas läheks Gerd Kanteril, kui tal kästaks kuldmedali võitmiseks ketta kõrval ka vasarat heita, või mida ütleks Ott Tänak, kui ta kohe pärast ralli lõppu vormelisse pistetaks? Sellises seisus on noorte olümpiamängudel võistlevad Eesti rattapiigad.

Nimelt on rattasõit Hiinas toimuvaks võistluseks jagatud viie ala vahel: maantee grupisõit ja eraldistart, krossi olümpiadistants ja väljalangemissõit ning BMXi kross. Ent see pole veel kõik! Iga riiki esindab kaks sportlast, kes peavad mõlemad osa võtma grupisõidust ning siis ülejäänud neli ala omavahel ära jagama.

Multifunktsionaalsus

Kui see tundub jabur, siis Eesti naiskonna treeneri Tarmo Mõttuse sõnul on süsteem isegi kummaliselt loogiline: "Praegusel ajal oodatakse noorest organismist rohkem mitmekülgsust ja eeldatakse, et kui ta on osav maastikukrossis, siis ta võiks hakkama saada ka BMXis. Natukene kummaline see on küll, aga midagi koomilist ma ei näe."

Eestit esindavad Nanjingis Mari-Liis Mõttus (16), kes sõidab mõlemat maastikudistantsi, ning Kärolin Varblane (18), kelle ülesandeks on päev pärast eraldistarti ronida trikiratta selga.

Trikitajad maanteel

"Ei ütleks, et BMXis väga taset on, aga noh … Põhiliselt panustame aladele, mis meil endal paremad on ja ülejäänud tuleb lihtsalt ära teha," rääkis neiu. "Põhialalt eraldistardist päev hiljem BMXi minna ei ole väga suur asi. Hea, et vastupidi ei ole. Ma väga kindlalt ei tunne end selles, aga eks ta tulebki kindla peale ära teha. See on suhteliselt suure riskiga ala."

Algul oli plaanis, et Varblane sõidab väljalangemiskrossi ning BMX jääb Mõttusele. "Osalesime mõlemad Eesti meistrivõistlustel ja tundus, et mul läheks BMXis paremini," sõnas Mõttus. Siis aga vaadati faktidele otsa: Hiinas on kohal väga tugevad BMXi-sõitjad ja Eesti neiud niikuinii tagumises otsas. "Lõpuks otsustasime, et targem on saada parem tulemus väljalangemissõidus," rääkis maastikuvõistlustele keskenduv piiga.

Nimelt ei loe sõitjate individuaalsed kohad lõpuks midagi: nende eest jagatakse vaid punkte, mis lõpuks naiskonna tulemuseks kokku liidetakse. "Kuna see kross on täpselt üks päev enne eraldistarti, siis poleks see väga hästi kujunenud. Jagasimegi alad nii, et saaks tiimile võimalikult hea tulemuse," ütles Varblane.

Kui Mõttusel ei ole probleemi osaleda krossisõidu kõrval ka tavadistantsil ("Põhiliselt teeme mahutrenni ju maanteel") siis Varblane muheles oma meelis-aladel ees ootavatele konkurentidele mõeldes: "Päris paljud riigid kvalifitseerusidki olümpiale BMXiga ja konkurents on seal väga kõva. Aga ma ei kujuta ette, kuidas need sõitjad maanteel hakkama saavad."

Seega on Mõttusel ja Varblasel šanssi sõita kõrgetele kohtadele ka järgmise reede grupisõidus. Treener Tarmo Mõttus on igatahes hoolealustele sõnad peale lugenud. "Kui ikka oma putkab eest, siis sina ei tohi oma jalgu liigutadagi!" muigas ta.

Naiste rattavõistluste kava noorte olümpiamängudel

17.08 Maastiku väljalangemissõit (Mari-Liis Mõttus)

18.08 Maantee eraldistart (Kärolin Varblane)

19.08 BMX (Kärolin Varblane)

20.08 Maastiku olümpiadistants (Mari-Liis Mõttus)

22.08 Maantee ühisstart (Kärolin Varblane ja Mari-Liis Mõttus)